40 Comentarii

  1. joita lucian 12 ianuarie 2012 la 13:24 - Raspunde

    Eu …iti dau dreptate la calitatea painii si incerc sa ma tin dupa frate-mio sa iau numai paine integrala…ca e mai sanatoasa zice el!

    • Robin Molnar 16 ianuarie 2012 la 08:34 - Raspunde

      Depinde de cât de integrală este și ea. 😀

      • joita lucian 16 ianuarie 2012 la 11:35 - Raspunde

        Fratele meu este “specialist” in nutritie..deci merg pe mana lui!

        • Robin Molnar 17 ianuarie 2012 la 08:07 - Raspunde

          Ce-i cu ghilimelele alea? Le are, sau nu?

          • joita lucian 31 ianuarie 2012 la 09:29 -

            el este calificat..dar….nus tiu ce sa zic daca e dupa el ar trebui sa mananc numai prafuri….=))

          • Robin Molnar 02 februarie 2012 la 08:12 -

            … Prafuri furnizate de el?

  2. Corina M. 12 ianuarie 2012 la 14:18 - Raspunde

    Eu nu mai mananc paine aproape deloc. Prefer carbohidratii din paste, orez…etc.
    Mai gasesc undeva in Bucuresti, paine de casa cu cartofi (adusa de prin covasna de niste tarani si contine taic adevarat). Cand am drum, cumpar aceasta paine in rest…traiasca legumele langa carne! 🙂

    • joita lucian 13 ianuarie 2012 la 01:01 - Raspunde

      Mai ales daca sunt mixate de un deejay precum Corina…ma refer la bucatele alese!

      • Corina M. 13 ianuarie 2012 la 10:14 - Raspunde

        Dimineata racita!
        Multumesc pentru apreciere. (Poate ti-a trecut impulsul de micime si poti sa vezi ce este cu adevarat de valoare, si de vazut).

        • joita lucian 13 ianuarie 2012 la 10:42 - Raspunde

          Cred ca am avut motivele mele sa ma supar..dar nu apreciez un om dupa o singura fapta sau atitudine…ci dupa intregul comportament…pt mine ai ramas la fel cum erai!

    • Robin Molnar 16 ianuarie 2012 la 08:35 - Raspunde

      Nu pot trăi fără pâine. Parcă nu merge pizza fără. =))

  3. Nelly 12 ianuarie 2012 la 15:54 - Raspunde

    E buna ideea cu masina e paine. Painea din comert e de-abia suportabila.

  4. Mircea C. 12 ianuarie 2012 la 17:24 - Raspunde

    Exista pe la Billa si Lidl un fel de chifla patratoasa numita “ciabatta” (de la ciubota in italiana). Aia parca nu e chiar asa buretoasa. Mai poti scapa de burete cautand paine neagra (nu de aia din faina alba cu seminte si tarate prin ea, ci pur si simplu din faina neagra – o simti la mana cat e de indesata), si e foarte neagra la culoare.

    E bun rant-ul asta despre paine si uniformitatea produselor din comert. Ar trebui sa scrii unul despre ceaiurile “aromate” sau de “fructe” din comert, care au toate ca ingredient colorant o planta numita hibiscus. Porcaria aia face ca toate sa aiba cam acelasi gust acrisor, si aceeasi culoare a chiselitei de prune. Pana si astia de la Fares Orastie s-au prostit, le-am gasit planta semitropicala in ceaiul “Fructele Carpatilor”. WTF !

    Concluzia : ce-i lucru facut de mana ta, e bine facut 😉 Poti sa-ti faci paine de casa si fara masina speciala, in tava de cozonac.

  5. Daniela 12 ianuarie 2012 la 19:24 - Raspunde

    Eu incerc sa caut paine pe vatra pentru este mult mai buna decat cea normala.De obicei nu caut paine ambalata pentru ca nu este buna.

  6. Ana 12 ianuarie 2012 la 23:02 - Raspunde

    Si in cora au ciabatta.

    Nu stiu, mie nu mi se pare deranjant nimic la nici unul din soiurile de paine pe care le iau. Oricum pentru mine e foarte putina, mare parte se duce oricum de fiecare data la prietenii mei cu aripi gri 🙂 Daca iau sa mananc si eu, trebuie sa fie neaparat fierbinte, rece nu mananc niciodata.

    • Robin Molnar 16 ianuarie 2012 la 08:38 - Raspunde

      Aha. Oare la Carefour n-au? Sau la Kaufland?

      • Ana 16 ianuarie 2012 la 08:54 - Raspunde

        Nu stiu, dupa cum am zis, eu nu iau decat daca e fierbinte si, cum n-o mananc in magazin, de ca ct mai aproape de mine sau foarte din drumul meu, asa ca pot sa numar pe degete de cate ori mi-am luat paine din Carrefour in ultimii 5 ani, iar in Kaufland am ajuns de 2 ori din 2005 de cand s-a deschis, deci…

        Cred ca la Carrefour au totusi. Parca am vazut, parca mi-am si luat prin 2009, dar nu sunt sigura… 😕

        • Robin Molnar 17 ianuarie 2012 la 08:03 - Raspunde

          Am înțeles. Mersi mult, o să-mi fac timp să mă uit. 😀

  7. Dzan 13 ianuarie 2012 la 01:01 - Raspunde

    Am incetat sa mai mananc paine neagra cand am aflat ca de fapt nu e din secara ci vopsita. Citeste cu atentie eticheta sa nu fie tratata chimic:P, si daca nu fa ce am facut eu, ia o masina de paine gasesti la emag; face toti banii!

  8. Bogdan 15 ianuarie 2012 la 00:25 - Raspunde

    Evit cât pot orice surogat de înlocuitor de pâine că altfel nu pot să-i spun. Am câteva surse, puține e drept, unde există niște pâini apropiate de ceea ce trebuie să fie o pâine, sunt aduse în Brașov de la mici brutării din Chilieni, Sântionlunca și Ozun (toate din jud. Covasna).
    Mergând săptămânal la părinți, mă întorc musai cu câte un pitac de casă de la moș Janoș și tanti Irmi-neni (nume fictive) dar fac pâine .. 10-12 bucăți pe săptămână.
    Așa că îți recomand să vezi prin împrejurimile Clujului.. trebe să fie cineva care încă mai coace pâinea-pâine, nu firma lui pește prăjit.

  9. Mihai Todor 15 ianuarie 2012 la 00:33 - Raspunde

    “Voi cum suportați pâinea asta cea de toate zilele?” – Simplu: iau cea mai scumpă pâine din secară cu semințe pe care o găsesc și mănânc cât mai puțină, cât mai rar 🙂

    • Robin Molnar 16 ianuarie 2012 la 08:43 - Raspunde

      Te-i uitat să vezi câtă secară are? 5%… =))

      • Mihai Todor 25 ianuarie 2012 la 17:39 - Raspunde

        100% (mă rog, nu am verificat, dar așa sper :P)

        • Robin Molnar 30 ianuarie 2012 la 22:06 - Raspunde

          1000% că n-are 100%. De fapt, 100% că n-are nici 25%. :))

          • Mihai Todor 31 ianuarie 2012 la 01:18 -

            Promit să mă uit pe etichetă cu prima ocazie 😀

          • Robin Molnar 02 februarie 2012 la 08:02 -

            Chiar te rog!

  10. iulian 25 februarie 2012 la 20:46 - Raspunde

    Oameni buni, nu mai cumparati paine de la magazin, invatati sa vi-o faceti singuri. Pentru asta nu-ti trebuie nici masina de paine si nici alte chestii elaborate. Intr-adevar, iti trebuie un pic de pasiune, ceva rabdare si perseverenta dar astea cred ca-s necesare orice lucru ai face.

    Vorbesc de painea taraneasca adevarata, plamadita cu maia si care are un gust inconfundabil. Aici se poate sa avem o mica problema deoarece multa lume, datorita faptului ca se hraneste cu alimente pline de amelioratori si potentiatori de gust, nu mai poate recunoaste un aliment autentic, cu gust bun, asa cum trebuie el sa fie. De aceea unii copii pot refuza untul, laptele, painea si alte bunataturi facute in casa…s-au obisnuit prea mult cu cele cumparate.

    De ce sa facem paine plamadita cu maia in casa ?

    In primul rand pentru ca pâinea comercială poate conţine până la 22 de ingrediente pe care suntem nevoiţi să le înghiţim atunci când o mâncăm, deşi în mod normal şi natural, ca să faci o pâine nu îţi trebuie mai mult de 4 ingrediente: faină, drojdie, apă şi sare. Dar pentru că drojdia de bere este o invenţie relativ recentă şi pentru că ţinem la sănătatea noastră, o pâine se poate face foarte simplu doar din 3 ingrediente, fără drojdie de bere şi fără nimic altceva în afară de faină, apă şi sare, gustul şi mirosul acesteia amintindu-ne tuturor de pâinea coaptă în copilărie de bunicile noastre la ţară.

    Mai mult, drojdia comerciala este o monocultura de microorganisme selectionate si modificate pentru ca industria panificatiei sa poata produce paine multa si repede pe cand maiaua contine un “buchet” de astfel de bacterii benefice ce sunt prezente spontan pe bobul de grau. Transformandu-l in faina intregrala, acestea vor ajunge in maiaua noastra dandu-i acel gust inconfundabil pe care cei mananca o astfel de paine au ocazia sa-l savureze.

    In al doilea rand, painea ( ca orice alt aliment pe care ar trebui sa-l mancam), ar trebui sa fie prin excelenta un produs Slow Food. Nu ar trebui sa intre in categoria Fast(junk)food…in primul rand pentru ca o paine facuta in mai putin de 4 ore, e nedigerabila de catre organismul uman. O paine care dospeste in mai mult de 4 ore, va avea proteina din gluten “sparta”, fiind astfel ok pentru stomacul nostru. Datorita consumului de paine produsa rapid ( in special cea din comert), numarul oamenilor afectati de intoleranta la gluten ( celiachie) se inmulteste pe zi ce trece.

    Pentru cei ce nu stiu, painea din comert se face de la a la z intr-o ora jumate-doua.

    Desi la inceput pare greu, integrata in rutina zilnica, daca ne facem singuri in casa paine taraneasca plamadita cu maia ( ce este gata in minim 8 ore ), nu are de ce sa puna probleme deosebite. Si eu cand lucram in Bucuresti, plecam dimineata la 8 la serviciu si ma intorceam la 8 seara. Si tot faceam paine cu maia.

    • Robin Molnar 29 februarie 2012 la 21:43 - Raspunde

      Pe lângă talent,. mai avem nevoie și de ingrediente și de mașini de pâine. 🙂

  11. iulian 01 martie 2012 la 08:15 - Raspunde

    Nu e vorba neaparat de talent ci mai mult de rabdarea de a persevera pentru ceea ce ai nevoie ( painea cea de toate zilele ), iar aceasta perseverenta va duce inevitabil la o experienta ce ne va ajuta sa facem o paine din ce in ce mai buna.
    Ingrediente bune, slava Domnului ca se gasesc, in fond tot ce tre’ sa cumperi e faina, apa si sare si din cand in cand ceva seminte cu care sa mai ” condimentezi ” painea, iar masini de paine….chiar am specificat, NU avem nevoie de asa ceva. NU am folosit NICIODATA o astfel de masina ( care mi s-a parut intotdeauna o investitie inutila ) si cred ca am facut peste 1000 de paini pana acum, acasa, fara vreo masina.
    Cand am fost voluntar la o brutarie din Franta, faceam 100 de paini pe zi, fara absolut nici o masinarie, nici macar malaxor…singurul ” aparat ” era cuptorul de copt 🙂

    Asa cum bine spunea unul din primele slogane aparute la TV in anii ’90, daca vrei -> poti…in fond si pe mine aceiasi motivatie m-a determinat sa-mi fac singur painea: calitatea proasta a painii ce poate fi cumparata.

    • Robin Molnar 01 martie 2012 la 20:36 - Raspunde

      Sună încurajator. Totuși, o sută de pâini pe zi nu e chiar așa de mult.

  12. joju 12 martie 2012 la 10:09 - Raspunde

    Ieri la tv a aparut un medic de la Spitalul Oncologic, zicea ca 30% dintre cazurile de cancer sunt de tip digestiv. A aratat ca sunt vreo 8..10 E-uri in paine!!!! Este cea mai periculoasa sursa, painea cea de toate zilele aducand un bombardament zilnic constant cu aceleasi E-uri! A concluzionat apocaliptic: SINGURA SOLUTIE ESTE CA POPULATIA SA REFUZE SPONTAN SA MAI CUMPERE PAINE!

  13. Dinu 17 aprilie 2012 la 21:45 - Raspunde

    sunt de acord cu voi, am incerat si eu diverse ,,marci” cunoscute de paine, insa m-am saturat de gustul artificial. Intamplarea face, ca in urma cu 2 saptamani am descoperit un magazin in cartier (Vitan) cu paine traditionala din Covasna. dupa multa am simtit ca mananc din nou PAINE

    • Robin Molnar 26 aprilie 2012 la 08:46 - Raspunde

      E cam departe de mine…

    • carmen 06 iunie 2012 la 15:25 - Raspunde

      unde mai exact in vitan, strada, punct de reper?

Dă-i un răspuns lui Robin Molnar Anuleaza raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.