Lucruri mărunte – teatru

Piesa de teatru Lucruri mărunte de A.P. Cehov cu Dora Lazăr la regie (premiul pentru cea mai bună regie) și interpretată de compania de teatru “Dor fără sațiu” am văzut-o în cadrul festivalului de teatru Viceversa.

În sine, piesa este o comedie pe alocuri spumoasă, cu faze precum:

– Nina, vrei să fii soția mea?

– [Liniște]

– De ce taci?

Sau:

– Cine mă iubește pe mine?

– [Liniște]

– Aud?

– [Liniște]

– Nimeni.

Pe lângă umor de dialog, piesa este presărată cu varii forme de umor de descriere, umor pe care și eu îl mai folosesc ocazional, de exemplu când unul dintre personaje o descrie pe nevastă-sa într-un mod care “nu tocmai o flatează”.

Pe lângă acestea, în piesă regăsim și un pic de umor de situație când două personaje povesteau despre mâncare și își imaginau că o și mâncau, după principiul: “Cea mai bună masă este imaginația”, ca să citez din memorie.

Sigur, la o privire mai atentă, se poate observa o anume influență shakespeareană în opera lui Cehov, în acest caz prin Hamlet (“A ști sau a nu fi”, dacă nu îmi joacă feste memoria.).

În fine, piesa are câteva replici memorabile, din care îmi permit să reproduc doar două:

– Vă prinde doliul. Ah, pardon, negrul!

respectiv:

– Starea naturală a omului e să fie caraghios.

Interpretarea a fost bună spre foarte bună. Sigur, mie nu mi-a plăcut că piesa era prea dinamică pentru o comedie, în sensul că spectatorii nu erau lăsați să râdă, piesa evoluând un pic prea repede. Adică mi-ar fi plăcut o pauză de câteva secunde pentru fiecare repriză de râs.

Dar, altfel, interpretarea a fost bună, actorul principal ridicându-se la înălțimea unui profesionist prin naturalețea și tehnicitatea sa, lucru pentru care a fost și premiat (luând unul dintre cele două premii pentru cel mai bun actor).

Piesa v-o recomand mai ales dacă aveți chef să mergeți la bere sau la masă, întrucât vă va aduce într-o dispoziție veselă și plăcută, agreabilă pentru toată lumea.

Compania de teatru Dor fără sațiu la finalul piesei Lucruri mărunte de A.P. Cehov, regia Dora Lazăr (premiul pentru cea mai bună regie, Viceversa Cluj, 2011)

Compania de teatru Dor fără sațiu la finalul piesei Lucruri mărunte de A.P. Cehov, regia Dora Lazăr (premiul pentru cea mai bună regie, Viceversa Cluj, 2011)

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.