Poate că, totuși, nu știm nimic…
Un grup de fizicieni din Norvegia a reușit să identifice un nou tip de legătură chimică, posibilă numai în spațiu și în câmpuri magnetice extrem de puternice, precum cele întâlnite în jurul stelelor pitice albe ultradense.
Vă dați seama câte uși de cercetare deschide o asemenea descoperire? De exemplu, s-ar putea teoretiza că în nucleul Soarelui apar reacții chimice de acest tip dubios, ceea ce ar putea schimba fundamental cunoașterea noastră despre univers, stele și reacțiile chimice ce stau la baza funcționării universului.
De fapt, mi se pare foarte probabil ca reacțiile chimice ce au loc pe Pământ să fie excepția iar nu regula, ceea ce – pe mai departe – înseamnă că noi încă nu știm chimie, ci știm doar un anume soi de chimie: chimia pământeană.
Implicațiile acestei descoperiri mă umplu de întrebări momentan fără răspuns. De exemplu:
- Ce fel de reacții chimice există în nebuloasele de gaz ionizat din apropierea stelelor neutronice?
- Ce fel de reacții chimice au loc în materia puternic ionizată străpunsă de energii ultra-înalte de tip „gamma ray burst”?
- Este posibilă formarea de legături chimice între atomi cu temperaturi fundamental diferite? De exemplu între atomi de hidrogen aproape înghețați și atomi de oxigen supra-fierbinte? Dacă da, cum ar arăta o asemenea moleculă? Dacă nu, putem vorbi de spectre de compatibilitate termică?
- Este posibil, în anumite condiții speciale, să avem materie a cărei electroni să se miște invers pe orbită?
- De fapt, câte tipuri de materie există?
- Și câte tipuri de reacții pot exista între ele?
Poate că, totuși, nu știm nimic…
Nu?
Lasa un raspuns