Depunerea salariului pe card este neconstituțională

Hai că ne-am dat dreq. Dar faza este pe bune. Niște brokeri ne-au făcut un pic de instruire azi cu privire la bani. Printre altele, am aflat și chestia mortală din titlu:

Depunerea salariilor pe card este neconstituțională, întrucât muncitorul nu-și primește suma întreagă (pentru că plătește comision pe ea), iar prin intermediul cardului se încalcă principiul care prevede că un muncitor trebuie să beneficieze de salariul său în mod direct, nemijlocit și necondiționat.

Sau ceva de genul acesta. No, voi știați una ca asta? Ce părere aveți? Unde se termină dreptul băncii de a pune comisioane? Și unde începe dreptul muncitorului de a avea acces la bani?

17 Comentarii

 1. Alexandru 25 februarie 2011 la 21:45 - Raspunde

  Cine din 1990 mai considera ca este adevaratul “stapan” pe lucrurile care ii apartin ? Eu am constatat ca Ceausescu a murit degeaba, statul (guvernul si echipa) este tot o dictatura dar cu fata umana, mai presus de lege si orice din Romania.

  • Robin Molnar 26 februarie 2011 la 12:07 - Raspunde

   Prefer să nu comentez că-mi crește tensiunea. Spune-mi de câte ori ai votat cu Iliescu ca să-ți spun cine ești.

 2. TNH 25 februarie 2011 la 22:13 - Raspunde

  Nu știam, dar pare logic. Dacă ai un card de dinainte să primești salariul pe el, atunci nu mai contează taxa anuală de administrare, că oricum o plăteai, indiferent dacă îți intra salariul sau nu pe card. Dar comisionul de retragere numerar nu prea e corect, că nu poți fi obligat să-ți faci toate plățile cu cardul. Poate vreau să-mi cumpăr ouă de la chioșcul din colț unde nu se poate plăti cu cardul și am nevoie de cash, ce fac? Plătesc comision de retragere numerar, aia fac.
  Nu mă deranjează plățile făcute cu cardul, că doar de-aia mi-am făcut card la ING, să pot plăti de acasă la ora 2 noaptea facturile de energie, gaz, telefon, internet, etc., dar dacă vreau să-mi cumpăr cartofi din piață cardul e deja subiect SF.

  • Mihai Todor 26 februarie 2011 la 00:55 - Raspunde

   Eu am primit card de la RBS. Pot retrage bani de la orice bancomat fără nici un fel de comision, indiferent de banca de care aparține acel bancomat 😀 De altfel, îl pot folosi și pentru a efectua plăți pe internet (comision 0,5 RON) 🙂

   • TNH 26 februarie 2011 la 10:15 - Raspunde

    Comisionul de 0.50 lei este pe tranzacție sau este un comision lunar pentru folosirea internet bankingului? La ING nu este comision pe tranzacție, dar este comisionul lunar de 3 lei care oricum nu mă deranjează pentru că e normal să-l plătesc dacă vreau confort, adică plăți online fără ies din casă.
    Așa am și eu un card de la Banca Transilvania, taxă de administrare zero, comision de retragere numerar zero, dar internet bankingul lor nu se compară cu cel de la ING, de-aia nici n-am cerut să-mi intre salariul pe BT deși dacă aș face-o aș putea folosi toți banii.

    Ca o completare, cred că niciun card nu este mai constituțional decât altul atâta timp cât bancomatele eliberează sume doar în multiplu de 5 sau 10 lei. Să zicem că primesc salariu 1203,68 lei și am cheltuieli planificate de 1203,67 lei. Bancomatul îmi dă 1200 lei, dar eu am nevoie și de restul, cum fac? E corect? Mă încălzește cu ceva că îmi rămân pe card niște bani pe care tot eu îi folosesc luna viitoare dacă am nevoie de ei ACUM? Nu. Și nici nu poți cere angajatorului să-ți plătească salariul cash, că nu vrea, decât dacă lucrezi la negru.

    • Robin Molnar 26 februarie 2011 la 12:23 - Raspunde

     Poți ridica suma de 1203,68 lei de la ghișeu, dacă nu se taxează. Dar cred că nici nu se pune problema.

    • Mihai Todor 26 februarie 2011 la 13:50 - Raspunde

     0,5 RON per tranzacție. Dacă vrei să chelești cardul de bani, nu te oprește nimeni să plătești direct cu el 🙂 N-ar trebui să existe comision pentru așa ceva.

   • Robin Molnar 26 februarie 2011 la 12:16 - Raspunde

    Royal Bank of Scotland? Ăia de or atacat leul la finele lui 2008/ începutul lui 2009? Nu, mersi, oricât de mici ar avea comisioanele, nu pot colabora cu ei. Este împotriva principiilor mele.

    • Mihai Todor 26 februarie 2011 la 14:01 - Raspunde

     Da, ei sunt, dar nu știu povestea la care te referi. Oricum, deși i-am lăudat, au și bile negre. De exemplu, au comision la retragerea de numerar de la ghișeu, dacă o efectuezi la sediul lor, dar poți retrage de la orice altă bancă, fără comision. Cei de la suport clienți sunt praf: am dat jdemii de telefoane, până să pot să îmi activez internet banking-ul. Au niște tarife absurde pentru anumite operații: te taxează 50 de RON ca să mărească plafonul sumei pe care o poți extrage de la bancomat (cel standard fiind 2000 de RON pe zi). Pentru orice plată pe internet mai mare de 500 de RON, trebuie să suni la ei să mărești plafonul pentru acea plată înainte să o efectuezi. Dacă vrei să mărești permanent acest plafon, te costă 50 de RON.

     În schimb, fiind vorba de Mastercard, pot folosi acest card și pentru a cumpăra chestii de oriunde din lume. Comisionul conversiei în valută străină e 2% în plus față de rata oficială de schimb. La un mic calcul e chiar bună oferta, comparând cu prețurile de vânzare de la casele de schimb.

     Nu mai știu ce tarife am dacă vreau să extrag bani de la bancomate din străinătate, dar mi se pare că ustură 😀

     Ideea e că firma ne-a făcut aceste carduri și de aceea avem comisioane ceva mai reduse față de clienții standard 🙂

     • Robin Molnar 26 februarie 2011 la 16:35 -

      În UE, retragerea de la ATM costă 2 EURO + (0,5 până la 2)% (de obicei e 2%) din sumă + rata de schimb valutar dacă ești în UK (deci te arde un pic la buzunar, dar nu tare).

  • Robin Molnar 26 februarie 2011 la 12:09 - Raspunde

   Da, dar gândindu-ne un pic mai aproape: ca să ai acces la salariu, trebuie să mergi la u n bancomat iar acela să și aibă bani. Deja nu mai este direct și nemijlocit. Și da, dacă ne gândim mai departe: plătești comision pe salariu și din astea, da, este un pic aiurea.

 3. Denisa 26 februarie 2011 la 03:48 - Raspunde

  Dap, dar spune- tu asta angajatorului meu şi vezi ce părere o să aibă. 🙁

  • Robin Molnar 26 februarie 2011 la 12:20 - Raspunde

   Toți angajatorii au aceeași părere: e mai simplu și mai sigur decât la cash. Amu, io mă gândesc că n-ar trebui taxate cardurile asociate conturilor curente din salariu, ci ar trebui taxate serviciile auxiliare: overdraft și ce-o mai fi. Astfel, banca își păstrează o parte din sursele de venit și respectă și constituția. Dar cine să mă bage pe mine în seamă?

 4. Legea 27 februarie 2011 la 03:53 - Raspunde

  Este cam trasa de par ideea asta cu neconstitutionalitatea. In plus, oamenii aia stiu despre ce vorbesc? cei care primesc banii pe card de obicei beneficiaza de o conventie cu banca prin care nu li se iau comisioane la retragerea banilor si uneori nici taxe lunare de administrare.

  • TNH 27 februarie 2011 la 11:14 - Raspunde

   Dar tu știi despre ce vorbești? Nu toate firmele te obligă să-ți faci card la ce bancă vor ele, dar tu n-ai de unde să știi asta, deși bravo ție că-ți dai cu părerea chiar atunci când nu știi ce vorbești. Dacă eu, Gică Pingică, am deja portofelul plin de carduri, poate nu vreau să-mi mai fac unul, indiferent de câte facilități a negociat firma, n-am dreptul să-mi aleg banca sau ce? Sau când vreau mă angajez undeva trebuie mai întâi să văd prin ce bancă vireză salariile, nu?
   Nu știu dacă depunerea banilor pe card este constituțională sau nu, dar știu că teoretic fiecare om ar trebui să aibă dreptul de a alege. Și dacă tot le ai cu legislația, ia pune mâna și citește ce scrie în Constituție la Titlul 1, Art. 1, pc. 3 despre cum statul român garantează drepturile și libertățile cetățenilor.
   Și dup-aia citește și Titlul 2, Cap. 1, Art. 20 cu privire la aplicarea drepturilor și libertăților cetățenilor în concordanță cu Declarația Universală a Drepturilor Omului.
   Smart ass!

 5. miluch 27 februarie 2011 la 15:13 - Raspunde

  Ce (mai) inseamna de fapt direct si nemijlocit ? Acesta este un aspect.
  Al doilea: sunt foarte de acord cu plata pe card, toate tranzactiile angajatorului se inregistreaza si se reduce riscul ca el sa angajeze “la negru”. Bine, acum mai este si varianta: salariul minim pe card si restul in mana.
  Al treilea: ca romanilor nu le este (inca) comod sa faca plati cu plasticul este un lucru dovedit prin statistici. Pe cei de la tara ii inteleg, ca nu toate dughenele au POS-uri. Dar in marile orase unde exista Real, Megaimage sau Carrefour chiar ca nu-i inteleg.
  Unde mai pui ca detinerea unui cont de salarii la o banca iti poate aduce reduceri deloc de neglijat la credite sau similare.

  • Robin Molnar 28 februarie 2011 la 09:48 - Raspunde

   Păi e simplu: ai acces la ATM? Ai cardul la tine? Merge PIN-ul? Are ATM-ul bani? Arte ATM-ul conexiune la bancă? Merge sistemul informatic al băncii?

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.