Cum să ratezi un articol – lecția de la Adevărul

Un astronom amator a găsit o planetă gazoasă în afara sistemului solar. Mă rog, într-un alt sistem solar, dar era prea mult de scris pentru cei de la ziar, deci mi-am luat țeapă.

Cităm din Adevărul, deci:

Bărbatul, de profesie instalator, originar din Rotherham, South Yorkshire, a fost numit oficial de cercetătorii de la Universitatea din California “co-descoperitor” al planetelor HD31253b (situată la o distanţă de 172 de ani lumină, un an pe această planetă având 466 de zile), HD218566b (98 de ani lumină, un an având 225,7 zile), HD177830c (190 de ani lumină, un an având 110,6 zile) şi HD99492c (58 de ani lumină, un an având 4.697 de zile), potrivit Mediafax.

Atât. Au zbârcit-o, că n-au stimulat cititorul să aprofundeze,  ci au mutat subiectul prin alte bălării, cu cifre și nu știu ce, când încă povestea nu era completă, deși puteau să folosească datele științifice și să trezească apetitul și curiozitatea cititorului. Iată cum aș face eu:

Planeta HD31253b este de un anumit interes pentru cercetători, întrucât se estimează că aceasta se află în zona locuibilă a sistemului său solar, iar orbita sa rămâne permanent în această zonă de siguranță, ferind-o de îngheț sau de topire.

Fiind o planetă gazoasă, există o șansă destul de mare, comparativ cu alte exoplanete (planete din afara sistemului nostru solar), ca aceasta să susțină viață, mai ales dacă atmosfera sa este bogată în hidrogen, metan și dioxid de carbon, gaze foarte răspândite în univers.

Având o masă estimată la aproximativ jumătate din masa planetei Jupiter și orbitând în jurul unei stele cu un sfert mai mare decât soarele, la o distanță față de aceasta cu un sfert mai mare decât distanța medie de la Soare la Pământ, putem înțelege că aceasta are straturile superioare ale atmosferei destul de fierbinți, însă simplul fapt că o planetă gazoasă este atât de aproape de steaua sa ne face să ne gândim la faptul că are și un masiv nucleu metalic, protejat de atmosfera groasă.

Aceasta deoarece pentru a avea o atmosferă densă atât de aproape de vânturile stelare, în speță asemănătoare cu vânturile cauzate de exploziile solare, această planetă are nevoie de două lucruri: gravitație și câmp magnetic, gravitație care să țină atmosfera aproape de nucleu și câmp magnetic care să schimbe traiectoria particulelor provenite de la stea (vânt solar), astfel încât atmosfera să nu fie “prăjită” sau, altminteri, risipită în spațiu.

Pe scurt, o astfel de planetă ar trebui să fie întrucâtva asemănătoare Pământului. Sigur, dacă ar fi mai fierbinte decât atât, sau cu o presiune mai mare, datorată greutății absolute a gazului din atmosferă, am putea specula că este posibilă și viața bacteriană bazată pe Siliciu, însă deja ne îndepărtăm de scopul informativ al unui articol.

Atmosfera groasă, deși violentă, ar putea face posibil ca la nivelul solului planetei sau, cu mai multe șanse de adevăr, la nivelul oceanului planetar, în ciuda presiunilor atmosferice mari, viața ar putea trăi în condiții asemănătoare cu cele de la fundul oceanelor noastre unde, hrănindu-se cu căldura ce evadează spre suprafață, prin lavă, o sumedenie de bacterii și alte micro-organisme duc o viață îmbelșugată.

Sigur, timpul și tehnica vor stabili aceste detalii, dar tragem speranța că v-am stârnit interesul, de aceea vă recomandăm să citiți și…

No, este sau nu este mai bine cum am scris eu?

4 Comentarii

  1. Mihai Todor 05 ianuarie 2011 la 00:38 - Raspunde

    Ți-ai ratat cariera, bre. Redactor șef trebuia să te faci 😀

  2. Molnar Bianca Andreea 05 ianuarie 2011 la 12:05 - Raspunde

    Are dreptate Mihai!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.