Exploatarea omului de către om

Chinezii au perfecționat tehnica exploatării omului de către om într-o manieră care l-ar face de rușine pe orice capitalist. Începând de la lagărele de muncă ale Foxconn (anul acesta vor mai "angaja" 450,000 de oameni, pe lângă cei 700,000 pe care îi au în "fabrici cu cazare și masă" – și un salariu mediu de 30 de dolari pe lună, dacă nu mă înșel) și terminând cu exploatarea copiilor prin muncă.

Nu cred că mai este un secret pentru nimeni faptul că, la lucru manual de la școală, copiii chinezi fac petarde sau alte bunuri pe care statul chinez le exportă. Nu de acta vreau să mă leg, ci despre o nouă metodă de exploatare pri n muncă a unor liceeni sau studenți de la diverse colegii tehnice. Temele pe care aceștia trebuie să le facă sunt, de fapt, niște comenzi externe.

De exemplu sunt soam-urile acelea cu AutoCAD design și mai știu eu ce. Firmele acelea nu sunt proste să își plătească angajații ci, cu pile la regim, selectează studenți ca să le facă proiectele, în cadrul temelor de casă, teme de forma: transcrierea schiței unei clădiri de pe foaie în AutoCAD, fiindcă este o operațiune simplă dar mare mâncătoare de timp.

De fapt, și aici doream să ajung, educația în China este plătită prin însăși truda elevilor și studenților care fac și care dreg, în folosul chinezilor care își permit limuzine și alte artificii de lux.  Într-o țară democratică o asemenea exploatare a omului de către om ar fi fost imposibilă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.