Sclavia și Codul Muncii

Deja încep să spumeg ca Dunărea la Cazane înainte de construirea hidrocentralei de la Porțile de Fier, nu altceva, văzând că lumea asociază sclavia cu viitoarele contracte de muncă pe perioadă determinată.

Argumentul suprem folosit este că băncile nu dau credit angajaților pe perioadă determinată, sau că acestea dau credite doar pentru perioada cât omul are contract de muncă.

O șleahtă de cretini, trolli, plictisiți sau păreriști formatori de opinii strâmbe susțin asta sus și tare, fără a se gândi nicio secundă că băncile se pliază pe mersul societății și nu invers. Cel puțin nu într-o societate normală. Dacă ar fi invers, am fi sclavii băncilor, dar să nu mă îndepărtez de la subiect.

Nu România a inventat contractele pe perioadă determinată iar sistemul merge bine în toate țările în care a fost implementat, pentru că oamenii se simt responsabili pentru munca lor, fiindcă își doresc prelungirea contractului de muncă. Așa cum este și firesc.

Apoi, dacă un om are contract pe o perioadă nedeterminată înseamnă că are un job bătut în cuie și că nu mai contează dedicarea, eficiența și sporul la locul de muncă? Ba da, ele contează și vor conta în continuare.

Iar băncile vor da în continuare credite angajaților pe perioadă determinată. Pentru că viața nu începe și nu se termină odată cu terminarea unui contract de muncă, decât în cazul oamenilor cu înguste mentalități comuniste, iar în cel mai rău caz creditorul va fi executat silit, deci nu se vor mai da chiar ușor credite pentru ciorapi și draperii. Ceea ce este un lucru bun și sănătos pentru economie.

Apoi, istoric vorbind:

-Ce înseamnă un om de dreapta?

– Român absolut, asta înseamnă!

Petre Țuțea, filozof

Iar dreapta din contextul de mai sus înseamnă liberalism. Nu, nu liberalismul populist social-democrat promovat de PNL, ci ăla ideologic prin care s-au format țările cele mai puternice: SUA, Japonia, Canada, Australia. Iar legea asta este de dreapta.

La naiba cu socialiștii. Cine nu muncește, nu mănâncă! Și nu, nu accept sfaturi despre muncă și Codul Muncii de la unii care n-au lucrat nicio zi în ultimele luni, ca să nu zic ani. Și da. Eu am pornit din tranșeu, de la lopată și târnăcop.

Codul Muncii nu e sclavie, ci responsabilitate. Și este o mare diferență.

Alte opinii găsiți la Arhi și Bărbosu.

L.E. Și Zoso vine cu niște pasaje geniale din Flacăra.

2 Comentarii

  1. xtall 18 martie 2011 la 00:26 - Raspunde

    Eu cred ca e tot apa de ploaie, adică (la stat) n-o sa aibă nici un efect.
    Bancile pe asta s-au orientat, era la stat – valid, mult mai putin i-au interesat contractele nedeterminate. Acum pot sa aibă ceva dubii …dar nu cred ca prea mari.
    Pe stat a fost bătaia mereu, ce comisioane gheboase luau cei care aduceau clienți de la anumite instituții bănoase…. ohhh

    • Robin Molnar 18 martie 2011 la 09:11 - Raspunde

      Fiind o măsură indirectă, s-ar putea să aibă un anume efect. 🙂

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.