Știri de pe frontul libertății de exprimare
Întrucât presa din România nu binevoiește să acopere subiectul într-un mod măcar semi-profesionist, în timp ce cotidianul The Guardian le-a rupt cârca ălora de i-a dat în gât ieri cu un număr crescut de "telegrame" publicate și/ sau comentate, iaca îmi fac un pic de lucru și vă ofer un articol de sinteză în care sunt listate principalele puncte ale luptei de ieri. În paranteză fie spus: de aia o duc ei (Australia, UK) cum o duc, că n-au mentalitatea aia de sclavi care să tacă și să stea căprițe.
Altfel, printre știrile delicioase pe care nu le-ați văzut la televizor avem așa:
- Cotidianul American Times Magazine organizează un Top 100 al celor mai influenți oameni din lume. Julian Assange, cofondatorul Wikileaks este pe primul loc. A fpost, că l-au cenzurat ăia și l-au zburat din top. Asta a fost ieri. Aseară am văzut că l-au pus la loc.
- Tensiuni și șantaj între Venezula și Nicaragua.
- Citit-ul tocmai a devenit interzis în SUA. Mă rog, mai multe surse (cotidiane internaționale) relatează că studenților de la universitatea Columbia li s-a interzis să citească documentele provenite de la Wikileaks. Ba, mai mult chiar, soldaților americani din teatrele de operațiuni le-a fost restricționat accesul la aceste documente, cu mesajul "You are about to break the law". Și să nu credeți că este vorba doar despre site-ul WikiLeaks, nu. Chiar și majoritatea presei este absolut cenzurată pentru soldați.
- Pe internet adie vânt de rebeliune puternică. S-ar putea ca, în caz de vreme rea și extrem de nefavorabilă, se va da la liber un set de documente de la Guantanamo Bay, pentru lecturi interesante pe vreme rea. Unele sunt din categoria "săp-ți bați copiii cât de proști îș ăștia".
- Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului își arată îngrijorarea cu privire la soarta lui Assange. http://is.gd/irYbs
- Electronic Frontier Foundation are un frumos editorial pe tema libertății de exprimare. http://is.gd/isgQx
- Un sondaj efectual la Universitatea din Birmingham arată că 95% dintre respondenți sunt de părere că publicarea telegramelor este un lucru bun, în timp ce numai 5% cred că acesta este un lucru rău. Nu știu câte votuiri s-au exprimat, că nu scrie.
- Nu e chiar știre, mă rog, nu e senzațional, dar titlul e cam așa: "Administrația Obama a folosit spionajul, amenințări și mită pentru a obține suport". Un articol delicios.
- Din categoria Tehnologie: Atacurile recente împotriva api.paypal.com au arătat unde sunt vulnerabile site-urile.
- Pirații somalezi au capturat o fregată ucrainiană cu 32 de tancuri rusești la bord. Din The New York Times, via MSNBC.
- Australian Broadcasting Corporation se detașează de sfera politică și spune lucrurilor pe nume.
- Porcurorul General al SUA promite să stea căpriță. Mă rog, el zice altfel.
- SUA sunt preocupate de atitudinea critică a Germaniei vizavi de programul de recunoaștere a pasagerilor, precum și de programul Visa Waiver.
- Burma își face bombe atomice. Guți – Guți trădătoare mică…
- Trădare. Un ministru australian era o "sursă protejată" a SUA.
- SUA a recurs la ajutorul papei pentru a sabota lucrările conferinței de la Copenhaga (legate de încălzirea globală). Măcar pentru o ironie fină și tot trebuie să intrați aici, să vedeți ce mișto se împerechează poza cu articolul.
- Compania petrolieră Shell s-a infiltrat în Guvernul Nigerian. Ministrul Apărării din Nigeria a ras câteva sate de țărani (adică a ordonat foc în plin asupra unor civili) care se opuneau unor treburi. Te doare inima când citești, mergând din link în link.
- Compania Pfizer a recurs la niște trucuri murdare ca să nu plătească pentru testele clinice. În Nigeria. Plm, poate aveau de dat vreo 83 de dolari și li s-a părut scump…
- Protestele încep să se închege peste tot: Sydney, Melbourne…
E o lume minunată…
Incep sa am un sentiment destul de nasol legat de ce se intampla pe internet in acest moment…
=D Aș minți să spun că eu nu.
Pare o revolutie online. Sa vezi cum anunta pe twitter. Fara instalare acu dati pe portu 443
=D Nu chiar revoluție. Mai de grabă răscoală populară.
presa din romania raspunde nevoilor maselor, iar cum majoritatea se tiganizeaza, manelizeaza, cocalareaza, etc… ce pretentii sa mai ai?
=D Da, corect. Dacă nu e cu țâțe, frecușuri și bârfe, nu e interesant.