Locuri neprietenoase

Despre locuri neprietenoase, într-un context mai restrâns, voi vorbi într-un alt articol. Acum vreau să vorbim despre locurile neprietenoase cu neinițiații în general, cu exemple, că trebuie să-mi spun oful.

Ieri la prânz, fiind cu o anume treabă la Iulius Mall în Cluj, am avut parte de câteva neplăceri cauzate de designul neprietenos al spațiilor din mall, respectiv de lipsa de preocupare a comercianților de acolo față de potențialii noi clienți.

De exemplu, doream să-mi iau ceva de mâncare. Așa că intru la Pizza Hut. Acolo, la intrare, era un stand cu un meniu pe care trona firesc mesajul “Vă rugăm să aveți răbdare să fiți conduși la masă”. Sunt un om civilizat, așa că aștept. Doar că nu mă ia nimeni în primire și plec. N-am înțeles dacă acel anunț era acolo de schepsis și trebuia să intru ca la mine pe glie, dacă este musai să aștepți, deși sunt locuri libere, sau dacă Pizza Hut a devenit un fel de Bistro Hilton unde intri numai dacă ai rezervare… Locul acesta este neprietenos cu oamenii pentru că cine n-a mai dat pe acolo, nu se descurcă neinițiat.

La fel, dacă nu ești inițiat, nu te descurci nici la Marty Restaurant (unul din multele, că-mi pare plin mall-ul de ele), că nu știi care-i de nefumători, care-i de vegetarieni, varani. klingonieni și cum naiba au mai împărțit ăștia spațiul lor, aiurindu-te complet, și cam singurul loc unde, cu puțin efort, nu te faci de cacao e la fast food-urile cu produse din vită și pui, brandurile americane. Care, să vedeți poznă, nu-s chiar la intrare și nici semne clare spre ele nu sunt decât dacă înțelegi limbajul criptic al inițiaților.

De fapt, ce încerc eu să evidențiez, este că oricât de inteligent și de civilizat ai fi, prin oricâte mall-uri ai umblat în afară, dacă nu ai pe cineva care să te inițieze cu fiecare loc din fiecare mall din România, e ca și cum ai umbla în fundul gol printr-o gloată de saltimbanci surescitați de la iarbă.

Ce e așa de greu să pui afișe informative? N-aș vrea să intru în cafeneaua restaurantului și să comand friptură cu cartofi prăjiți (ce clișeu național!), să se uite lung la mine ăia din cafenea, că uite ce țăran îi și ăla!, nu putea merge zece metri mai încolo, până la restaurant sau să comand cafea la restaurantul de patru stele, ca să se uite alții lung la mine că uite ce sărăntoc e ăsta, n-are bani nici de-o supă, dar el vine la patru stele să fie văzut! Ce cocoș falit și penibil!

Domnule, oamenii normali care nu s-au născut în mall, unde mănâncă, dacă au treabă prin zonă?

P.S. Cum Ioana n-a putut să mă inițieze într-un loc din ăsta, poate și pentru că azi – mâine se mărită, deși aș fi fost un tip absolut onorabil, a trebuit să-mi iau mâncare la pachet de la un supermarket de pe drum. Cu atâta mâncare în jur! Penibil.

2 Comentarii

  1. Ioana 18 aprilie 2012 la 12:12 - Raspunde

    La cat de des mananc eu in Mall, sunt la fel de neinitiata ca tine :-))
    Hai nu mai fi suparat, ca si asa mancarea aia nu e buna defel! 😉

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.