Sămânța ateismului

Nu sunt cea mai păcătoasă și cea mai abominabilă lighioană care a făcut vreodată umbră pământului. Desigur, nu sunt nici cel mai credincios, pupând mâna și poala popii și mergând pe principiul care spune să crezi, doar, fără să cercetezi.

Dar nu pot, în slăbiciunea și imperfecțiunea umană, să nu-mi pun niște întrebări, de genul:

 1. Dacă este important cum îți trăiești viața aceasta, de ce pedeapsa sau, după caz, răsplata vine doar în viața de apoi? Pentru că nu mai contează?
 2. De ce, dacă este a tot puternic, Dumnezeu nu-și protejează oile de bestiile care bântuie pe lumea asta? De ce tolerează bestialitatea, cruzimea, răutatea în formele ei cele mai groaznice?
 3. Dacă suntem făcuți după chipul și asemănarea Sa, de ce suntem atât de imperfecți?
 4. Dacă în Deuteronom (Cele zece porunci) scrie că este un păcat capital să juri strâmb împotriva aproapelui tău, de ce Dumnezeu tolerează o biserică ai cărei oameni nu-l reprezintă?

N-am niciun dubiu că Dumnezeu există, dar mă întreb de ce Dumnezeul pe care-l simt eu nu este reprezentat de biserică.

25 Comentarii

 1. Nelly 24 octombrie 2011 la 11:30 - Raspunde

  Toata lumea trece prin intrebarile astea. E firesc.

 2. Daniela 24 octombrie 2011 la 15:31 - Raspunde

  Am crezut in dumnezeu cand eram mica! Familia mea era cu dumnezeu si trebuia sa fiu si eu pana am cunoscut oameni care m-au facut sa inteleg mai bine cum sta treaba.

 3. Dusmanul 24 octombrie 2011 la 16:46 - Raspunde

  Nici eu nu sunt vreun credincios model, dar vreau sa fac o precizare. Biblia nu zice nicaieri “crede si nu cerceta”. In Biblie scrie “cauta si vei gasi, bate si ti se va deschide”.

 4. ocsike 24 octombrie 2011 la 20:56 - Raspunde

  Din nefericire pentru unii eu am ajuns la concluzia că… Dacă există un Dumnezeu sus, ăla sigur îşi bate joc de noi, unii dintre muritori.

  • Robin Molnar 25 octombrie 2011 la 09:00 - Raspunde

   Crezi? =)) De ce?

   • ocsike 26 octombrie 2011 la 16:50 - Raspunde

    Poi aşa am început eu să cred de câţiva ani buni. Prefer să cred în karma şi reîncarnare ca evoluţie “spirituală” şi morală. Dacă nu e aşa, prefer să ard în flăcările iadului ortodox sau catolic, după caz, alături de prietenii necredincioşi, dar cu coloană vertebrală şi moralitate. 😀

    • Robin Molnar 29 octombrie 2011 la 07:46 - Raspunde

     Păi, în cazul tău, iadul ar fi să stai la un ceai cu oameni fățarnici. =))

 5. Raul Molnar 25 octombrie 2011 la 00:35 - Raspunde

  Citeste primele ~120 de pagini din Noul Testament si garantez ca vei gasi raspunsuri perfect logice si verificabile chiar si pentru un “om de stiinta” ca tine 😛 🙂

  • Mihai Todor 25 octombrie 2011 la 01:50 - Raspunde

   Sunt logice doar pentru un om care crede orbește în acea carte. Nu știu de Robin, da’ eu unul am chestii mai interesante de făcut, ca de exemplu să trollez credincioșii de p’aici =))

 6. Mihai Todor 25 octombrie 2011 la 01:53 - Raspunde

  @Robin: Tinere proletar, țin să menționez că acele întrebări puse de matale nu constituie nici măcar vârful aisbergului inconsistențelor cretinismului creștinismului…

  • Robin Molnar 25 octombrie 2011 la 09:02 - Raspunde

   Păi spune-mi tu care sunt ele, din punctul tău de vedere… =))

   • Mihai Todor 25 octombrie 2011 la 15:52 - Raspunde

    No bine mă… Acu’ vrei să stau să scriu un tratat despre istoria religiilor? E prea mult de muncă 😀 Mă rog, nu tre’ să fii doxă pe tema asta ca să îți fie greu să înghiți majoritatea argumentelor și ideilor creștinismului, ci, pur și simplu trebuie să fii genul de om care nu acceptă ideile altora fără a le trece prin sita raționamentului și a personalității proprii. E simplu: unii am fost meniți să avem înclinări spiritualo-religioase și alții nu, iar cei care nu au aceste înclinări, dar se declară mai credincioși decât Papa, sunt doar niște ipocriți.

    Dacă cineva a zis / scris ceva acu’ mii de ani, eu nu mă văd obligat să îi accept ideile, dacă pentru mine nu au nici o semnificație sau logică. Și ce dacă o bună parte din populația globului crede cu sfințenie în acele idei? Eu nu vreau să renunț la tot ceea ce sunt, doar de dragul de a mă încadra în rândurile societății.

    • Robin Molnar 25 octombrie 2011 la 21:44 - Raspunde

     Da, aș vrea. =))

     • Mihai Todor 25 octombrie 2011 la 23:29 -

      No așteaptă să ies la pensie 😉

     • Robin Molnar 26 octombrie 2011 la 07:37 -

      Io? De ce? =))

     • Mihai Todor 26 octombrie 2011 la 17:11 -

      Eu bre, ca să am timp… 🙂

     • Robin Molnar 29 octombrie 2011 la 07:48 -

      Aha. Am înțeles. =))

 7. Adrian 25 octombrie 2011 la 19:10 - Raspunde

  @Mihai Todor Ai perfecta dreptate! Textele biblice sunt scrise pentru a fi interpretate prin filtrul mintii si sufletului fiecarui om care le citeste sau care le aude in biserica.

  @Robin Intrebarile existentiale pe care ti le-ai pus sunt indreptatite, dar la fel ca tine lumea evolueaza si ajunge la intrebari similare, deci nu ai fi singurul. Probabil ti-ai dat seama ca Biserica Ortodoxa Romana are o mentalitate nedreapta, dar cand te duci la Biserica cred ca nu te rogi la Biserica ci la Dumnezeu, in toate formele si reprezentarile lui.

  Ar fi multe de spus pe tema asta, sunt de parere ca atunci cand crezi in divinitate te detasezi de toate aceste intrebari si realizezi ca o particica din Dumnezeu e chiar in propria ta fiinta.

 8. Iulian 26 octombrie 2011 la 01:04 - Raspunde

  Am citit un forum in care un parinte era incantat ca la gradinita i-a fost invatat copilul sa nu manance pana nu se roaga.

  Nu sunt de parere ca trebuie copii educati religios.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.