Motivare și administrație publică

Singapore a avut în 2010 o creștere economică de 14,5%. Guvernul lor a decis că e cazul să împartă un miliard de dolari la oameni, de la 200 la 400 de dolari. În funcție de venit, desigur.

Mi se pare foarte tare și foarte creativ. Și se și explică de ce ăia o duc cum o duc: statul este condus ca un fel de corporație publică, o idee care îmi face tot mai des cu ochiul când mă gândesc la România și la cum ar trebui ea administrată.

Ce părere ați avea despre reformarea sistemului public românesc astfel încât țara să fie condusă ca un fel de corporație? Credeți că ar merge? Credeți că oamenii ar putea fi motivați dacă o parte din profit (tradus în creșterea PIB-ului) s-ar întoarce la ei?

16 Comentarii

 1. TNH 23 februarie 2011 la 12:33 - Raspunde

  Poate ar merge bine, nu zic nu, dar cine vor fi administratorii? Nu poți alege pe cineva fără experiență și ajungi ca singurele opțiuni să fie foști directori de instituții de stat, de bănci, de companii petroliere sau de telefonie mobilă. Ai încredere că le-ar crește câte o coloană vertebrală la fiecare?

  • Robin Molnar 23 februarie 2011 la 13:00 - Raspunde

   Pentru niște salarii nesimțite s-ar putea aduce și manageri străini cu experiență. Fiind plătiți cu un salariu fix + dividende, cred că le-ar conveni. Desigur, poporul ar fi de altă părere: cum să lăsăm țara pe mâinile străinilor?

   • TNH 23 februarie 2011 la 13:40 - Raspunde

    Eu aș lăsa-o fără nicio problemă pe mâna străinilor, cu condiția ca aceștia să fie de acord să primească pedeapsa cu moartea dacă peste 10 ani lucrurile stau mai rău.

    • Robin Molnar 23 februarie 2011 la 14:44 - Raspunde

     Nimeni nu poate face minuni. Dacă o vom duce mai bine sau mai rău depinde strict de noi, dar nu ne-ar strica un management mai bun, că acolo e buba.

     • TNH 23 februarie 2011 la 14:59 -

      Nu depinde strict de noi, asta-i problema. Dacă nu s-ar face toate afacerile astea cu fondurile deturnate care pe hârtie ajung în sistemul de sănătate și învățământ, licitațiile publice făcute pe șmen și multe altele, atunci da, ar depinde doar de noi.
      În plus, dacă depinde strict de noi, nu și de management, contazici singur teoria ta din articol.

     • Robin Molnar 23 februarie 2011 la 16:59 -

      Managerii buni pot să planifice și să coordoneze, dar munca va fi făcută tot de oameni. Adică va depinde tot de ei dacă urmează planificările sau nu. Dacă își aleg manageri buni, sau nu… Fundamental, omul este baza, nu liderul. Cred.

     • TNH 23 februarie 2011 la 19:08 -

      Da, omul e baza. Eu muncesc, tu muncești, el muncește. Alte câteva milioane de oameni beau banii primiți ca ajutor social și se f*t me munca noastră. Managerii țării închid ochii și își văd de afacerile lor, iar unii dintre ei îi mai și încurajează. Acești manageri pot fi schimbați când se fac alegeri. Dacă vrei să pui ștampila pe niște manageri mai buni, care sunt aceștia? Să știu și eu data viitoare.

     • Robin Molnar 23 februarie 2011 la 19:53 -

      Nu vreau să fie aleși prin vot, ci să fie angajați. Cum o companie își angajează CEO și CTO și tot felul de O-uri, la fel ar putea să-și angajeze și o țară. De exemplu CEO este Prim Ministru iar CTO este Ministrul Comunicațiilor.

     • TNH 23 februarie 2011 la 19:57 -

      Am înțeles ce spui cu angajarea managerilor, dar nu înțeleg de ce mai avem nevoie de ei dacă depinde strict de noi.

     • Robin Molnar 23 februarie 2011 la 20:00 -

      Pentru că ei au ceva ce noi n-avem: știința organizării. Drept e că nu “strict” este termenul corect, ci “în principal”. Dar nu în totalitate.

     • Robin Molnar 23 februarie 2011 la 20:06 -

      Nu depinde “strict” de noi, m-am exprimat greșit, ci depinde “în principal” de noi.

     • TNH 23 februarie 2011 la 20:21 -

      No așe. Nu are cum să depindă strict de noi, nici strict de ei. Că nu suntem două tabere inamice, sau cel puțin nu ar trebui să fim.

 2. Mihai Todor 23 februarie 2011 la 14:22 - Raspunde

  Bre, stii tu vorba aia: In teorie suna bine, da’ practica ne omoara 😀

  • Robin Molnar 23 februarie 2011 la 14:46 - Raspunde

   Noi stăm prost cu teoria, că de practicat nu practicăm deloc.

 3. 314ra2 23 februarie 2011 la 17:47 - Raspunde

  Administratorul era la Fulgerica pe site acum cateva zile si pe YouTube … http://www.youtube.com/watch?v=Qj7ZHrYL28M

  • Robin Molnar 23 februarie 2011 la 19:51 - Raspunde

   Sper să-mi ajute Dumnezeu să ajung și io așa, că nu mai putem vorbi doar despre muncă ci și despre noroc în acest caz. Oricum, tipul este CEO pentru că are coloană. L-aș angaja pe post de Prim Ministru.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.