Pe scurt, despre Avocatul Poporului

Într-o zi, prin 2010, mi-a fătat mintea una bună:

– Bă, dacă Guvernul vrea să dea o lege prin care o categorie de cetățeni să fie scutită de plata contribuțiilor sociale, trebuie să contești acea decizie ca fiind neconstituțională, întrucât tulbură egalitatea dintre membrii societății.

Este just. Unele categorii sociale pot fi scutite de plata impozitelor, cum sunt informaticienii, pentru că oricum plătesc foarte mult la celelalte contribuții, statul nu contribuie cu nimic la ei, și oricum firmele de-i angajează plătesc de se căpăcesc pentru salariile pe care le dau, un informatician român aducând la bugetul de stat cam 150% din banii pe care îi ia în mână. Deci, e lucrativ să scutești de 16% impozit ca să iei 75% nu 50%  din bugetul aferent fiecărui informatician.

Cum, însă, marii șmecheri social-economici de-a lungul celor douăzeci de ani de tranziție nu au fost cei de la privat, care au fost scutiți doar de niște zile libere, statul nu-și putea face mendrele demagogice decât cu angajații de la stat, în special din administrație, prin scutirea șmecherească a unora de la plata dărilor musai de plătit în țara asta: șomaj, pensii, sănătate, asistență socială. Pentru că, evident, n-avea ce venit real să nu impoziteze, aceștia ne-producând valoare adăugată din care, la o adică, să-și oprească și statul ceva…

Ei, aici am intervenit eu:

– Bă, nu e corect să nu contribuie toată lumea la fondurile sociale și de sănătate. Profitul este sau nu este, activitate economică este sau nu este, dar de sănătate și de pensii toți trebuie să ne îngrijim.

No, în 2011, prin toamnă, am aflat că dacă am vreo gară cu ce prostii face Parlamentul sau Guvernul  pot să petiționez Avocatul Poporului care, printre alte:

Potrivit Legii nr. 35/1997, republicat[, art. 15 (4), cităm: “Nu fac obiectul activității instituției Avocatul poporului și vor fi respinse fără motivare petițiile privind actele emise de Camera Deputaților, de Senat sau de Parlament, actele și faptele deputaților și senatorilor, ale Președintelui României, ale Curții Constituționale, ale președintelui Consiliului Legislativ, ale autorităților judecătorești, precum și ale Guvernului, cu excepția legilor și ordonanțelor.”

Sursa

Cu alte cuvinte, dacă Guvernul sau Parlamentul vrea să dea o lege care să discrimineze unii cetățeni în fața altora, noi putem reacționa prin instituția Avocatului Poporului. Pentru că astfel de legi nu sunt constituționale, întrucât toți suntem egali în fața legii, deci la gară cu ei.

Sincer, am studiat un pic chestiunea, neînțelegându-i, însă, toate dedesubturile, nefiind jurist, desigur. Dar cred că acum nu ne mai putem întoarce în anii 1990, când parlamentarii își dădeau lor legi iar noi nu ne puteam apăra de niciun fel.

Voi ce părere aveți?

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.