Regatului Unit îi e cam rău în Statele Unite ale Europei
Zilele trecute, SUA a amenințat Regatul Unit să nu iasă din UE, spunând că UK reprezintă interesele SUA în UE și că n-ar fi bine să piardă acest avantaj.
De fapt, problema este mai complexă: UK (Regatul Unit) este un imperiu – întrucât Commonwealth-ul este un imperiu economic, politic și cvasi-militar – iar UK-ul, având experiența seculară a imperialismului – s-a gândit inițial că, având propriul său imperiu din care să sugă, n-ar fi rău să se alipească unui al doilea imperiu economic, UE, ca să sugă și de pe el.
Mă rog, poziția UK este oarecum ingrată, trebuie să înțelegem, întrucât are de respectat dorința SUA, din toate motivele istorice și prezenta. Astfel, cred că se cade să facem o paralelă între relația SUA – UK ca între relația dintre Imperiul Roman de Apus și Imperiul Roman de Răsărit.
Dar, cum UK este el însuși un imperiu – Commonwealth – înțelegem că Londra se află la intersecția intereselor și diferendelor dintre trei imperii, ceea ce explică delicatețea situației și poziția sa vizavi de UE.
UE, fiind o entitate mai modernă și cu principii mai egalitare – pe plan internațional – decât celelalte două „imperii”, este firesc că satisface cel mai puțin așteptările imperiului, întrucât nu UK este centrul Uniunii, ci cetățeanul european ordinar majoritar ne-britanic.
E de înțeles, deci, lipsa de satisfacție a UK-ului vizavi de UE.
Însă tot circul acesta public cu ieșiri din UE și amenințări este fără rost, este doar ceva de fațadă pentru cetățenii Regatului, întrucât cifrele economice vorbesc dela sine: UK produce cele mai scumpe produse din UE și unele dintre cele mai scumpe din lume – din cauza valorii ridicate a lirei sterline – astfel încât nu sunt prea mari piețele unde scumpetele alea să se vândă.
Deci, dacă UK ar ieși din UE, probabil că pe termen scurt efectele ar fi insesizabile, pentru că economia US, UK și Commonwealth ar prelua o parte din șoc. Dar, pe termen lung, pierzând încet o piață imensă – UE – nu cred că le va fi bine.
Sigur, nu sunt un analist economic. Dar întreb: câți dintre voi și-ar cumpăra un pachet de biscuiți englezești la minim douăzeci și cinci de lei, când un produs nemțesc la aceeași calitate este cam doisprezece lei?
hm… nu stiam de existenta Commonwealth.
Nu toată lumea a studiat Istoria și civilizația UK.
1. De fapt UK nu produce mare brânză pe piaţa UE fiindcă din nişte motive complicate şi-a sabotat propria industrie în anii ’70. De asta supravieţuiesc acum doar produsele de fiţe, şi asta cu mari eforturi şi injecţii de capital din partea unor corporaţii care vin din alte părţi ale Europei.
Dacă a ajuns Danemarca să producă mai ieftin decât ei, cu tot regimul scandinav al salariilor şi impozitelor (un exemplu curios: o mare cantitate de piese pentru maşinile germane sunt produse în Danemarca, aproape la fel de ieftin ca în China 😛 ), mâncătorii de fish and chips nu prea mai au faţă de imperiu industrial.
2. Puterea economică a UK şi locul în G8 se bazează pe faptul că este un imperiu al băncilor şi asigurărilor. Ori un astfel de imperiu e dependent de mişcarea capitalurilor, şi capitalul vine de undeva unde se scrie pe bancnote In God We Trust.
~Nautilus
1. Da, am văzut și eu. ÎĂn afară de servicii cam scumpe, nu prea au nimic.
2. Da, când am fost în UK i-am văzut mai legați de SUA decât de Europa.