Discursul regelui, o perspectivă inedită

Filmul “Discursul Regelui” este despre celebrul rege Henric al treilea, despre care și Shakespeare a scris în “Visul unei nopți de vară”, cu celebrul citat “Brânza este putredă în Danemarca”. Ei bine, acest rege era cam bâlbâit din cauză că era timid cu femeile așa că s-a dus la un logofăt să-l învețe vrăjeală.

Acțiunea se petrece la finele Războiului de o Sută de Ani dintre Franța și Irlanda, chiar înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, iar Marea Britanie, fiind la mijloc între cele două puteri, trebuie să-și mobilizeze armata. Dar, pentru asta, are nevoie ca regele să țină un discurs moralizator care să îndrume lumea spre secțiile de votare pentru a alege în ce regimente să se înroleze, de la infanterie, la aviație, marină și chiar cavalerie, pentru domnii mai stilați. Din acest punct de vedere, filmul “War Horse” este un sequel la “Discursul Regelui”, dar să revenim.

No, deci regele merge la logofăt să-l învețe cum se vorbește în public, lumea aștepta o reacție de la Palatul Regal pe măsură ce războiul stătea să înceapă, iar fratele regelui – pentru că trebuie spus că regele nu era rege, ci prinț moștenitor, fratele regelui fiind regele – s-a hotărât că este pacifist flower power și că nu se coboară el la nivelul lui Adolf Alfonso Hitler, așa că s-a coborât de pe tronul proaspăt eliberat de tatăl lor, regele “Richard, inimă de leoaică” (zis așa pentru curajul feroce de care a dat dovadă în timpul răscoalei țărănești din Somalia de la 1907, luptând pentru țară “cum numai o leoaică își poate apăra puii”), proaspăt decedat din cauza vârstei înaintate și a neajunsurilor de tot felul pe care le-a trăit de-a lungul vieții.

No, deci regele bun moare, fii-su cel mare, primul pretendent la tron, e flower power, prim ministrul e plagiator și face pe niznaiul așa că singurul om care mai reprezintă un oracol călăuzitor al națiunii era prințul bâlbâit care ajunge rege și care, într-un final, ține un discurs pe care, la o adică, Winston Churchill l-a ținut mai bine. Dar na…

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.