De ce nu e profitabil turismul în România

Acest articol se doreşte a fi o completare la ce a spus VisUrât aici.
Trebuie să încep seria prin a descrie cum se desfăşoară turismul din Irlanda de Nord.
 
La ei în fiecare oraş cu o populaţie mai mare de 20,000 de locuitori are un birou de informare turistică (Tourist Information Center – TIC) foarte uşor de găsit deoarece orice panou de pe autostradă sau de pe drumurile de intrare în localitate îl indică. Să vă descriu cum era cel din Derry (şi cel din Coleraine, care este un orăşel, arată la fel). Am înţeles că şi cel din Belfast arată exact ca astea două. Ideea este că trebuie să semene între ele pentru a fi uşor de recunoscut.

TIC din Derry este o clădire de dimensiuni rezonabile (cam vreo 400-500 de metri pătraţi) construită într-un stil modern (dar nu luxos sau ceva) din piatră, oţel şi sticlă şi care are o parcare specială pentru autocarele sau maşinile turiştilor. Obligatoriu orice autocar cu turişti care staţionează în Derry parchează acolo. Zona este aleasă strategic, la 5 minute de mers pe jos faţă de zona comercială.

Zona comercială este compusă în principal dintr-o serie de magazine specializate (haine, suveniruri, fast food, electronice, etc) dar sunt şi 3 supermarket-uri. Practic poţi cumpăra orice atunci când cobori din autocar. Dar să revin la TIC.

Înăuntru (în TIC) sunt 2 sau 3 angajaţi, de obicei două femei şi un bărbat, toţi cu studii superioare gen turism sau servicii. Ei bine oamenii ăştia sunt extrem de amabili (şi fluenţi în câte 2 sau chiar 3 limbi).

TIC oferă următoarele servicii:

 • Oferă consultanţă turiştilor (evident, nu?) legată de: obiective de vizitat în regiunea respectivă, obiective de vizitat în Irlanda (republica), în UK sau chiar în alte ţări (veţi vedea de ce). Practic este plin de pliante, broşuri şi cărţi de prezentare de la moteluri, baruri, restaurante, pensiuni, muzee, expoziţii, programele teatrelor, parcuri, rute şi trasee turistice, programul trenurilor, autobuzelor sau avioanelor, agenţii de turism şi alte asemenea. Asta pentru că deserveşte atât turiştii care vin în oraş cât şi cetăţenii care vor s-şi organizeze un concediu, ceva.
 • Organizează excursii, tururi, evenimente, etc., în parteneriat cu primăria (le ei este  Consiliu Orăşenesc) şi diverse alte instituţii şi organizaţi. Să nu vă imaginaţi că aceste servicii sunt gratis. Dar nici scumpe nu sunt. De acolo poţi să îţi faci orice fel de rezervare.
 
Să vă dau un exemplu. În fiecare an între 25 Iulie şi 3 August (aproximativ) se ţine un festival pe numele de Feile (feile = festival, în irlandeză). Anul acesta a fost Feile 2008 şi a fost organizat în parteneriat între: TIC, diverse pub-uri, Clubul Copiilor, Clubul de Tineret, un parc tematic (am să revin la el) şi încă o sumedenie de alte organizaţii (cum ar fi cea la care s-a ţinut Feile 2008 International Food Festival) sub patronajul Consiliului Local Derry (Derry City Council).

Practic orice turist a venit în Derry în acea perioadă a putut găsi o activitete pe gustul lui. Activităţile începeau dimineaţa, de la ora 10 şi continuau până târziu în noapte. Activităţile de dimineaţă erau îndreptate către copii (atât copii localnicilor cât şi ai turiştilor). Se plătea o taxă modică (de obicei 2-3 lire) dar erau şi multe activităţi gratuite.

După masa erau organizate activităţi artistice (dans, pictură, etc) sau sportive (meci de fotbal între echipa locală şi restul lumii. Ne-au bătut ăia cu 3-0, echipa internaţională fiind formată în special din italieni, dar nu numai). Festivalul Mâncării (1 şi 2) s-a ţinut tot într-o după masă.

Seara erau alte activităţi. Unele erau culturale (tot dans: dans irlandez- moca, salsa – 3 lire sau gratis) altele fiind sociale (concerte în pub-uri).

Pub-urile care participau la festivităţi aveau broşura cu evenimentul pe fiecare masă (şi n-o fura nimeni) şi cel puţin un afiş la intrare. De obicei în pub-uri se ţineau concerte (evident, se şi consumau băuturi alcoolice, dacă aveai norocul să ai peste 18 de ani). Interesant este că puteai să îţi alegi. În fiecare seară erau câte 4-5 concerte, în pub-uri diferite. Stilurile muzicale variau de la rock la muzică irlandeză (dacă vă spun că a fost un concert şi cu muzică balcanică nu mă credeţi). De obicei preţul biletului de intrare nu depăşea 5 lire (în general era 3), iar cel puţin 2 concerte erau gratis.

Este interesant de ştiut că preţul la berea (unii spun că nu e bere) Guinness era cam la fel în orice pub: 2,60 sau 2,70 lire (nu am văzut decât aceste două preţuri), adică varia doar foarte puţin (ceea ce nu prea este cazul în România). Varietatea de băuturi oferite era decentă astfel că oricine putea găsi ceva după placul lui. Am găsit până şi bere nemţească cu eticheta bilingvă (Română şi Poloneză).

Magazinele locale au făcut reduceri semnificative (spre deliciul tuturor, atât al localnicilor cât şi al turiştilor) de la 50 la 70%.

Practic toată comunitatea participa la eveniment. Şi pe bună dreptate. În contextul economiei globalizate este important ca orice comunitate să aibă o sursă în plus de venit. Şi banii veneau gârlă. Din te miri ce activităţi.

Am să vă mai dau un exemplu sau două într-un articol viitor.

11 Comentarii

 1. CopilulDinMine 08 septembrie 2008 la 15:19 - Raspunde

  :woohoo: vreau si eu un tic! 😀

  • Ion popescu 22 septembrie 2008 la 10:27 - Raspunde

   :confused: In romania turismul nu este profitabil pentru ca nu exista avantaje de scara si pentru ca ofertele nu sunt centralizate in sisteme de gestiune electonica

   • Ion popescu 22 septembrie 2008 la 10:27 - Raspunde

    Apropo de hoteluri si calatorii. Am gasit acum cateva zile un website care iti permite sa faci comparatii de pret intre diferite locatii din romania. Reteaua de cautare a hotelurilor, am gasit-o pe http://ro.prontohotel.com. Nu stiu cat de utila va va fi informatia, insa de acolo puteti face analize comparative pe diverse locatii.

    • Robin Molnar 22 septembrie 2008 la 10:51 - Raspunde

     Salut şi bun venit pe site.

     1a. Nu văd de ce ar fi nevoie de un sistem centralizat de gestiune electronică. Dacă proprietarii de hoteluri, moteluri şi pensiuni sunt nesimţiţi tot n-ai făcut nimic.
     1b. Am încercat acum vreo 2 ani să realizez un sistem de rezervări online, dar n-am avut cu cine. Atunci ceream 500,000 de lei vechi per instituţie şi 0,5% din valoarea tranzacţiilor, în loc de abonament lunar. Mult, nu? Concluzia: nu îi interesează să le vină clienţi, ci doar bani.
     2. [quote]Apropo de hoteluri si calatorii. Am gasit acum cateva zile un website care iti
     permite sa faci comparatii de pret intre diferite locatii din romania. Reteaua de cautare a hotelurilor, am gasit-o pe [url]http://ro.prontohotel.com[/url]. Nu stiu cat de utila va va fi informatia, insa de acolo puteti face analize comparative pe diverse locatii.[/quote]
     E al tău cumva? [oricum, nu şterg link-ul] A, şi nu merge, dă eroare.

     • Ion Popescu 22 septembrie 2008 la 14:10 -

      Ms de intampinare,

      Nu e al meu eu doar l-am tradus. Momentan merge doar pe perioade mari si in afara, dar am inteles ca se munceste la el. In ceea ce priveste centralizarea ma gandeam ca un client nu are nici macar suficiente informatii pentru a face o rezervare si este foarte greu pentru Mr Smith sa zicem din UK sa se italneasca cu Ion marin care face agroturism 😉

     • Robin Molnar 22 septembrie 2008 la 14:35 -

      Dar oare pe nea Ion îl interesează că-i vine Smith din UK? Eu nu cred.

 2. Robin Molnar 08 septembrie 2008 la 15:26 - Raspunde

  :woohoo: Cred că toţi ne dorim asta. :woohoo:

 3. Sabau Ioana 06 ianuarie 2009 la 17:27 - Raspunde

  Cresterea numarului de calatorii in strainatate consta in faptul ca serviciile si conditiile sunt
  net superioare celor din Romania, la preturi egale sau poate mai mici decat cele practicate aici.
  De mult s-a puis aceasta problema dar nimeni nu face nimic.
  Pai daca toata lumea stie de ce are nevoie tara, de ce nu face nimeni nimica?
  Cred ca suntem mai mult cu poeziile decat cu practica… Stim intotdeauna tot ceea ce trebuie facut, suntem mari experti in arta vorbelor, avem solutii pentru toate problemele…doar ca ne e lene sa le punem in aplicare!
  Aaaaa…am uitat…asteptam nemtii sa vina sa ne bage lingura cu mancare in gura….nu?
  Pana atunci noi stam sa povestim… 🙁 🙁

  • Robin Molnar 07 ianuarie 2009 la 13:18 - Raspunde

   :X Rectificare: cei pe care ar trebui sa-i intereseze nu se implica… :X

 4. Denisa 23 februarie 2009 la 11:49 - Raspunde

  Pentru, ca poate, nu se investeste cat ar trebui. De aceea nu este nici profitabil.

  • Robin Molnar 23 februarie 2009 la 11:55 - Raspunde

   Cred că da. Dacă adăugăm şi mentalitatea prea multora de genul: am un hotel, în trei zile devin miliardar în euro… :X

   Off-topic: Cred că ar fi o idee bună să scoateţi muzica de pe site. Este doar o părere, desigur. 😉

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.