Căutari și răspunsuri (23)
N-am mai suportat să văd cum lumea se chinuie căutând răspunsuri la întrebări banale. De aceea, pentru a doua oară luna aceasta răspund unor întrebări din public, poate se mai luminează puțin țara aceasta.
Probleme existențiale
- ma vaneaza recuperatorii – păi, no, poate ai oarece datorii de plătit.
- ce este prostia si nesimtirea? – vei afla când vei mai crește.
- adevarata reorganizare a romaniei facebook – diferă de aia de pe web?
- bomba cu apa kaufland – se cheamă prezervativ.
- lipsa carnii din alimentatie la copii de 3 ani – duce la îmbolnăvirea copiilor. Deja la trei ani aceștia trebuie să mănânce diversificat. Întreabă medicul de familie.
- cum se pot inscrie copiii la cursuri de ambulanta – nu se poate. Ce să facă copiii la cursurile de ambulanță? Că n-au pregătirea medicală necesară pentru a face injecții sau pentru a oferi tratament medical de urgență. Și-apoi de ce ai șoca un copil cu sânge, mațe și toate cele sângerânde care se văd în cadrul serviciului de ambulanță?
- youtube cum un copil a fost furat – Sper să te prindă poliția cât mai repede.
- de ce ma mai suna fostul? – pentru că s-ar mai fu*e și cu tine, nu doar cu altele.
- daca are poza in ceata ii p invizibil pe yahoo – nu neapărat. Înseamnă că ați vorbit și ți-a actualizat poza id-ului respectiv. Dacă vorbește cu tine și are poza în ceață, atunci este pe invizibil, în rest este sau poate fi și offline.
- site romanesc cumparari ochelari vedere online shopping – ochelarii (atât cei de vedere cât și cei de soare) se eliberează numai pe baza unei rețete obținute la un consult de specialitate, ce ai?
- ce sai fac la copil cand al doare dintel stricat(3ani) – îl duci la stomatolog. Dacă la trei ani are un dintre stricat, dă-mi voie să-ți spun că ești o mamă denaturată! Nu-mi mai da copilului să mănânce atâtea prostii.
- cum se construieste o cariera – prin muncă, studiu, efort, compromis, dăruire și încă multe altele.
- ce trebuie scris pe mail la subject cand trimiti un cv – CV Nume Prenume.
- dreptul nepotilor de a vizita bunicii materni atunci cind copilul este incredintat exclusiv tatalui – doar dacă tatăl este de acord și doar în condițiile impuse de tată.
- azi la geoagiu la bac sa copiat – se vede după gramatica folosită.
- daca partenerul are hiv,e obligatoriu sa iei virusul prin contact sexual? adevar sau minciuna? – Parțial adevărat. HIV-ul poate fi contractat inclusiv prin sărut, dacă ai răni sângerânde în gură. Nu se ia prin atingere, de exemplu, dar se ia prin contact sexual. Dar nu mai bine mergi tu la un doctor să-ți explice?
Tehnologie
- de pe ce usb port sa alimentezi un hdd extern – de pe unul de 5 V, e foarte bună întrebarea ta. Dacă este unul de 3.3 V n-ai ce-i face, ghinion. De exemplu de pe cele de la laptopuri nu prea merge să alimentezi.
- caractere romanesti in adobe flash player – o să mai curgă multă apă pe Siret până o să o vedem și pe asta.
- diacritice in dos – trebuie să schimbi în config.sys (sau pe acolo) să-ți pună un code page de limba română. Implicit este pe USA și ei n-au diacritice. Totuși, de ce ți-ai pune diacritice în DOS? Că trebuie să faci multe chestii ca să-ți meargă, iar mie nu mi-a ieșit niciodată.
- trebuie un parbriz special pentru hud – nu cred.
- cum maresc mb la placa video ati radeon hd 4200 – din BIOS, la Integrated peripherals sau pe acolo. Poți pune maxim 512 MB de RAM.
- cum pot sa testez daca calculatoru este configurat bine – păi îți merge? Atunci e configurat bine.
- pentru ce este necesar ports com & lpt – portul COM este pentru comunicații seriale, în prezent fiind folosit numai de echipamentele industriale, în rest fiind înlocuit de porturile USB și FireWire. Portul LPT este un port paralel, încă folosit de unele imprimante mai vechi. Momentan n-a fost înlocuit de nimic. S-a ajuns la concluzia că transferul paralel al datelor este mai lent decât cel serial și asincron, deci aia e.
- cat are biti are 4 pini -16 (2 la puterea numărului de pini), dar sunt și excepții: USB-ul care are 4 pini, însă doi sunt pentru alimentare, iar ceilalți doi sunt în conexiune diferențială (Data+ și Data-).
- flux de la vga spre scart – nu merge așa, ci de la S-Video la SCART.
- wide sau 16:9? – păi e tot aia. Poate doreai să întrebi dacă e 16:9 sau 16:10.
- chestii care iti face desktopul sa o ia razna – gramatica ta mă face să o iau razna.
- de ce nu se porneste pc no video input – pentru că a fost furtună și tu l-ai lăsat în priză.
- ce port este mai bun pentru imprimanta com sau lpt – depinde. LPT este mai bun decât COM, dar USB este mai bun, iar LAN este cel mai bun.
- am dat turn of in timp ce biosul era in flash ce mai pot face ? -îți iei altă placă de bază.
- nu pot sa opresc calculatorul de la turn off – ții apăsat butonul de pornire timp de șapte secunde.
„caractere romanesti in adobe flash player – o să mai curgă multă apă pe Siret până o să o vedem și pe asta.” – Deci lol! Cred că eram gând în gând cu individu’ ăsta când ți-am trimis mailul azi noapte =))
De fapt, se poate să fie. Dar, pentru asta, trebuie să fie stringul declarat ca fiind UTF8. 😉
Unii sunt chiar criminali cu cautarile lor. Eu inca nu am avut curaj sa ma uit la tot ce cauta oamenii cand intra pe blogul meu.
Inițial și mie mi-a fost frică.
Da, când mă plictisesc, eu aşa fac: cetesc cum a ajuns lumea pe blog. Zâmbesc cu dinţii la vedere şi cu sunete zdravene deseori 😀
Da. Asta dacă nu mă îngrijorez înainte. =))
Se poate repara un BIOS buşit în timpul flash-ului, dar cu două condiţii: 1) modulul BIOS să fie detaşabil şi 2) să ai o placă identică, chiar dacă e o altă revizie a modelului buşit. Uneori merge chiar şi cu un model înrudit.
Am păţit-o cu o placă P2B-S (slot I, SCSI onboard) Am reparat-o cu BIOS-ul unei plăci P2B-D (dual slot I). (ambele cu module Award* ce lucrau la aceeaşi tensiune)
Iată şmecheria în trei paşi:
– Scoţi modulul buşit.
-Scoli Windows-ul pe placa bună. În timpul funcţionării, scoţi modulul BIOS şi îl înlocuieşti cu cel buşit, apoi dai drumul la rutina de închidere a sistemului de operare.
-Pui la locul lor cele două module.
Care e explicaţia? Cînd Windows porneşte, îşi ia configuraţia din BIOS şi o încarcă în memorie. La închidere, dacă găseşte diferenţe, Windows rescrie BIOS-ul.
––––––-
* Am avut noroc.
Cu altă ocazie însă dat chix, pentru că am încercat în joacă, un modul scos dintr-o placă produsă de altă firmă (nu Asus, ci Chaintech) . Cînd tipul modului este mult diferit, chiar dacă geometric poate e identic cu cel înlocuit, te poţi trezi cu modulul fumegînd.
Interesant. Nu știam că Windows-ul știe să facă așa ceva… În același timp, aș prefera metoda descrisă de mine, pentru siguranță 🙂
Chiar mă întrebam ce setări tot salvează Windows-ul când se stinge computerul.
Tot aşa am procedat la formatarea unui DVD recorder (aparat casnic) care nu vroia să primească un HDD nou. (chestii de siguranţă. mai bine zis, încurcăleli să te jupoaie producătorul la reparaţie, sau să te facă să îţi cumperi un aparat nou nouţ).
Am făcut aşa: I-am dat drumul cu HDD vechi (cu bad-urile pe el) OS s-a sculat bine mersi*. În răstimp, am smuls HDD vechi, şi l-am pus pe cel nou. I-am dat apoi comanda să mi-l formateze. Mi l-a formatat fără comentarii.
––––––
* la recorderele DVD casnice, OS nu se află pe HDD, ci într-un EEPROM.
Cred că-mi scapă ceva, pentru că nu m-am prins cum poți formata un DVD recorder…
Un DVD recorder de uz casnic are adesea şi un HDD intern. Unele programe TV nu permit duplicarea pe DVD media* obişnuite. Dar pot fi salvate într-un singur exemplar, pe un HDD intern. Sistemul de operare este minimalist** (cîţiva mega) dar nu e instalat pe HDD, ci într-un circuit solid-state. Formatul HDD nu este unul uzual, de unde şi durerile de cap la schimbarea HDD.
––––––
* La unele recordere Toshiba, o înregistrare făcută pe HDD poate fi mutată (nu duplicată) pe DVD, dar nu pe un DVD obişnuit, ci pe un disc DVD-RAM (un alt standard, succesorul MO, intrat azi într-o fundătură) sau pe DVD-RW, ce poate fi citit NUMAI de recorderul pe care a fost înregistrat.
** La electrocasnice, cel mai popular sistem de operare este TRON, în foarte multe versiuni, în funcţie de ce ştie să facă aparatul. TRON este un OS flexibil, uşor de internaţionalizat. Nu necesită resurse sofisticate. TRON-ul din recorderele Toshiba este robust, însă are un păcat: se mişcă melceşte.
Aaaaaa… Nu știu de ce, dar mie-mi venea în minte doar unitatea optică a unui PC și nu înțelegeam care-i faza =))
Formatezi HDD folosind software-ul din OS_ul aparatului.
No, mașini de spălat, boilere și DVD recordere de uz casnic chiar n-am hackerit. =))
Sunt nevoit să hackeresc şi maşina de spălat. Cînd intră la centrifugarea finală, devine foarte sensibilă la excentricitate (şi deci la ruliu). Se opreşte, şi reia la infinit rutina (7 minute pierdute per ciclu). Iar cînd se plictiseşte de atîtea rateuri, îmi afişează eroarea E04. Am două soluţii: 1) îi opresc alimentarea cu apă. După cîteva rateuri, masa de rufe se uşurează în limitele de toleranţă la excentricitate. 2) Mă pun cu burta pe şasiu. Sporul de interţie o aduce uneori în limitele de stabilitate. 😀
Ce marcă/ model este?
Să vedeţi cum e să hackereşti o imprimantă laser. Cînd îmi tipăresc cărţile de vizită, rolele patinează (de carton prea gros) şi îmi strică materialul. Şi atunci, pentru a o forţa să scoată cartonul întreg şi frumos imprimat, pun o pungă de zahăr de un kil, pe capacul unităţii de fixare termică, văxuire şi antistatizare (aia din capătul traseului).
Trăiască inventivitatea românului =))
=)) Bună asta, calculată la gram.
Şi cu boilerul am avut (vorba vine) probleme, astă iarnă. Nu mai ţinea seama de temperatura setată. Ieşea din el numai apă călîie spre rece. Nevastă-mea era exasperată. Şi atunci, am recurs la o soluţie veche de cînd MS-DOS-ul. L-am resetat. Totul a revenit la normal. Pe semne i se umpluse log-ul. 😀
Deşi nu sunt sigur că aici e locul, cred că e bine să ştiţi cum merg maşinile de spălat computerizate. În primul rînd, motorul merge în curent alternativ, dar de un profil special. Nu e o sinusoidă, ci un şir de bloculeţe*. Curentul este alternativ, însă puterea (momentul de rotaţie) se menţine şi la tensiuni mici. Care e explicaţia? Reunind „terasele” bloculeţelor din grafic, constatăm că de fapt, motorul merge în curent asimilabil curentului continuu, dar cu multe întreruperi pe secundă.
La ce foloseşte asta? Acţionarea electrică cu curent „crenelat”, aşa cum am zis mai sus, menţine puterea. Alte avantaje sunt: uşurătatea traducerii parametrilor electrici în mesaje digitale (de măsură sau de comandă). Variind numeric şi frecvenţa şi tensiunea, conducerea motorului devine floare la ureche.
Aşadar, motoarele de maşini de spălat nu pot fi alimentate direct, ci numai prin redresor-invertor. De fapt, sistemul de operare controlează invertorul. Se adaugă, nivelmetrul, niscai interlock-uri de siguranţă, termometre, cronometre, panoul de comandă şi gata.
E interesant felul în care cîntăreşte rufele, pentru a-şi programa nivelul de apă. La început, timp de un minut, două, toba se învîrte accelerat-decelerat. Din măsurarea variaţiei intensităţii la accelerare-decelerare, rezultă şi masa probabilă de rufe (în Kg).
––––––
* Pe asta am prins-o din zbor într-o vizită la Mitsubishi Heavy Industry. Era despre macarale portuare, dar în principiu, e la fel.
Mă rog, fără a intra în detalii, în principiu este cum spui tu, doar că mecanismul de automatizare a unui motor electric diferă în funcție de tipul constructiv al motorului, mergându-se pe principiul cuplului mare la viteze mici și a unui cuplu aproximativ constant la turații medii și mari, indiferent de sarcină. Astfel, dacă sarcina estre mare, motorul intră într-un proces de accelerare continuă (indiferent de tipul constructiv) cu mici variații ale parametrilor mecanici (cuplu, viteză), până când sistemul se stabilizează în jurul valorilor nominale de turație și cuplu.
De exemplu la motoarele de mare putere se folosește principiul stea-triunghi, adică se preferă pornirea cu rotorul alimentat în stea (vizavi de fazele electrice), migrându-se brusc spre regimul de funcționare „normal” în triunghi.
Bine, se pot spune multe de tot, fiindcă de exemplu motoarele de putere mică nu folosesc așa ceva, ci folosesc alte sisteme de automatizare. De exemplu se poate folosi un sistem fără senzori (sensorless) prin care un estimator Luemberger (sau de alt tip) modelează motorul electric și parametrii acestuia, eroarea Z a sistemului fiind dată de inerția masei de rufe care încetinește învârtirea rotorului (din motive evidente), fluxul magnetic alunecând înapoi și necesitând o intervenție mai evidentă a sistemului de automatizare bazat pe un astfel de estimator.
Sigur, sunt și sisteme care folosesc senzori (deci non-sensorless), fiind mai complicate (și deci mai scumpe).
În principiu, dificultatea principală a automatizării unui mașini electrice (denumite popular motor electric) constă în modelarea matematică a sistemului motor electric + sarcină (mecanică) + senzori (care nu sunt ideali, deci au nevoie de corecții)…
S-au scris zeci de mii de pagini pe tema asta, nici n-are sens să intrăm în detalii. =))
Hai ca m-ai spart. Nu stiam ai astfel de cunostinte… Eu ma oftic ca nu am avut ocazia de a citi asa ceva inca si la facultate nu am facut… 🙁
Asta e o chestie extracurriculară, pentru IEEE, nu prea se învață la facultate… 😛
Mda, las’ bă că o să am timp să citesc și chestii de astea, că io nu plănuiesc să-mi irosesc timpul crescând plozi. Asta sigur o să îmi ofere ceva timp în plus în comparație cu alții 😀
No comment. =))
Acum îmi dau seama că poate fi şi o cale mai simplă de cîntrărire a rufelor. Se poate măsura, nu intensitatea, ci durata în care toba ajunge de la turaţia A la turaţia B (mai mare).
Cam da. 😀 Și e sensorless.
Buna Ziua! As dori sa imi recomandati un specialist care repara sisteme pc, multumesc anticipat.
În ce oraș?
In cluj-napoca, care sa stie cat de cat sa repare un pc, am tot cautat prin tot felul de anunturi, dar ori sint eu ghinionist ori majoritatea sint doar cu numele specialisti, am o problema cu pc-ul, si anume: se deschide o secunda si apoi se inchide , am inteles ca ar putea fi: sursa, placa de baza, hdd-ul, ramii, insa as dori o dagnosticare exacta pentru a stii exact ce piesa sa cumpar exact, am vazut ca sinteti din cluj, de aceea va rog sa imi recomandati o persoana competenta in depanare, va multumesc anticipat.
Genesis Computers pe 21 Decembrie 1989 pe la numărul 108, lângă intersecția cu Petofi Șandor. Sau PC Madd. Sau, la PCMadd pe str. București pe lângă intersecția cu Paris, pe partea stângă a drumului (pe partea cu Blocul Spray), la o casă, la parter.
si inca ceva, e vorba de un dell inspiron 620 , iar sursa este dell model : L 300Pm-00, 300w si din cate am citit prin forumuri la pc-urile dell nu functioneaza orice surse, doar cele dell, din cauza ca au niste specificatii speciale, este adevarat?
Am avut neplăceri cu Dell, nu pot să mă pronunț.
Din cate am vazut pe site-ul genesys ei se ocupa mai degraba de laptopuri, iar despre cei de la madd nu vreau sa mai am de a face cu ei, tocmai de acolo am cumparat sistemul gata defect, au avut o atitudine mizerabila, cel putin fata de mine, eventual daca ar fi posibil sa imi recomandati o persoana fizica care se ocupe de depanare , mai degrabe dacat firme, daca cunoasteti pe cineva, va multumesc anticipat.
Nu pot să vă recomand persoane fizice, deoarece – în afară de mine, iar eu n-am timp – nu știu cine se ocupă de așa ceva. Aș merge, totuși, la Genesis.
La pctul 8 din tabelul unde iti insiri calitatile, spui ca esti un om corect si mai apoi ca doresti sa iti ajuti semenii prin raspunsurile oferite la intrebarile nestiutorilor in materie de IT. De fapt esti unul in plus in mafia din acest domeniu, nu dai nici un raspuns concret , tehnic, la intrebarile care ti se pun ci faci trimitere la indivizi ce fac parte din aceasta mafie ca si tine, de ex, cei de la –
MADD-De ce iti faci reclama falsa ca oferi consultanta celor care nu au cunostinta in domeniu, cind de fapt nu dai macar impresia ca te pricepi la ceva in domeniu intrucit nu ai oferit nici un raspuns concret in domeniu cind ai fost intrebat ci ai facut apologia timpului tau foarte limitat. Fa baiete un blog contra- cost de consultanta, sa vedem daca te pricepi la ceva, poate asa vei oferi un mic ajutor omenirii nestiutoare.Iti sugerez sa nu mai faci reclama mascata unor indivizi dubiosi care lucreaza in IT, de fapt cred ca nu intelegi sensul cuvintului corectitudine.E surprinzator cit de perfect ai insusit de la asa zisii politicieni ,atitudinea aceasta de a parea ceea ce nu esti ! Dovedeste concret ca ai cunostinte insusite in domeniul IT, prin raspunsurile care le oferi intrebarilor ce ti se pun.
Tocmai din cauza acestui gen de reacții prefer să nu rezolv eu problema Dvs.
Nu sunt clujean, nu bântui mult prin Cluj și v-am tratat corect, spunându-vă ceea ce, cu bună credință, știu.
Vizavi de recomandări: eu nu vreau să o fac, nu am timp, iar pe colegii de muncă nu-i pot recomanda, întrucât nu știu dacă au astfel de preocupări și, plus de asta, nu-i pot ruga să facă niște treburi pe care eu nu le-aș face.
Cred că am acționat corect având o poziție echidistantă, oferindu-vă trei variante de lucru, iar prin acuzațiile aduse v-ați consumat, cum ar spune englezul, bunăvoința mea.
Sănătate, adio și la gară.
D-le Molnar, am o problema la PC. Am functionat pana acuma cu un modul de 2GB si am mai cumparat unul tot de 2GB dar alta marca- samsung, cel vechi este Kingston, cu aceleasi caracteristici. Am pus si modulul al doilea dar dupa 6 ore de functionare ecranul a devenit negru. Pc functiona insa corect deoarece inchideam si deschideam monitorul si pentru o fractiune de secunda aparea desktopul corect dar devenea apoi negru. As vrea sa ma ajutati sa-mi dati o idee unde trebuie sa intervin, sa reglez sau sa fac ceva pentru a inlatura acest fenomen?
Multumim frumos. Drumetu Mitica, Astept raspunsul pe adresa de mail @yahoo.com sau pe acest forum.
Ce înseamnă „aceleași caracteristici” ? CAS și RAS sunt la fel?
Identice, numai ca una este Kingston cea veche, iar cea noua este Samsung
Înseamnă că nu sunt chiar atât de identice.