Robin Molnar, candidat la Darwin Awards 2011

Pentru că acolo unde este multă inteligență este și multă prostie, câteodată îmi dă cu virgulă la numere întregi de hăbăuc ce sunt, și pățăsc, sau sunt foarte aproape să (o) pățăsc.

Sâmbătă mi-am luat doi litri de must roșu, de la o babă din piață, must făcut, zice-se, de vineri. No, când l-am luat, parcă presimțind cu ce specimen are de-a face, doamna respectivă mi-a spus să am grijă cum desfac sticla, să nu-mi pătez pereții.

No, luni dimineață, înainte să plec, am aerisit un pic sticla, eliberând presiunea din ea. Și am lăsat-o așa până aseară când mi-am adus aminte că s-ar putea să fie nevoie să o aerisesc. Așa că o iau din sacoșă și o pun pe masă, pregătindu-mă să o desfac…

Mult mai pe fază, crocodiluța mea drăgăstoasă mă întreabă:

– Cum, sticla este plină doar pe trei sferturi?
– Hmm, zic, trebuia să fie plină…
– Ce tare e sticla. Și ce deformată. Și uită-te și la dop, să vezi ce bombat îi.

Într-adevăr, era ceva pericol de explozie, mult mai mare decât m-ar fi făcut să mă simt comod, așa că împreună am început procedeul de dezamorsare controlată, procedeu început inițial în bucătărie și terminat în cada de la baie, cinci sute de mililitri de vin și zece minute mai încolo, în cada de la baie.

Pentru că cel puțin două sute cinci zeci de mililitri de vin s-au scurs în cadă, estimez că o cantitate similară de vin s-a transformat în gaz de fermentație, cred că CO2, am calculat mintal că vreo zece moli de bioxid de carbon au încăput în 0,3 litri de sticlă (pentru pasionații de fizică: să se calculeze presiunea, mintal), ceea ce înseamnă că dacă ar fi explodat sticla, ar fi produs ceva pagube…

Este că am fost aproape de un articol foarte interesant despre pereți pătați, duhoare, de-astea?

13 Comentarii

  1. Corina M. 28 septembrie 2011 la 11:31 - Raspunde

    =)) Esti mortal! Cand ai aerisit sticla, trebuia sa o lasi cu dopul putin desfacut si bagata la frigider. Asa se face la MUST, pentru a-i da voie sa fermenteze cat vrea el pentru fiecare pahar pe care-l bei; si se tine la rece pentru a fermenta mai lent, sa-l bei must totusi, nu vin.
    Eu as fi zis ca s-a intins sticla din plastic, nu ca s-ar fi transformat zeama de struguri in CO2 🙂 (imi lipseste teoria fizicii cu desavarsire)

    • Robin Molnar 28 septembrie 2011 la 20:19 - Raspunde

      Apăi eu de unde să știu, că io mi-s crescut printre betoane? =))

  2. Marius Delaepicentru 28 septembrie 2011 la 11:54 - Raspunde

    Sfatul Corinei este înţelept. Mai bine sufocat cu CO2, decît spulberat. 🙂
    Am păţit-o şi eu acum vreo 37 de ani cu o sticlă de apă oxigenată. Dop înşurubat şi mediu favorabil descompunerii* H2O2. Mi-a explodat în raft, iar suflul a antrenat şi alte chimicale. Le-am găsit pe toate pe podea. Noroc că niciun amestec de pe podea nu a iscat vreun sinistru secundar.

    ——————–
    *De obicei, apa oxigenată e bine să stea în flacoane de plastic sau în sticlă cerată la interior. Ionii eliberaţi de sticlă accelerează descompunerea apei oxigenate.

  3. Mihai Todor 30 septembrie 2011 la 17:36 - Raspunde

    “pentru pasionații de fizică: să se calculeze presiunea, mintal” – Apăi aș calcula-o dacă aș avea de-a face cu unități de măsură standard. Cu molii nu m-am împăcat niciodată, înmulți-s-ar panseluțele la pervazu’ lu’ profa de chimie…

    • Corina M. 30 septembrie 2011 la 17:46 - Raspunde

      =)) Mi-a placut tare asta. Sa pricepem ca cearta dintre tine si moli se trage de la panselutele profei sau ca nu ai avut cu cine te imprieteni? 🙂 Zambetul la fix pentru vineri seara 🙂

      • Mihai Todor 30 septembrie 2011 la 20:23 - Raspunde

        Eh, acum și tu… Problema provine de la incompetența unui cadru didactic la capitolul pedagogie și raționament. În fine, nu vreau să știu ce traistă o fi cărat și aia pe la inspector ca să își dobândească postul.

        • Robin Molnar 30 septembrie 2011 la 20:25 - Raspunde

          Cine?

          • Mihai Todor 30 septembrie 2011 la 20:39 -

            Ah da, am uitat să-i dau numele: Păun (ex Surdu) Eugenia.

          • Robin Molnar 30 septembrie 2011 la 20:40 -

            Da, și eu tot cu dumneaei am făcut, De unde în clasa a VIII-a eram cel mai tare din școală la chimie, la finalul liceului aveam doar 10 pe merit, fără magna cum laude…

          • Mihai Todor 30 septembrie 2011 la 20:53 -

            Mă, și eu aveam 10, dar dânsa mă făcea să consider că învăț mai multă chimie măsurând cu micrometrul aria liceului decât să particip la ora ei…

            LE: Eu știam chimie foarte bine doar în clasa a 7-a, când am avut norocul să fac ore cu domnul Traistă de la Universitate, care se oferise să predea câteva ore la școala mea, pentru că nu avea cine altcineva… Într-a 8-a venise o suplinitoare care era și mai mare dezastru decât cea pe care am prezentat-o mai sus (dacă crezi așa ceva posibil), dar i-am uitat numele…

    • Robin Molnar 30 septembrie 2011 la 20:11 - Raspunde

      La presiune normală, am uitat temperatura, un mol are 22,4 litri, un mol având 6,023 x 10^23 molecule (numărul lui Avogadro)… 😀

      • Mihai Todor 30 septembrie 2011 la 20:22 - Raspunde

        Mdea, ceva de genu’…

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.