Dai bani la ONG-uri?

ONG-urile, conform legii, pot strânge bani apelând la mila publică pentru diverse cauze, însă numai în în anumite condiții. Astfel, un membru al unui ONG care vă cere bani pentru varii cauze, de obicei copiii bolnavi, trebuie, la cerere, să vă poată prezenta următoarele acte:

 • Legitimația de membru în ONG, semnată și ștampilată, cu fotografie. Sau echivalent (buletin + contract de colaborare). Da, chiar și voluntarii au nevoie de contract de colaborare, pentru că se plătește (sau cel puțin se plătea) asigurarea de sănătate.
 • Actele ONG-ului. Orice ONG este validat în urma unei sentințe. Mă rog, poate depinde și de ONG. Chestia este că orice ONG are niște acte pe care scrie: sediul, reprezentatul legal șamd.
 • Ordin de deplasare de la ONG. Pe acesta trebuie trecută data și ruta deplasării. Astfel se certifică faptul că acel ONG a trimis pe cineva pe teren.
 • Autorizație de la primăria unde se desfășoară acțiunea. De exemplu, în Cluj m-am întâlnit cu niște fete de la un ONG din Vulcan. Aveau autorizație de la Primăria Cluj. No, dacă m-aș fi întâlnit cu ele în Vulcan, trebuiau să aibă autorizație de acolo.

Știați asta? Pe bune, când am de-a face cu astfel de cereri eu le cer actele, fără jenă. De obicei discuia e cam așa:

– Bună ziua, strângem bani pentru…

– Sigur că da.

– Este vorba despre…

– Dacă-mi arătați întâi o legitimație, actele ONG-ului, ordinul de deplasare și autorizația de la primărie putem povesti.

De obicei lumea le are. Nu le are, nu primesc bani. Simplu. În fine, știați asta?

5 Comentarii

 1. TNH 07 aprilie 2011 la 22:15 - Raspunde

  Eu le mai dau bani (dacă am la mine), dar nu le cer actele, dacă văd că au o legitimație la gât nu-i mai întreb de restul hârtiilor.

  Cât despre ăia 2% din fiecare an, de ceva vreme de când m-am deșteptat, nu-i mai dau la SMURD, ci la un ONG micuț care cumpără cărți, manuale și am impresia că și ceva echipamente pentru niște copii cu rezultate foarte bune la școală, dar ale căror familii au posibilități materiale reduse. M-am bucurat foarte mult când am aflat că mai există oameni care încearcă să-i sprijine pe cei pe care îi duce capul.

  • Robin Molnar 08 aprilie 2011 la 09:23 - Raspunde

   N-aș putea să le dau bani fără să le cer actele.

 2. Molnar Bianca-Andreea 08 aprilie 2011 la 14:06 - Raspunde

  Vai vai.
  O intamplare.
  Eram eleva la Liceul Teoretic Petrosani. Tocmai iesisem de la ore. Prin centru erau 2 baieti cu acte de-astea. Unul dintre ei m-a oprit. I-am zis ca nu am. M-a invitat la un suc. M-am dus(poate ma parasti ca sa vezi ce batalie iti dau). L-am intrebat despre chestia pe care o face. Mi-a spus drept ca actele is false si ca banii sunt pentru ei. Asadar am baut un suc pe banii aia. De atunci m-am ferit de astfel de oameni.
  Dar voi puteti da bani in continuare ca sa aiba si ei din ce trai. Practic tot furt si inselaciune se cheama.

  • Robin Molnar 08 aprilie 2011 la 20:28 - Raspunde

   Mda, deprimant.

  • Mihai Todor 11 aprilie 2011 la 04:35 - Raspunde

   Deci așa, dom’șoară… Mergeai la un suc cu toți golanii? 😀

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.