13 Comentarii

  1. Corina M. 28 septembrie 2011 la 11:31 - Raspunde

    =)) Esti mortal! Cand ai aerisit sticla, trebuia sa o lasi cu dopul putin desfacut si bagata la frigider. Asa se face la MUST, pentru a-i da voie sa fermenteze cat vrea el pentru fiecare pahar pe care-l bei; si se tine la rece pentru a fermenta mai lent, sa-l bei must totusi, nu vin.
    Eu as fi zis ca s-a intins sticla din plastic, nu ca s-ar fi transformat zeama de struguri in CO2 🙂 (imi lipseste teoria fizicii cu desavarsire)

    • Robin Molnar 28 septembrie 2011 la 20:19 - Raspunde

      Apăi eu de unde să știu, că io mi-s crescut printre betoane? =))

  2. Marius Delaepicentru 28 septembrie 2011 la 11:54 - Raspunde

    Sfatul Corinei este înţelept. Mai bine sufocat cu CO2, decît spulberat. 🙂
    Am păţit-o şi eu acum vreo 37 de ani cu o sticlă de apă oxigenată. Dop înşurubat şi mediu favorabil descompunerii* H2O2. Mi-a explodat în raft, iar suflul a antrenat şi alte chimicale. Le-am găsit pe toate pe podea. Noroc că niciun amestec de pe podea nu a iscat vreun sinistru secundar.

    ——————–
    *De obicei, apa oxigenată e bine să stea în flacoane de plastic sau în sticlă cerată la interior. Ionii eliberaţi de sticlă accelerează descompunerea apei oxigenate.

  3. Mihai Todor 30 septembrie 2011 la 17:36 - Raspunde

    “pentru pasionații de fizică: să se calculeze presiunea, mintal” – Apăi aș calcula-o dacă aș avea de-a face cu unități de măsură standard. Cu molii nu m-am împăcat niciodată, înmulți-s-ar panseluțele la pervazu’ lu’ profa de chimie…

    • Corina M. 30 septembrie 2011 la 17:46 - Raspunde

      =)) Mi-a placut tare asta. Sa pricepem ca cearta dintre tine si moli se trage de la panselutele profei sau ca nu ai avut cu cine te imprieteni? 🙂 Zambetul la fix pentru vineri seara 🙂

      • Mihai Todor 30 septembrie 2011 la 20:23 - Raspunde

        Eh, acum și tu… Problema provine de la incompetența unui cadru didactic la capitolul pedagogie și raționament. În fine, nu vreau să știu ce traistă o fi cărat și aia pe la inspector ca să își dobândească postul.

        • Robin Molnar 30 septembrie 2011 la 20:25 - Raspunde

          Cine?

          • Mihai Todor 30 septembrie 2011 la 20:39 -

            Ah da, am uitat să-i dau numele: Păun (ex Surdu) Eugenia.

          • Robin Molnar 30 septembrie 2011 la 20:40 -

            Da, și eu tot cu dumneaei am făcut, De unde în clasa a VIII-a eram cel mai tare din școală la chimie, la finalul liceului aveam doar 10 pe merit, fără magna cum laude…

          • Mihai Todor 30 septembrie 2011 la 20:53 -

            Mă, și eu aveam 10, dar dânsa mă făcea să consider că învăț mai multă chimie măsurând cu micrometrul aria liceului decât să particip la ora ei…

            LE: Eu știam chimie foarte bine doar în clasa a 7-a, când am avut norocul să fac ore cu domnul Traistă de la Universitate, care se oferise să predea câteva ore la școala mea, pentru că nu avea cine altcineva… Într-a 8-a venise o suplinitoare care era și mai mare dezastru decât cea pe care am prezentat-o mai sus (dacă crezi așa ceva posibil), dar i-am uitat numele…

    • Robin Molnar 30 septembrie 2011 la 20:11 - Raspunde

      La presiune normală, am uitat temperatura, un mol are 22,4 litri, un mol având 6,023 x 10^23 molecule (numărul lui Avogadro)… 😀

      • Mihai Todor 30 septembrie 2011 la 20:22 - Raspunde

        Mdea, ceva de genu’…

Dă-i un răspuns lui Corina M. Anuleaza raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.