Acest website are nevoie să folosească cookies, care sunt niște fișiere text de mici dimensiuni ce conțin referințe specifice, dar nu explicite, stocate pe computerul voastru, astfel încât, de exemplu, atunci când lăsați un comentariu, datele din formular să se salveze, dar nu numai.
Fără acces la cookies, aceste date nu se vor salva.
Pentru a afla mai multe despre cum folosim informațiile și despre dreptul vostru asupra datelor voastre, vă rugăm să consultați pagina Politica de Confidențialitate.
Puteți modifica accesul la aceste cookies accesând taburile din stânga.
=)) Esti mortal! Cand ai aerisit sticla, trebuia sa o lasi cu dopul putin desfacut si bagata la frigider. Asa se face la MUST, pentru a-i da voie sa fermenteze cat vrea el pentru fiecare pahar pe care-l bei; si se tine la rece pentru a fermenta mai lent, sa-l bei must totusi, nu vin.
Eu as fi zis ca s-a intins sticla din plastic, nu ca s-ar fi transformat zeama de struguri in CO2 🙂 (imi lipseste teoria fizicii cu desavarsire)
Apăi eu de unde să știu, că io mi-s crescut printre betoane? =))
Sfatul Corinei este înţelept. Mai bine sufocat cu CO2, decît spulberat. 🙂
Am păţit-o şi eu acum vreo 37 de ani cu o sticlă de apă oxigenată. Dop înşurubat şi mediu favorabil descompunerii* H2O2. Mi-a explodat în raft, iar suflul a antrenat şi alte chimicale. Le-am găsit pe toate pe podea. Noroc că niciun amestec de pe podea nu a iscat vreun sinistru secundar.
——————–
*De obicei, apa oxigenată e bine să stea în flacoane de plastic sau în sticlă cerată la interior. Ionii eliberaţi de sticlă accelerează descompunerea apei oxigenate.
Aha, deci apa oxigenată poate face bum? =))
“pentru pasionații de fizică: să se calculeze presiunea, mintal” – Apăi aș calcula-o dacă aș avea de-a face cu unități de măsură standard. Cu molii nu m-am împăcat niciodată, înmulți-s-ar panseluțele la pervazu’ lu’ profa de chimie…
=)) Mi-a placut tare asta. Sa pricepem ca cearta dintre tine si moli se trage de la panselutele profei sau ca nu ai avut cu cine te imprieteni? 🙂 Zambetul la fix pentru vineri seara 🙂
Eh, acum și tu… Problema provine de la incompetența unui cadru didactic la capitolul pedagogie și raționament. În fine, nu vreau să știu ce traistă o fi cărat și aia pe la inspector ca să își dobândească postul.
Cine?
Ah da, am uitat să-i dau numele: Păun (ex Surdu) Eugenia.
Da, și eu tot cu dumneaei am făcut, De unde în clasa a VIII-a eram cel mai tare din școală la chimie, la finalul liceului aveam doar 10 pe merit, fără magna cum laude…
Mă, și eu aveam 10, dar dânsa mă făcea să consider că învăț mai multă chimie măsurând cu micrometrul aria liceului decât să particip la ora ei…
LE: Eu știam chimie foarte bine doar în clasa a 7-a, când am avut norocul să fac ore cu domnul Traistă de la Universitate, care se oferise să predea câteva ore la școala mea, pentru că nu avea cine altcineva… Într-a 8-a venise o suplinitoare care era și mai mare dezastru decât cea pe care am prezentat-o mai sus (dacă crezi așa ceva posibil), dar i-am uitat numele…
La presiune normală, am uitat temperatura, un mol are 22,4 litri, un mol având 6,023 x 10^23 molecule (numărul lui Avogadro)… 😀
Mdea, ceva de genu’…