Naționalismul modern, încotro?

A murit Vadim. Foarte bine, oricum era un imbecil care semăna ură între oameni și să nu uităm că parcă mai ieri l-am votat pe bolșevicul de Iliescu, doar ca să nu iasă nazistul de Vadim. Între fascism și bolșevism, am ales și noi răul cel mai mic care, iată, la fel de mare s-a dovedit a fi.

De fapt, moartea lui Vadim îmi dă speranță că, nu peste mult timp, și celălalt netrebnic major, Ilici, va face lumea un loc mai bun prin absența sa permanentă. Dar divaghez.

Într-o eră a Europei Popoarelor Unite, în care granița româno-maghiară va fi complet ștearsă și-n care pașaportul devine opțional, ca să nu spun inutil, să spui că unii la fel ca noi sunt altfel decât noi este o manipulare grosolană și o dovadă de profundă rea-voință.

Ce-a făcut Vadim greșit? Ceea ce și urmașii lui fac acum greșit:

A promovat ura, ca metodă de salvare patriotică. Idiot. Ar fi putut promova pacea între popoare ca mod de salvare patriotică, ar fi putut fi o extremă dreaptă care să se bazeze pe pace, nu pe ură.

Cum sună: să le mai dăm o mamă de bătaie ungurilor? Dar cum sună: să le mai dăm ungurilor încă o șansă să ne demonstreze că suntem mai buni ca ei? La fotbal, femei, pălincă, nici nu contează la ce.

Cum sună: să punem tricolorul pe parlamentul de la Budapesta? Dar cum sună: să punem tricolorul românesc alături de tricolorul unguresc (da, și steagul lor are tot trei culori, deci este tri-color, adică tricolor!) pe graniță și să încingem cea mai mare horă a păcii, cu gulaș și bulz și cârnați picanți de să ne meargă vorba de oameni faini? Cum ar fi să facem la Nădlac cel mai mare festival al păcii, în care ungurii să mănânce mici și să bea bere Noroc, iar noi să băgăm gulaș și pălincă cu ardei iute?

Cum sună: armata ungară a comis atrocități în Nordul Transilvaniei, în timpul războiului? Dar cum sună: în vreme de război, armata maghiară a comis atrocități în Transilvania de Nord, în timp ce armata română a comis atrocități în Moldova și Transnistria, dovedind că suntem la fel de proști?

În perioada când eram mai de dreapta, de extremă dreaptă, era un cântecel care-mi plăcea (mă cheamă Molnar, da?):

Sus e Iancu pe statuie
Și le dă la unguri m*ie,
Azi în Transilvania,
Mâine doi metri sub ea.

O prostie, deci, să ucidem niște oameni care n-au nicio vină că s-au născut unde s-au născut, în tulbura epocă în care s-au născut. Practic, niște nevinovați. Asta preaslăvim, uciderea unor nevinovați?

Naționalismul românesc actual este putred, este perfid, este greșit, este toxic și trebuie respins. Naționalismul modern înseamnă nu ură față de alte popoare, ci identificarea unui popor prin particularitățile sale față de alte popoare.

Naționalismul descleștat, corespunzător acestui mileniu, trebuie să se bazeze pe principii moderne:

 1. Onestitate: nu suntem mai cu moț față de alții.
 2. Cunoaștere: am făcut și noi prostii, au făcut și ei, spre că ne-am învățat minte și nu mai facem.
 3. Pace: noi suntem români și suntem vecinii și prietenii ungurilor și sârbilor și bulgarilor și ucrainienilor și vrem să trăim în pace.
 4. Tradiție: te poftesc acasă, te poftesc la masă, când ți-e greu te ajut și nu-ți cer decât onestitate și prietenie.
 5. Oameni: noi am trăit pe aceste meleaguri de multă vreme și nu am considerat necesar să ne ucidem vecinii și, dacă totuși am făcut-o, ne pare rău, noi nu suntem niște criminali.
 6. Regret: am făcut prostii, probabil că vom mai face, dar vom încerca să nu fim la fel de idioți precum înaintașii noștri. Și în niciun caz nu vom mai ucide oameni pentru că, pur și simplu, îi cheamă altfel sau mănâncă altfel.
 7. Înțelegere: suntem la fel, ca omeni, și noi, și restul. Poate că nu vorbim aceeași limbă și poate că nu mâncăm aceeași mâncare, dar trăim la fel, iubim la fel, năzuim la fel și suferim la fel. Ceea ce ne face oameni, adică la fel.

Dar nu, extrema dreaptă de acum este formată din același fel de imbecili ca acum o sută de ani și, deja, ne-am ucis de două ori pentru aceleași idei stupide. Cine știe, poate mai încercăm încă o dată și tura asta ne iese, și murim cu toții…

În fine, ceea ce vreau să spun este că, dacă tot țineți morțiș să fiți naționaliști, puteți să o faceți și fără a fi complet și iremediabil idioți, Adică puteți fi naționaliști și fără să-i urâți pe vecini și pe restul, puteți fi naționaliști cu accent pe pace, pe ceea ce ne unește, nu pe ceea ce ne separă, dar…

În fine, Lucian Mândruță spunea că orice om are dreptul să moară în pace. Nu sunt de acord, orice om trebuie să moară așa cum a trăit, cu bunele și cu relele sale, iar peste mormântul său epitaful public să scrie ce a lăsat în urmă.

Pe mormântul meu, când va fi, epitaful vreau să fie despre pace, iubire, oameni și înțelegere. Pentru că, vedeți voi, prin pace și prin ceilalți oameni, eu voi trăi veșnic. Eu, tu, el, oricine va trăi veșnic numai prin ceea ce le oferă oamenilor.

Iar Vadim a distribuit ură și venin și este firesc să fie îngropat ca atare.

P.S. Nu neg faptul că Vadim era un intelectual și un artist prin multe din scrierile sale. Dar tot un gunoi uman era. Dacă era naționalist și prost, mai era cum era, era banal. Dar să fii și intelectual și naționalist perfid, pentru asta trebuie să fii o lichea deosebit de periculoasă!

L.E. Virgil Iordache o spune foarte bine:

Nu poți iubi țara fără a iubi oamenii, agresând o jumătate din populația ei, pe cei care gândesc altfel decât tine.

Corneliu Vadim Tudor nu a iubit România

2 Comentarii

 1. Adrian 16 septembrie 2015 la 18:10 - Raspunde

  E trist sa astepti sa moara oamenii.
  Precum copiii care asteapta sa moara parintii pentru a le lua casa.

  • Robin Molnar 16 septembrie 2015 la 19:04 - Raspunde

   Depinde de moștenirea pe care o lasă. În cazul lui Vadim sau Ilici, prin moartea lor, ne lasă o Românie mai bună.

   Dacă ar fi fost patrioți cu adevărat, s-ar fi sinucis de mult, întocmai ca să ne lasă o lume mai bună.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.