Despre #colectiv, cu bune și cu rele…

 • Lista de sloganuri acceptate și asumate de mulțime
 • Una dintre listele cu revendicări
 • Fluturaș revendicări

Sâmbătă seară înțeleg c-am fost difuzat la televizor, la Digi24. Foarte bine. Am apărut și pe Adevărul.ro. Foarte bine. Era nevoie de cineva care să aibă curajul să exprime esența celor cerute de ceea ce #Colectiv se numește “Strada”. Mai bine să fiu eu, decât cineva cu agendă ascunsă.

Sunt câteva aspecte care trebuiesc, totuși, lămurite:

 1. Nicio clipă n-am avut intenția să apar la televizor. Pur și simplu, eram furios că mii de clujeni au fost mânați, la protestul de vineri seara, de unul care scrie mizerii precum “Protectia Ta, impotriva atacurilor energetice de la distanta”. Se poate spune că mi-am pierdut mințile de furie și am acționat impulsiv.
 2. Niciodată nu mă voi asocia cu cei de la UnițiSalvăm Nimic. Aceștia sunt niște vânzători ai intereselor noastre, care au luat și au recunoscut că au luat bani din Rusia, deci s-au compromis definitiv și irevocabil în toate acțiunile lor.
 3. În momentul în care protestul a degenerat și a început să se strige mizeria cu “Uniți salvăm toată România” am plecat. Am datoria morală față de mine de a nu-mi trăda principiile și nimeni și nimic nu mă poate face să acționez altfel.
 4. Ca idee, după ce s-a stabilit clar ce sloganuri vom scanda, au început să apară și altele, despre care nu s-a căzut de acord și care au fost invocate ad-hoc. “Uniți salvăm toată România” n-a fost printre revendicări și n-a fost printre sloganurile asumate de grupul de protestatari, lucru care nu i-a oprit pe unii “protestatari” să strige.Trebuie să admit, deși nu am fost surprins de apariția acestui slogan și deși am venit cu rugămintea expresă de a nu striga altceva decât ceea ce am stabilit ca și grup, am fost dezamăgit de faptul că mulți protestatari și-au asumat mizeria asta și au început să scandeze că vom salva România. În acel moment s-a produs o fractură între mine și grup, pe care până atunci l-am perceput ca fiind după chipul și asemănarea mea. Cumva, aveam pretenții mai mari de la oameni.
 5. Sloganurile agreate de mulțime au fost:
  1. Parlament aglomerat, doar 300 acceptat.
  2. Vrem dreptate, nu imunitate.
  3. Privilegii religioase nu aduc deloc foloase.
  4. Averea din hoție/ vrem să nu mai fie.
  5. Două tururi la locale/ să fie șanse egale.
  6. Nu vrem parlament penal,/ vrem unicameral.
  7. Clasă politică,/ pleacă, ești oribilă.
  8. Școli și spitale/ pentru fiecare.
  9. Vrem lustrație/ în administrație.
  10. Reducerea fiscalității/ asta ne-o dorim cu toții.
  11. Diaspora vrea acasă/ dar politica n-o lasă!
 6. Și-atunci de unde “Uniți salvăm… “? Am fost, iarăși, infiltrați, de parcă trădătoarele hoarde unite ar fi peste tot, mereu. Dar, pentru că am apărut la televizor și prin presă, mesajul decent, cel nealterat de interese meschine, a ajuns, totuși, în eter, acolo unde era cea mai mare nevoie de ei.

S-a meritat? Nu știu, poți pune preț pe adevăr? Îți pasă de adevăr? Îți pasă ca cineva să-l rostească pentru tine? Pe de altă parte, cât îi vom mai tolera pe talibanii de la UnițiSalvăm Nimic cu ale lor deturnări de proteste, pe care le duc în ridicol?

1 Commentariu

 1. ice4you 09 noiembrie 2015 la 10:10 - Raspunde

  Desi suntem pe alte lungimi de unda si contrarile dintre noi au fost si cu siguranta vor ramane destul de dure (recunosc ca mult mai violente si incisive din partea mea, deh … am pierdut multe la viata mea pentru ca sunt direct mai ales cand am ceva de spus) din tot rahanul asta cred ca ai fost cam singurul cu care am putut intr’un final stabili un dialog (nu monolog in care vreunul sa pretinda adevarul absolut) in baza unor lucruri ce au convergenta in punctele lor importante. Din pacate insa, imi este tot mai clar ca orice protest ne va fi deturnat si furat cata vreme in tara asta va continua promovarea unor non-valori care apar in momentele cheie ca lideri de opinie pentru mintile slabe cu un bagaj fragil de cunostiinte. Un exemplu este penalul Lucian Mandruta, un banal prompterist, care a devenit vocal doar si numai dupa ce i’a murit sistemul din care sugea si ar mai suge. Ma dezamagesti promovand des asemenea elemente care nu sunt nimic altceva decat niste acoperite trompete ale unui sistem cu care incerci sa te iei la tranta.
  Cum scriam si pe la mine, din optimistul rezervat pana mai ieri am revenit la realistul consecvent de azi. Nu ma voi replia ca ar insemna o sinucidere cu premediare, insa imi e sila cand vad ca suntem inconjurati de goimi usor de manipulat.
  In rest … din partea mea primesti o apreciere pentru faptul ca macar incerci sa faci ceva, asa cum crezi de cuvinta. Bine ar fi daca ai renunta la ce vine pe teava si de a gandii cu propria ta minte departe de orice spun altii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.