Dumnezeul din gară

Gara este ultimul rai și are un singur Dumnezeu. Îl cheamă Iosif și este patronul bodegii în care preaslăvita apă a vieții, votca penală, se vinde în doze mici la prețuri fabuloase: trei lei cincizeci de grame. Iar Iosif este singurul care poate să o vândă pe datorie, continuând agonia cu încă o zi.

El este Dumnezeul venerat de toții cerșetorii ca s-au aciuat pe lângă gară și pentru un pahar din oribila grație divină, o întreagă armată de cerșetori și betegi, unii reali alții închipuiți, își plâng dramele mai mult sau mai puțin fictive încropind ad-hoc mici scenete grotești menite să stângă emoțiile și să lărgească buzunarul.

Până și fetița de vreo opt ani care mi-a cerut bani în două ocazii îl venerează pe Iosif, fiindcă doar el poate să le mai lungească părinților ei șederea în bahica agonie chimico-extaziantă, scurtându-i ei agonia cu încă o zi, încă niște ore. Pentru că dacă n-ar produce, așa zișii ei părinți, demonii ei, ar bate-o. Dar Iosif poate preveni asta, ca un fel de divinitate absolută ce îndeplinește cea mai mare dorință.

Apoi, mai sunt tot felul de dezrădăcinați care își mai fac veacul prin gară, o cohortă întreagă bazată pe ierarhia vechimii în branșă, toți se roagă la Sfântul Petru al gării, un polițist în jur de treizeci și cinci sau treizeci și opt de ani.  Paradoxul face să în cheme tot Petre și numai el are puterea de a decide cine rămâne sau cine pleacă din acest ultim refugiu, din acest paradiziac tărâm al agoniei trăite episodic, de la un pahar la altul, de la o zi la alta.

Dramele, în fond, oricât ar fi de mari, sunt șterse de uitarea noilor drame care se desfășoară sub ochii noștri indiferenți și grăbiți. Oricât de mult ar bea din ambrozia cerurilor, oamenii preferă să ignore faptul că necazurile știu să înoate chiar și în votcă îndoită cu apă. În fond, când ai cocoașa aplecată, adevărul îți pare întrucâtva strâmb.

În povestea aceasta numele sunt fictive.

4 Comentarii

 1. Cristian Chiribes 30 ianuarie 2011 la 20:03 - Raspunde

  Numai greutati. La noi exista multi oameni care ar putea sa schimbe asta, dar daca nici statul nu se ocupa… de ce s-ar ocupa ei? Doar sunt bani “munciti”.

  • RCA Ieftin 2011 30 ianuarie 2011 la 21:35 - Raspunde

   De unde ai vrea să scoată statul bani? I-a furat pe toţi.

  • Robin Molnar 30 ianuarie 2011 la 22:58 - Raspunde

   Ăia nu muncesc pentru că ei aleg și statul n-are ce să le facă decât, cel mult, să nu le mai dea bani.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.