INSEMEX Petroșani

Poate unii dintre voi nu știu. S-a spus la știri că incubatoarele de la Maternitatea Giulești au fost duse la Petroșani, pentru investigații. Ba, chiar, unii au și spus numele instituției unde au fost duse: Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă, adică INCD INSEMEX.

Bine, dar ce este institutul acesta? Ei bine, INSEMEX este autoritatea cea mai mare în domeniul explozii, arderi, incendieri și foc din România. Și pe bună dreptate că este așa. Am avut doi colegi de grupă, la Master, de acolo. Erau tobă de carte, nu așa. Și, foarte tare, acolo nu prea se merge să te angajezi cu pile, că semnezi pe ceea ce testezi, sau pe ceea ce proiectezi.

Iar dacă moare cineva, moare pe semnătura ta, deci ai șanse mari să mergi și la bulău. Dar să nu divaghez. La INSEMEX se studiază focul, exploziile, arderile, efectele acestora și cum se pot evita acestea. Ba, chiar, acolo se face cercetare – dezvoltare, pe bune. Practic, este una dintre puținele instituții din subordinea statului despre care să știu sigur că inovează.

Dar să mă întorc la INSEMEX și incubatoarele de la Maternitatea Giulești. Autoritățile vor să vadă cum s-a propagat focul, în cât timp, exact de unde a pornit (și momentul de timp), factorii favorizanți, etc. Adică vor să refacă științific focul acela. Și, da, este mare filozofie.

Sincer, totuși, nu înțeleg exact pentru ce se face analiza (înțeleg cum, nu înțeleg de ce). Cred că autoritățile știu ceva ce nu ne spun.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.