Crescătorie de vipere

Nu știam, dar de curând am aflat și eu. Mă rog, nu știu sigur, că nu mă ține să aflu, dar cică stânca de la Uroi este o crescătorie de vipere. Ceea ce mi se pare foarte, dar foarte tare.

Totuși, ținând cont că avem în județul Hunedoara suficient de mulți munți calcaroși (că parcă aceia sunt ideali pentru vipere), mă întreb de ce trebuie să exportăm veninul de viperă în Franța și să-l importăm înapoi procesat sub formă de ser antiviperin și de ce nu l-am face chiar noi, la Deva sau Simeria și să-l exportăm de aici…

Știe cineva cât la sută din prețul de cost al serului antiviperin este dat de materia primă și cât la sută este altceva? Nu de alta, dar cred că dacă ar fi mai multe astfel de crescătorii de vipere s-ar putea să devină rentabil să se producă aici antidotul.

N-ar fi o idee?

8 Comentarii

 1. Mihai Todor 21 iulie 2011 la 20:50 - Raspunde

  Mie mi se pare absurd așa ceva, dat fiind faptul că pe acolo trec mulți turiști…

 2. Dli 21 iulie 2011 la 23:47 - Raspunde

  Hai ca nu credeam ca o aud si pe asta 🙂

  Ideea este geniala sa cresti viperele pentru venin, si da e pacat ca nu se proceseaza la noi, dar de ce lumea are impresia ca ele circula hai hui ? E clar ca vor fi supravegheata intr-un perimetru inchis.

 3. Simo 22 iulie 2011 la 00:20 - Raspunde

  Eu stiam ca si pe “stanca” aia unde e cetatea Devei e plin de vipere. Am fost la ceva muzeu acolo si aveau inclusiv vipere vii (si comuna si cu corn), but that was a while ago. Si ma gandesc ca daca e o crescatorie, e “cadru organizat” :-), adica au grija de ele, nu cred ca afecteaza turistii. La noi in tara mai este zona de “crescut vipere” in zona Herculane / Domogled. Din cate am inteles eu este destul de dificila pastrarea calitatii veninului dupa recoltare si cam asta ar fi problema pentru care nu prea se baga nimeni. Plus ca trebuie sa ai multa grija, plus ca pentru a-l exporta trebuie sa ai o cantitate suficienta ca sa le renteze alora sa ti-l cumpere si ma gandesc ca e mai complicata treaba. Dar ca afacere probabil ca ar iesi bani buni. Uite si o stire in stil pur romanesc (nu prea imi dau seama cum unserez un link so here it is) http://www.evz.ro/detalii/stiri/a-venit-la-spital-cu-vipera-care-l-a-muscat-938571.html

  • Robin Molnar 22 iulie 2011 la 11:26 - Raspunde

   Păi da, sunt. Dar cetatea Devei nu e pe stânca de la Uroi. 😀

 4. TNH 22 iulie 2011 la 11:03 - Raspunde

  Am citit mai demult în Adevărul de seară despre o crescătorie de vipere, dar nu mai știu dacă era la Uroi. Era un articol/interviu despre o doamnă care lucra acolo. Lucra câteva ore pe lună la recoltare, în rest doar dădea de mâncare la vipere și câștiga mult, nu-mi aduc aminte cât, dar am salivat când am văzut suma. Avea contract cu o firmă din străinătate și tot veninul pe care îl recolta îl trimitea la export.

  Și da, sunt în spații închise.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.