10% pe deceniu

Au iesit datele recensamantului: suntem 19 milioane in tara. 3 milioane au plecat deci. Stiti cat inseamna asta? 15 puncte de rating la televizor. Cand va intrebati de ce se vand mai bine tabloidele, de ce televiziunea naste monstri in direct la 12 noaptea, de ce din spate vine mereu cate unul care da flash-uri si atunca scrumierea pe geam, ganditi-va ca suntem, de fapt, tara celor care au ramas.

Lucian Mândruță

Deci am pierdut 10% din populație în fiecare deceniu (valoare rotunjită, pentru că cei care au plecat, au făcut copii pe acolo). Cam trist, mai ales dacă ne gândim că toată bunăstarea asta recentă a fost construită din drama celor care au plecat și mai puțin din politici economice corecte luate de guverne.

Cei 1% care plecau în fiecare an, dacă stăm să ne gândim, trimiteau bani în țară cam de trei – patru ori mai mulți decât făceau aici, poate și mai bine. Deci aduceau în plus cam 3 – 4 % din PIB, de unde rezultă că este destul de probabil că cea mai mare parte a creșterii economice era, de fapt, rodul și drama oamenilor care plecau și-și ajutau familiile rămase în țară, banii nefiind o intrare de capital investit în producție, ci în consum.

Practic, noi am exportat oameni pentru a importa o relativă bunăstare, iar când exporturile vor înceta, pentru că nu va mai avea cine să mai plece, vom avea o mare, mare problemă.

Ce mă doare este că, totuși, 1% din ăia 20% care au plecat erau lideri, erau exemple de educație și atitudine, oameni a-ntâia, oameni de care țara are și mereu a avut nevoie.

Din păcate soluția nu mai este să încurajăm natalitatea în țară, ci să încurajăm revenirea în țară a acelora care au plecat. Ar fi ca un fel de a doua descălecare a civilizației pe aceste meleaguri, ca acum aproape o mie de ani.

Dar cum am putea face asta fără a încuraja demnitatea umană și inițiativa privată? Sigur, politicienii s-ar putea gândi să dea câte 20,000 de mii de euro familiilor care se întorc din străinătate, dar n-am face decât să importăm sărăcie la suprapreț.

Spre rușinea mea, nu am o viziune integrată asupra lucrurilor care trebuiesc făcute chiar din acest an pentru a inversa efectele exodului. Dar știu, simt, văd că ceva trebuie făcut. Dar ce? Dacă România ar fi o țară normală, jumătate s-ar întoarce în primii ani. Deci cum facem asta?

P.S. De la recensământ și până acum, statistica ne spune că a mai plecat 0,3% din populație, deci suntem sub 19 milioane.

13 Comentarii

 1. Irimia Constantin 03 februarie 2012 la 21:41 - Raspunde

  Hai ca usor, usor ajungem si noi la cifre ceva mai rezonabile. Ca parca prea multi suntem 🙂 Cat despre introducerea lui Mandruta, nu mi-a placut niciodata acest om care se da mai destept decat e. Pacat.

  • Mihai Todor 04 februarie 2012 la 04:23 - Raspunde

   Deci tu, în calitate de angajat la firma X pentru a face reclamă pe net la un site patetic de jocuri, îți dai cu părerea referitor la capacitățile intelectuale ale domnului Mândruță? Ce mai, un adevărat model al inteligenței românești…

  • Robin Molnar 06 februarie 2012 la 08:42 - Raspunde

   Suntem mulți?

 2. TNH 04 februarie 2012 la 10:51 - Raspunde

  Mă enervează la culme Mândruță. Lead, follow or get out of the way, parcă așa era. Ei bine, domnul Mândruță nici nu conduce, nici nu urmează, nici nu se dă la o parte. Stă ca o balegă în mijlocul drumului, doamne ferește să vină și cu o idee de îmbunătățire, ceva.

  • Mihai Todor 04 februarie 2012 la 16:34 - Raspunde

   Cum nu-l cunosc pe acest Mândruță și n-am habar ce-i de capul lui, mă raportez doar la citatul oferit de Robin mai sus, care, în fond, e destul de adevărat…

   • TNH 04 februarie 2012 la 19:09 - Raspunde

    Stai tu liniștit că nu e primul citat din Mândruță pe acest blog. Ideea că sunt sătulă de văicăreli și fataliști, iar domnul Mândruță nu face decât să prezinte jumătatea goală a paharului de fiecare dată. Mă scoate din minți faptul că pomenește de noi cei care dăm flashuri și aruncăm gunoaie și, ca de obicei, nu pomenește de noi cei care ducem țara o treaptă mai sus – și aici nu mă refer neapărat la mine, mă refer la cei care adună câte o hârtie de pe jos chiar dacă nu e a lor, la cei care ajută copii orfani și bătrânei din azile, la cei care se spală înainte să plece de acasă, la cei care oferă indicații corecte când îi întreabă cineva de pe stradă.

    Și toate astea le uită pentru că e mai simplu să justifice monștrii lor născuți în direct, nespălații pe care îi invită în platou și analfabeții pe care-i cheamă să-și dea cu părerea despre oricare ar fi subiectul în emisiune. Aa, și fotbaliștii pe care îi bagă în seamă non-stop, deși nu se remarcă decât prin scandaluri, nu prin rezultate.

    În rest, sunt de acord cu ceea ce zice Robintel, creșterea economică a fost nesemnificativă în comparație cu banii veniți de dincolo.

   • Robin Molnar 06 februarie 2012 la 08:45 - Raspunde

    Lucian Mândruță, google it.

  • Robin Molnar 06 februarie 2012 la 08:44 - Raspunde

   O să pun și linkuri de lead.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.