Caii din Pădurea Letea

Oh, da, hai să plângem și să ne dăm cu fundul de pământ! Nu, pe bune, acum. Am scris nu doar o dată că îmi plac caii. Și nu doar la nivelul declarativ al unora, așa cum văd pe Facebook, locul unei efemere revolte de trei zile.

Hai să plângem că vor muri 70 de cai, dar să nu zicem nimic despre ceilalți 10,000 care vor supraviețui! Nu contează că aceste frumoase animale s-au înmulțit atât de mult încât ecosistemul nu-i mai poate susține (cam ca la oameni), noi vrem să trăim într-o lume perfectă în care niciun căluț să nu sufere.

Vrem să trăiască toți bine sănătoși, să aibă medici și dentiști, cazare, masă și protecție. Nu contează că nu se poate, de fapt nu există nu se poate, există doar interese umane meschine, nu?

Cer să fiu scutit de toată tencuiala asta de fațadă. Îmi plac caii. De aceea înțeleg că acum mor toți de foame, în timp ce prin reducerea controlată a numărului lor, suferința lor ca rasă ar fi mai mică.

Sigur, nu sunt de acord cu metodele barbare folosite și pe mine mă doare să văd cai chinuiți, OK, dar înțeleg utilitatea și necesitatea unor acțiuni de amploare vizavi de această chestiune. Evident, asta nu înseamnă că nu înțeleg faptul că cineva a luat o mică șpagă să ducă niște carne la abator.

Poate că soluția ar fi fost ca acei cai excedentari să fie dați oamenilor săraci din alte zone, dar nu știu dacă se pretează, întrucât caii aceia sunt sălbatici dintr-un motiv.

În fine, voi ce părere aveți? Cine ar trebui împușcat?

2 Comentarii

  1. Mircea C. 19 mai 2011 la 08:29 - Raspunde

    Nu prea cred chestia cu ecosistemul care nu-i mai poate sustine, asa in general la animale nu doar la cai. De parca ar fi lacuste, sa roada totul in jur. Daca resursele dintr-o regiune nu pot sustine o populatie, aceasta scade in mod natural. Treaba cu inmultirea exagerata e justificarea generala pentru a motiva interventia omului in natura, interventie de obicei sustinuta de beneficii economice. Nu ma doare atat de cai semi-salbaticiti, ci de alte animale care au trait odinioara in numar neinchipuit de mare in padurile si muntii nostrii, si acum sunt aproape pe cale de disparitie din cauza lacomiei omenesti, de exemplu rasul si lupul. Avem un numar extrem de mic de rasi, si totusi inca se mai aproba impuscarea unui numar de exemplare – pe motiv ca “fac pagube in vanat”. Vanatul in cazul acesta fiind caprioarele si cerbii. Iar acestea sunt impuscate pe motiv ca fac pagube in fondul forestier. Nu mai vorbesc de cele deja disparute de pe la noi din cauza acestei oribile indeletniciri numita vanatoare, sau a prostiei autoritatilor (bourul, zimbrul, zaganul …)

    • Robin Molnar 19 mai 2011 la 20:35 - Raspunde

      Bună remarca ta. Acum, că precizezi, cred că tocmai am pus botul la ambele părți… =))

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.