Uzura sentimentelor și autenticitatea iubirii

Muzica și, în general, orice formă de artă depinde în principal de două surse: de talent, incontestabil dealtfel, precum și de calitatea iubirii spirituale a aceluia care se manifestă prin artă.

Exemplele sunt multiple. În general se observă că cel mai bine cântă cei ce se află într-o fază de adolescență târzie, eventual în prima jumătate a deceniului al treilea de viață (20 – 25 de ani), în principal pentru că este într-adevăr posibil să iubești intens ca un adolescent chiar și la vârste târzii.

Problema este că odată cu succesul vine și un fel de maturizare emoțională, parțial dictată de împrejurări și adaptarea la mediu, astfel că iubirea adolescentină nu mai poate fi trăită ci, cel mult, simulată.

Iar declinul artei începe fix de aici, de când iubirea pură, intensă și excesiv de plină de candoare își pierde autenticitatea. Și, din păcate, nu există drum înapoi, deci ca și iubirea adolescentină și arta odată pierdută este de neregăsit.

Cum ar spune un matematician, între uzura sentimentelor și autenticitatea iubirii există o relație invers proporțională. Cu cât uzura este mai mare, cu atât autenticitatea este mai mică.

Tu, dragă cititor, mai poți iubi adolescentin?

11 Comentarii

 1. TNH 24 martie 2011 la 13:00 - Raspunde

  Da, pentru că nu m-am maturizat emoțional. De altfel, nu cred că mă voi maturiza vreodată altfel decât fizic. Eu zic că e un lucru bun, chiar dacă cei din jurul meu sunt veșnic dezamăgiți că nu mă comport conform vârstei. What the heck? Dacă tot o să mor la un moment dat, măcar să mă simt bine până atunci.

  • Robin Molnar 24 martie 2011 la 22:19 - Raspunde

   😀 Interesant. Mă bucur să văd că sunt și astfel de oameni.

 2. Ana 24 martie 2011 la 14:57 - Raspunde

  Nu cred in iubire. Punct. Cred in atractie fizica (care poate fi ceva al dracului de intens si te poate impinge la ceva nebunesc) si atasament in anumite conditii.

  Si nu toata lumea trebuie sa cante despre iubire. Unii isi gasesc alte subiecte. Moarte, legende, istorie, lacomie, pirati… exemplele pot continua. Si sincer, mie imi suna mult mai bine decat orice piesa despre iubire.

  • Robin Molnar 24 martie 2011 la 22:20 - Raspunde

   Just, sunt multe subiecte despre care se poate cânta. Totuși, iubirea este cea mai la îndemână.

 3. joita lucian 24 martie 2011 la 16:28 - Raspunde

  …hmm…greu de spus….iubirea…aceea trupeasca la un moment dat se stinge…..nu mai e ca la inceput …dar…..cred ca intre doi parteneri cel mai important este respectul…reciproc si grija …daca aceste doua raman…..ramane si iubirea timpurie!

 4. ioji 24 martie 2011 la 18:34 - Raspunde

  Intensitatea si durata chiar si evolutiva a iubirii e direct proportionala cu nivelul minim de inteligenta emotionala cu care e inzestrat cel mai “slab” dintre parteneri

  • Robin Molnar 24 martie 2011 la 22:26 - Raspunde

   😀 Logic. Dar oare inteligența emoțională n-are mai multe forme, ca și iubirea?

 5. cristina sandor 24 martie 2011 la 21:00 - Raspunde

  ….Să nu reducem la îngustimea egoismului nostru mărunt spaţiile nesfârşite ale iubirii…Papa Ioan al XXIII-lea Rugăciune pentru Conciliu….
  si scrisoarea întâi către CORINTINENI 1C13 IMN ÎN CINSTEA DRAGOSTEI…
  acestea sunt pentru ANA,cea de mai de sus,cu drag!
  in rest… pentru un răspuns bun e nevoie de întrebare bună….niciodată nu am ştiut să pun întrebări…
  si pentru a rezolva corect o problemă ai nevoie de date corecte…..nu am in cap decât contraargumente la textul de mai sus…şi nu are nici un rost să umplu pagina….
  câteva precizări esenţiale ajung, baza este pentru ANA si nu numai!căci trebuiesc redefiniţi termenii pentru aşa o generalizare….generală, mult prea generală…sorry!
  dar ştiu o întrebare bună….ce caut eu aici????m-am rătăcit;ah,cred că ANA avea nevoie de un răspuns….

  • Ana 25 martie 2011 la 03:05 - Raspunde

   N-am nevoie de raspunsuri venite de undeva de unde nefronii au luat locul neuronilor si unde ar fi nevoie de rugaciuni pentru salvarea punctuatiei si coerentei.

   • cristina sandor 25 martie 2011 la 18:51 - Raspunde

    Mulţumesc pentru remarcă. Trebuia să fiu mai atentă, dar asta sper să nu te împiedice să înţelegi esenţa….
    Toate cele bune-draga mea!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.