Biserica din Densuș

Conform Wikipedia:

Biserica “Sfântul Nicolae” este un lăcaș de cult din localitatea Densuș, județul Hunedoara, una dintre cele mai vechi biserici de rit bizantin din România, construită în secolul XIII. Din 1991 este pe lista de monumente propuse pentru a intra în patrimoniul UNESCO.[1] Nicolae Iorga a numit biserica “fără pereche în toată românimea”.

Sursa

Sincer să fiu, datorită faptului că este construită într-un stil romanic târziu, eram ferm convins că biserica din Densuș este o construcție antică de scol III, nicidecum o biserică medievală de secol XIII. Sigur, asta nu-i știrbește din frumusețe, din contră.

În concediu fiind, am trecut pe acolo pentru a doua oară în doi ani, de data asta pe lumină, reușind să fac o serie de fotografii organizate sub forma unei excursii virtuale, iar recomandarea mea este să faceți click pe prima imagine și să folosiți opțiunile de navigare, pentru cea mai plăcută și mai completă experiență multimedia.

4 Comentarii

 1. fixbrain 14 august 2011 la 14:37 - Raspunde

  este prima data cand aud de aceasta biserica. surprinzator mi se pare faptul ca este destul de bine conservata in raport cu vechimea ei.

  • Robin Molnar 14 august 2011 la 14:50 - Raspunde

   Da, arată destul de bine, ținând cont că este mai bătrână decât Mama lui Ștefan Cel Mare.

 2. Cosmin Giurgiu 24 februarie 2012 la 11:07 - Raspunde

  Frumoase fotografiile cat si prezentarea fiecarei fotografii. Un singur lucru de adaugat: pe acoperis sunt 2 lei funerari romani iar armata romana sa retras din Dacia la sud de Dunare in 276 A.D. fapt cunoscut ca si retragerea Aureliana. Nota 10 pentru prezentare si recomand tutoror sa viziteze acest loc unic din Tara Hategului.

  • Robin Molnar 29 februarie 2012 la 21:35 - Raspunde

   Da, să știi că trebuie să corectez. Citeam ceva despre istorie zilele trecute și nu mai știam unde am scris prostia aia cu 436. Mulțumesc!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.