De ce este important să recunoaștem genocidul armean

Pentru că genocidul armean este o greșeală istorică făcută de Turcia, pentru că este important să recunoaștem greșelile trecutului, pentru că și alții au greșit, adică și noi am greșit, și trebuie să recunoaștem și să prevenim, pe viitor, asta.

Este important să știm cu ce s-a greșit, și este important să le vedem greșelile altora, pentru ca și noi să ni le recunoaștem pe ale noastre.

Este important să recunoaștem genocidul armean, cum este important să cunoaștem genocidul evreilor, cum este important să cunoaștem genocidul țiganilor (și noi am ucis zeci de mii de oameni pe criterii etnice), cum este important să cunoaștem epurarea etnică din Transilvania de Nord (făcută de unguri), cum este important să cunoaștem epurările etnice și genocidurile făcute de Moscova în Ungaria, Moldova, Transnistria, Caucaz, Ucraina, Polonia și cam în toate zonele pe unde a ajuns.

Noi, România, am ucis – prin epurare etnică și genocid – evrei, țigani și unguri cu nemiluita. Rușii au ucis, prin metode înrudite, români, nemți, tătari, ucrainieni, polonezi și alții. Tot cu nemiluita.

Ungurii au avut câteva episoade de epurare etnică în Transilvania de Nord, din care doar o parte a ajuns la noi, și doar o infimă parte la ei, mare parte ajungând în Ucraina de azi.

Concluzia? Ne-am măcelărit unii pe alții pe criterii etnice, am suferit toți, au murit milioane de oameni nevinovați, drama este profundă și nu putem vorbi despre niciun câștig.

Ori, aici este miza: să nu ne mai omorâm între noi pe criterii etnice și, preferabil, să nu ne mai omorâm între noi.

Ca atare, dacă ne dorim pace, putem cunoaște, deci recunoaște, greșelile trecutului, pentru a nu le mai repeta?

P.S. Ca să fie foarte clar: la istorie am fost învățați numai prostii. România a comis și ea atrocități inimaginabile, nu am fost o țară virgină și neprihănită.

1 Commentariu

  1. Madalin Blidaru 24 aprilie 2015 la 23:52 - Raspunde

    De acord. Memoria este un prim pas spre evitarea altor manifestari ale urii. Dar cine il recunoaste?

    Institutional, MAE-ul si Guvernul nu spun nimic, presedintele nu pronunta cuvantul genocid, ramane sa multumim Parlamentului European si unor state din UE pentru ca au avut curajul sa faca acest pas.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.