Românismul

Românismul are şi părţi bune şi părţi rele şi, în timp, vom vorbi despre ele. Astăzi vreau să vă arăt o treabă care m-a întristat destul de rău. Nu ştiu de ce mai tolerăm delăsarea şi lenea. Nu înţeleg.

Priviţi cum (nu) este întreţinută o clădire frumoasă:

N-are unele geamuri, etc. Nu suntem în stare să renovăm ceva atât de frumos şi nici nu ne interesează. Pe proprietari nici atât. Într-o ţară civilizată şi cu bun simţ autorităţile ar fi renovat clădirea iar proprietarul ar fi plătit nota. Dacă nu-şi permite îşi vinde proprietatea altcuiva care îşi permite. Simplu. Numai la noi nu se face asta că nouă bunul simţ ni se pare că ar fi cam comunist. Ceea ce refuză mulţi să înţeleagă este că dreptul de proprietate nu include dreptul de a-ţi bate joc sau de a distruge.

Câteodată cred că suntem un popor urât.

5 Comentarii

 1. Babilonul imobiliar 05 martie 2009 la 13:00 - Raspunde

  Din pacate sunt foarte multe astfel de cladiri, in toata tara, de (mare) valoare. Insa, interese mari interese (si) imobiliare, dar si lipsa de fonduri pentru a se infrumuseta acele cladiri.

  Mai e si problema…cine e proprietarul.
  O sansa ar fi si recentul program de reabilitare a imobilelor (blocurilor), unde si o cladire de genul celei din imaginea ta ar putea fi reabilitata exterior. Asta daca si tehnic…e OK. De asemenea, toti cei care locuiesc acolo (daca-s locuinte) trebuie sa aiba OK-ul dat pentru lucrare.

  …PS: in Bucuresti sunt \”n\” dintr-astea (care au mai ramas dupa \”boom\”-ul…\”buba\” din imobiliare 🙂 …) . Un exemplu e si o cladire de patrimoniu ce e tinuta de fostul antrenor de la Steaua, Dumitru Dumitriu, in degradare continua…(\”n-am bani\”), ca sa \”pice\” si…stim ce urmeaza, nu? E proces pe rol, actualmente. Dar, la cum se intampla prin justitia romaneasca, ce sa…

  • Robin Molnar 05 martie 2009 la 13:05 - Raspunde

   :X Dacă nu vor clădiri vechi să nu le cumpere. Mai mul, eu aş da o lege: bă, dacă vrei o clădire de petrimoniu istoric trebuie să-mi faci dovada că ai bani să o renovezi şi să o întreţii. :X Nu ai? Nu cumperi. :X

 2. xtall 05 martie 2009 la 18:51 - Raspunde

  Daca mai tin eu minte exista o lege despre intretinerea caselor patrimoniu un fel de obligatii (poate n-o fi declarata sau o fi doar ptr altii legea)
  Oricum nu poti da afara pe nimeni de acolo daca o are in proprietate cu acte in regula.
  O cumperi (daca vrea si propitarul B) )

 3. xtall 05 martie 2009 la 18:53 - Raspunde

  Daca exista lege il obligi sa o faca bec (nici asta nu cred ca exista la modul general altfel ne puneau sa facem bec toate locuintele)

  • Robin Molnar 06 martie 2009 la 05:44 - Raspunde

   :woohoo: Legea există la un nivel rudimentar iar autorităţile se fac că nu ştiu despre existenţa ei. :X Nu ne pot obliga pe toţi pentru că nu toţi trăim în case de patrimnoiu istoric. :woohoo: Dar bunul simţ ne obligă pe toţi să ne îngrijim casele… 😉

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.