Viaţa de imigrant

Am văzut la VisUrât pe blog, la articolul http://www.visurat.ro/2008/07/29/drumul-mustarului/, un articol scris de Julius Constantinescu, următorul comentariu, repdodus prin bunăvoinţa şi cu permisiunea lui VisUrât :

„Ai să râzi dar tuturor românilor de afară le e dor de muştarul ăla moale şi dulceag de acasă.  Am o amică la Dijon. Care Dijon e un fel de capitală mondială a muştarului. Ei, când ne vedem la o friptănică ce fel de muştar iubim? Cel de tecuci bineînţeles.

Următoarele lucruri nu pot ieşi din cap expatriaţilor :

  • vinul alb – nope;
  • ţuica/horinca/pălinca – dar neaparat româneşti – nope, not really;
  • muştarul – îhî;
  • ţigările făcute la noi (să ştii că e şi chestie de gust – ale noastre sunt mai “fumegătoare” şi mai aspre, bărbateşti) – clar;
  • sarmalele – da;
  • mămăliga – cu peşte, oh, da;
  • ciorba – nope. Aia se poate găti şi aici;
  • mâncărurile grase făcute cu ceapă prajită – nope, gătit în fiecare week-end;
  • berea amară şi mult prea rece pentru un occidental – să vedeţi ce bere rece beau ăştia. 3 grade Celsius, pe termometru;
  • porumbul copt (poa’ să fie şi fiert) – nu neaparat;
  • costumaţia gagicilor – gagicile,în general, că ăştia pe aici au alte obiceiuri de împerechere ;
  • chefurile cu amicii – daaa;
  • nunţile (!) – nu-s rele nici aici;
  • anii de studentie – încă sunt student;
  • pomana porcului şi/sau cârnaţii (Pleşcoi, olteneşti, trandafir şamd) – oh, da, ce-aş mai băga o fasole frecată cu niscaiva cârnaţi;
  • ajutorul primit de aiurea (rareori o să vezi asta în occident) – este. Aici oamenii sunt super de treabă. Ziua(!);
  • capacitatea de a se lega conversaţii în tren/autobuz/la coadă etc. – este gârlă;
  • posibilitatea de a putea împrumuta ceva de la un vecin şi/sau a-l suna – nu este pentru că aici aşa ceva nu se face;
  • faptul că îi cunoşti pe toţi pe stradă sau pe scara blocului (depinde de dimensiunea urbei) – ne ştim şi oricum la ce faţă de turist am eu…

Am uitat:

  • mici – nu-mi trebuie;
  • Paşte – este;
  • Crăciun – este;
  • ceapa verde de primavară – jur cu mâna pe inimă că ăştia au PRAZ aici!
  • nelipsitul mustar – am mai zis.

Ce nu lipseşte emigrantului (cu exceptiile bine-cunoscute):

  • manelele – nu-s;
  • seminţele prajite – nu-s;
  • “mărcile” (d&g, armani…) – au ungurii;
  • fotbalul de acasă – nu. Aici ne uitam la rugby;
  • politica de acasă – evident. Opiniile sunt ca şi părul din fund: toată lumea are;
  • praful eternului şantier de acasă – nope;
  • mijloacele de transport în comun – sunt chiar drăguţe, cu excepţia autobuzelor şcolare cu care, eu unul, n-aş merge**;
  • nervozitatea – deloc;
  • veşnica nemulţumire şi apelarea cu greaţă a ţării ca fiind “rromânia”, “românica” sau alte variaţiuni pe aceeaşi temă de către nişte inşi care au pretenţia de a fi civilizaţi – nu sunt în postura de a comenta această afirmaţie, n-ar fi etic;
  • ţepele chelnerilor (şi ţepele în general) – deloc. Ăştia fug după tine pe stradă să-ţi dea restul, chiar dacă e doar 1 penny;
  • şpaga – nu merge aici tăticu că se ia mult şi se dă şi mai mult***;
  • cum se conduce (agresiv, plin de nervi, şmechereşte) (-bine, nu e vina şoferilor, toţi şoferii români conduc prost şi agresiv – nu ai cum altfel cu o şcoală de 20 de ore, un examen deseori cumpărat, cu o semnalizare(marcaj) dezastruoasă într-un mediu format din şoferi nervoşi, agresivi şi şmecheri)” – nu am încercat să conduc pe partea stângă dar în România eram destul de calm;

Permiteţi-mi să completez lista cu ce-mi lipseşte:

  • pateul – deşi nici ăla franţuzesc nu e rău;
  • fasolea cu ciolan sau cârnaţi – n-am cârnaţi;
  • şniţelele de pui – ingrediente ar fi, nu e ştiinţă;
  • salamul mâncabil – ce au ei aici nu e salam;
  • vinul roşu şi dulce – că ăstora le place sec sau demisec;
  • gogoşile – mai ales ălea cu gem;
  • ciocolata de casă – n-am toate ingredientele;
  • roşiile cât pumnul – au ăştia aici nişte căcăreze de roşii de te apucă depresia;
  • castanele – fierte sau prăjite, nu contează.


Dar cel mai tare mi-e ciudă că ăştia pe aici nu au SMÂNTÂNĂ (ce au ei aici nu e smântână, e kaka) şi nici SLĂNINĂ AFUMATĂ sau BRÂNZĂ DE SIBIU!

*Textul cu italice e al meu.
** Am să încerc într-o zi să fac o poză, să vedeţi.
*** Am să scriu un articol despre asta.

2 Comentarii

  1. ice4you 29 iulie 2008 la 16:09 - Raspunde

    Mda … in mare parte sunt de acord cu tine! La faza cu slanina … ce sa zic … cu greu gasesti o slanina buna si pe aici si cand o gasesti este de la 13 lei in sus/kilogram. Am ajuns sa apelez la solutii disperate si sa imi afum eu slanina acasa ptr ca asa … nu se mai poate.

    De citit te citesc constant … de scris scriu mai rar 🙂

    Bafta !

    • Robin Molnar 29 iulie 2008 la 16:22 - Raspunde

      :woohoo: Eu o mai luam de la ţăranii care vând şi brânză că aia de la magazin e depresie… Bagă o slană cu brânză şi roşii şi pentru mine… :s

      Problema cu lăsatul de comentarii o am şi eu…

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.