Decăderea artei în funcție de iubire

Inițial, articolul acesta trebuia să fie legat de precedentul, cel despre uzura sentimentelor și autenticitatea iubirii, însă până la urmă m-am gândit că n-ar fi prea bine să amestec subiectele și să nu se mai înțeleagă.

Așa că acum vom vorbi despre decăderea artei atunci când iubirea adolescentină se pierde, pierzându-se autenticitatea, folosind ca exemplu videoclipul piesei Lacrimi de coniac al celor de la Vunk (pe vremea mea se scria Vank?).

Piesa, un fel de gargară lungă, inutilă și de fără suflet, are un videoclip chiar mai nașpa, fiind absolut lipsit de autenticitate a trăirilor. Un  prim exemplu este cel cu blonda care doarme sau se trezește, în fine, dar care are părul perfect. Autenticitate? Zero. Valoare? Zero. Plus de asta, câte femei dorm cu cerceii în urechi? Eu nu știu niciuna și nici n-am întâlnit vreuna, dar aici poate am eu o problemă. Să revin.

O femeie este frumoasă și dimineața, cu părul încâlcit și cu gesturile sale molatice. Dar trebuie să nu fii ghei ca să remarci una ca asta.

Apoi, băieții cântă într-un garaj, sentimentele sunt intense și copleșitoare. Dar se mișcă de parcă ar fi paralitici sau, în cel mai bun caz, plictisiți. Noroc că se mai mișca pe acolo camera de filmat, că altfel cred că ațipeam în primele treizeci de secunde ale videoclipului. Autenticitate? Zero. Nu mi-au transmis nimic altceva decât că sunt un pic plictisiți și că ei, de fapt, cântă ca să nu cadă lați de somn.

Plus că, în secunda 41 din videoclip, se vede o cutie în care se păstrau floppy diskurile de 3,5 inci, pe vremuri. Acestea au cam ieșit din uz acum vreo zece ani. Vă jur, deja mă uitam prin casă după un frigider Fram sau după vreun televizor cu lămpi.

Trecem peste și, după ce o lălăie ăștia vreun minut cu făcutul cafelei și cu niscaiva ploaie pe pian, timp în care muzicianul, deci un om pasionat de instrumente muzicale, cânta nestingherit, de parcă mai avea o duzină de piane în buzunar. Asta ca să nu mai spun că acolo se întâmpla un miracol tehnic, băieții cântând la chitară electrică pe o ploaie torențială de vară.

În fine, o altă fază delicioasă este alta: blonda stă la masă și plânge visând la motociclistul ei,  care motociclist și apare. Și ăsta n-a dormit acasă, cu ea în pat, dar ea sare și-l ia în brațe, că-l iubește. Și după aia el pleacă și ea are o față tristă, numai că ea este o bunăciune care n-a fost singură cu adevărat în viața ei și nu știe că într-un fel ai fața tristă fiindcă te doare inima de la vreo iubire și-ntr-un alt fel ai fața când ești trist de la o durere de măsea sau de stomac.

Dar ea n-are de unde să știe una ca asta. Deci zero autenticitate, zero emoție, zero mesaj. Vă jur, mă uitam la ea ce fel de față tristă avea și-mi venea să-i dau un laxativ, ceva, să nu se mai chinuie. Până la urmă era să-l iau eu, fir-ar ăștia ai naibii să fie cu videoclipul lor cu tot.

12 Comentarii

 1. TNH 24 martie 2011 la 18:23 - Raspunde

  Hai să stabilim niște lucruri.
  1. Cântecele nu au legătură cu videoclipurile lor. Cântecul e făcut de formație, clipul e făcut pe banii casei de discuri care aprobă ce consideră că va determina publicul să scoată banii din buzunar.
  2. Dacă ai părul scurt, nu te trezești neapărat cu el încâlcit. Mai ales dacă e mai rar decât dinții la greblă.
  3. Ce treabă ai cu dischetele? Omu’ ține ce vrea în garaj.

  În rest da, e o lălăială cruntă, n-am rezistat mai mult de un minut, și nu din cauza videoclipului. Aceeași supă, reîncălzită pentru fanii mai tineri. Și ca să fiu păreristă 100%, poate și-au schimbat numele pentru că o fi plecat vreunul din formație și apoi nu le-a dat voie să cânte sub numele vechi, drac’ știe.

  P.S. Presimt că piesa va face ravagii printre fetele de 12-15 ani.

  • Robin Molnar 24 martie 2011 la 22:25 - Raspunde

   De ce videoclipurile n-au legătură cu cântecele? partea video nu trebuie să-i fie complementară celei audio?

   • TNH 24 martie 2011 la 22:37 - Raspunde

    Păi ar trebui să aibă legătură, dar ceea ce pentru oameni are legătură, pentru alții nu are. Eu nu sunt în target și de-aia nu mi se pare că muzica și imaginea sunt complementare. Vorbesc în general, nu mă refer doar la Vunk.

    • Robin Molnar 24 martie 2011 la 22:50 - Raspunde

     Apăi pe unde e de înțeles, că nici la mine nu sunt musai complementare. Probabil majoritatea oamenilor trebuie să vadă videoclipul ca să și priceapă ideile, nu știu, nu e elegant să speculez despre asta. =))

   • Ana 24 martie 2011 la 22:43 - Raspunde

    Videoclipurile reusesc uneori sa distruga fanteziile celor carora le placeau melodiile.

    • Robin Molnar 24 martie 2011 la 22:51 - Raspunde

     Da, la faza asta te înțeleg perfect. Nici eu nu mă uit la videoclipuri. =))

 2. Ana 24 martie 2011 la 19:24 - Raspunde

  Eu dorm cu cerceii in ureche. De cand aveam cateva saptamani. Pot numara pe degetele de la o mana de cate ori i-am scos din urechi. Si de fiecare data a fost vorba doar de vreo doua minute, pentru curatare. Da’ e mai comod sa-i curat fara sa-i scot.

  Mai am dischete prin casa. Peste 50. Au iesit din uz acum vreo 10 ani? Eu cu siguranta le foloseam intens acum vreo 5 ani.

  Pot sa ma trezesc si sa am parul perfect. Depinde de cata grija am sa-l aranjez dupa dusul dinainte de culcare.

  Si exact asa cum am mai zis, dupa mine cele mai bune piese sunt cele care NU sunt despre iubire.

  • Mihai Todor 24 martie 2011 la 20:57 - Raspunde

   Of, of… Asa se duce dracu’ tot romantismu’ din lumea asta 😛 Cateva dintre favoritele mele (in no particular order): 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 etc etc etc… Sunt prea emo azi 😀

   • Robin Molnar 24 martie 2011 la 22:30 - Raspunde

    Nu pot spune că e emo. E supra-emo. E super-mega-giga-emo. De fapt, orice emo visează să ajungă emo. =)) Te necăjesc, bre. Îs faine piesele.

  • Robin Molnar 24 martie 2011 la 22:29 - Raspunde

   😀 Sigur, sunt femei care dorm cu cerceii în ureche, nu zic nu, doar că eu n-am întâlnit niciuna. Poate și pentru că am prostul obicei de a le roade urechiușele.

 3. Ana 25 martie 2011 la 00:13 - Raspunde

  Eu ma uit. Imi place sa le disec. Nu-mi place sa le revad pe cele stupide. Dar sunt unele care mi se par excelente, care nu strica ce mi-am imaginat (in primul rand pentru ca nu detineam suficiente informatii ca sa vad clar in minte anumite detalii).
  De exemplu asta (care chiar are legatura cu versurile).

  • Robin Molnar 25 martie 2011 la 06:27 - Raspunde

   Videoclipul ăsta nu e bun ca să-ți începi dimineața, la 6,27. =))

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.