Aparatul meu foto

În cadrul concursului SuperBlog 2008, una dintre probe este să comentez despre orice produs din magazinul eMAG.ro unde, din fericire, se găseşte spre cumpărare şi aparatul foto Sony DSC-W120 negru. Despre el vreau să vă vorbesc, pentru că deţin unul.

Pe pagina produsului putem citi aşa:

"# Rezolutie efectiva de 7,2 megapixeli pentru claritatea imaginilor extinse pana la dimensiunea A3 # Obiectiv Carl Zeiss Vario-Tessar cu zoom optic de 4x # Smile Shutter asteapta pana cand subiectul zambeste inainte de a porni declansatorul, dispunand setare ajustabila a pragului # Functie avansata de detectare a fetei cu urmarire de mare viteza a subiectilor pentru portrete mai clare # Ecran lat LCD de 2,5" # Ieşire HD compatibila cu afisaje PhotoTV HD pentru fotografii optimizate pe televizoarele BRAVIA # Procesor BIONZ pentru o calitate imbunatatita a imaginii si un timp de răspuns rapid # Tehnologie dubla anti-estompare cu stabilizare a imaginilor Super SteadyShot si sensibilitate ridicata ISO 3200 pentru fotografii realizate cu camera in mana mai clare la lumina redusa # D-Range Optimiser regleaza expunerea si contrastul in scene cu contrast ridicat si iluminare din spate"

Corect, după o jumătate de an de folosire, sunt extrem de mulţumit de el. Aparatul acesta nu este unul profesional ci de amatori, în schimb calitatea pozelor este extrem de bună. Spre demonstraţie vă invit să vizualizaţi câteva poze din Galeria foto, în special colecţia de fotografii din Irlanda de Nord.

Ţin să precizez faptul că imaginile au fost redimensionate la o rezoluţie mai mică, pentru a le putea pune pe site. Asta înseamnă că după prelucrare s-a mai pierdut un pic din calitate. Deci, da, acest aparat foto chiar face poze de pus pe dektop sau în ramă. Mă declar mândru să fiu posesorul unui asemenea aparat.

Această jucărie face poze la următoarele rezoluţii: 3072 x 2304, 2592 x 1944, 2048 x 1536, 1024 x 760, 640 x 480 şi, ce este interesant de tot la el, este că poate face poze atât în formatul 4:3, adică pentru vizualizarea pe un monitor sau televizor normal, la rezoluţia de 6 megapixeli, cât şi în formatul 16:9 la rezoluţiile de 5 megapixeli sau 2 megapixeli. Practic puteţi, direct din aparat, să faceţi fotografii la rezoluţia corespunzătoare scopului pentru care le realizaţi, fără a fi nevoie să le prelucraţi, deci fără a pierde din calitate sau timp.

Mai mult, puteţi seta balansul culorii alb, în funcţie de sursele de lumină, pentru a obţine culori cât mai reale, puteţi opta între: Automat / Cer înnorat / Cer senin sau noapte / Incandescent / Flourescent 1 / Flourescent 2 / Flourescent 3. Adică într-un fel va arăta fotografia dacă a fost făcută într-o zi însorită şi cu reglajul aferent din aparat (durează câteva secunde selectarea din meniu) şi într-un alt fel va arăta aceasta dacă aparatul a fost setat pentru lumină fluorescentă (neon).

Aparatul permite, pentru efecte artistice deosebite, captarea imaginilor în format color, în format color intens, în format sepia (adică în stilul fotografiilor vechi, mostra începe de aici şi continuă pe paginile următoare) sau chiar în format alb-negru. Din practică am văzut că este mai bine să folosesc procesarea de imagine încorporată în aparatul foto decât să folosesc un program extern. Calitatea imaginilor rezultate este vizibil mai bună.

Acest aparat realizează şi filme în format MPG, la următoarele rezoluţii: 640×480 (30 de cadre pe secundă), 640×480 (16 cadre pe secundă, calitate de internet) sau 320×240 (pentru e-mail). Aparatul realizează filme cu lungimea maximă de 10 minute, dar fără altă limitare. Să vă explic.

În aparatul meu foto este un card Memoy Stick Pro Duo High Speed, de 2 GB. La rezoluţia maximă acesta poate filma aproape  26 de minute, de foarte bună calitate. La rezoluţia standard poate flma 93 de minute iar la rezoluţia minimă peste 6 ore. După cum spuneam aparatul filmează câte 10 minute maxim. Deci la rezoluţia maximă şi tot, îmi vor rezulta 2 filme de 10 minute şi unul de 6.

Pentru mine acesta este un lucru minunat, pentru că pot filma fără să mă stresez. Trebuie doar să fiu atent, o dată la 10 minute, să apăs pe butonul de înregistrare. Mai mult, datorită faptulu că eu filmez în special pentru blog, acest aparat este de vis. Pentru că filmează maxim 10 minute, fără pauză, iar lungimea maximă a unui film care se poate uploada pe youtube este tot de 10 minute! Deci perfect! Nu trebuie să mă omor cu editarea video şi alte asemenea. Pur şi simplu copiez filmul de pe card, îl convertesc cu Video Movie Maker, inclus în Windows, pentru a-i reduce dimensiunea şi îi fac upload. Astfel pot avea filmul pe internet rapid, elegant şi fără bătăi de cap în doar câteva minute, cu atât mai mult cu cât majoritatea reglajelor le fac direct din aparat.

Spuneam că acesta nu este un aparat foto profesional pentru că nu are decât 4X zoom optic şi 8X zoom digital. Desigur, pentru un aparat de dimensiunea lui este mai mult decât suficent. Aparatul suportă carduri de memorie cu dimensiunea maximă de 8GB. Pentru performanţe sporite vă recomand să folosiţi, împreună cu acest aparat foto performant şi un card performant. Din păcate încă nu am văzut în ţară oferte pentru carduri High Speed cu am eu.

Eu sunt foarte mulţumit de el şi-l recomand tuturor, mai ales celor care sunt, asemeni mie, novici sau amatori în acest domeniu. Este o cale excelentă de a învăţa iar acest aparat foto, robust şi fiabil, ajută mult de tot.

Şi, pentru a vă demonstra şi practic despre ce v-am vorbit eu aici pun şi o poză.

Această poză face parte din colecţia Noiembrie în Petroşani 1, începută chiar astăzi.

2 Comentarii

  1. Marius 01 mai 2009 la 21:11 - Raspunde

    Si eu detin de cateva zile aceasta camera foto…intrebarea urmatoare este se poate face zoom in timpul filmarii …eu nu am reusit sa dau peste aceasta setare pana acum…astept raspuns, mersi…

    • Robin Molnar 01 mai 2009 la 21:18 - Raspunde

      :s Cei de la Sony spun că nu se poate. Nu mai ştiu ce am făcut dar într-o vreme aparatul meu suporta zoom de până la 2X în timpul filmării. Dar am fost papagal şi am resetat la setările din fabrică. :s

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.