Nu începe niciun al Treilea Război Mondial!

Cel puțin nu acum, în ciuda faptului că Turcia a doborât un avion militar Suhoi Su-24 rusesc ce, în repetate rânduri, i-a încălcat suveranitatea aeriană.

Astfel:

 1. Ni se confirmă faptul că F16 poate doborî un Suhoi Su-24, întrucât Su-24 nu este la fel de modern ca F16, Su-24 fiind primul avion militar rusesc cu comandă digitală. F-16 este mai nou, cu mult mai nou. Și mai versatil.
 2. Rusia și-a făcut un obicei de a viola spațiul aerian turcesc, zburând pe linia de graniță sau 500 de metri în interiorul spațiului aerian turcesc, pentru că acolo rebelii sirieni nu ar fi îndrăznit niciodată să tragă după ei, nedorind să riște un conflict și cu Turcia. De când Rusia a intervenit în Siria, avioanele sale au violat spațiul aerian turcesc de foarte multe ori, rapoartele indicând acțiuni premeditate săptămânale…
 3. Decizia de a doborî avionul a venit de la Ministerul Apărării Turciei, fiind o decizie militară și politică asumată de guvernul turc. Ceea ce înseamnă că Turcia nu glumește când vine vorba despre suveranitatea proprie.
 4. Din punct de vedere juridic, o serie de mecanisme interne ale NATO s-au pus automat în mișcare, fiind vorba de o situație cu potențial periculos.
 5. Turcia are dreptul de a-și exprima, chiar și prin forță, suveranitatea aeriană în spațiul său aerian.
 6. Muntenegru va intra sigur în NATO, pentru că strângem rândurile…

Să nu intrăm în panică, deci. Rusia nu are nici resursele, nici disponibilitatea de se ridica la înălțimea pretențiilor sale militare.

6 Comentarii

 1. Mihai Chiorean 24 noiembrie 2015 la 15:00 - Raspunde

  [Acest comentariu este lăsat cu o adresă de e-mail falsă, ceea ce înseamnă că autorul nu-și asumă cele declarate. Adică acest comentariu n-are nicio valoare pentru că dacă nu ai curajul de a-ți asuma ceea ce spui, ceea ce spui nu are nicio valoare. Este atât de simplu!]

  Rebelii nu vor sa atace avioane rusesti care-s in spatiul aerian Turcesc (de frica turcilor) in timp ce Rusii fug cu avioanele in spatiul Turciei de frica rebelilor. Stick to programming.

 2. Tudor 24 noiembrie 2015 la 19:36 - Raspunde

  Lucrurile se dovedesc de data asta a fi cat se poate de gri.

  Inclusiv americanii au anuntat ca avionul a stat cateva secunde in spatiul aerian turcesc, in nici un caz 10 minute in care a fost avertizat dupa cum declarau turcii initial. Pana si harta de la radar aratata de catre turci dovedeste ca avionul era in Siria in proporite de 99% din itinerariul lui.

  2. Turcii incalca si ei suveranitatea aeriana a altor state invecinate insa in afara de a le bate obrazul nimeni nu se incumeta sau are resursele sa trimita avioane de vanatoare sa-i doboare pe turci.

  3. Avionul rusesc era iar la bombardat orice in afara de ISIS. De data asta, era vorba de o zona populata de rebeli sustinuti de catre turci, motiv care a contat in decizia pripita zic eu de a tranti avionul de pamant.

  Nu pot sa le dau dreptate nici turcilor nici rusilor, intrucat ambii au partea lor de vina in acest incident…

  • Robin Molnar 24 noiembrie 2015 la 20:33 - Raspunde

   tocmai ăla-i șmenul, că avionul intră și iese, zburând pe linia de graniță. La viteza aia…

 3. Nesigur 24 noiembrie 2015 la 20:30 - Raspunde

  Fii atent, eu iti scriu si doar tu citesti chestia asta. De ce mai faci blog daca cenzurezi comentariile? Ce crezi ca rezolvi? Iti dau like colegele de lucru daca te vad asa cocos cu comentarii faine?

  • Robin Molnar 24 noiembrie 2015 la 20:34 - Raspunde

   Nu, pur și simplu este primul comentariu pe care-l lași aici, cu această adresă de e-mail, așa că ai intrat automat la moderare, iar eu, fiind plecat pe la diverse evenimente, n-am apucat să te scot din moderare.

   Speculațiile de sorginte freudiană sunt puerile. Poți mai mult decât atât.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.