Parcul Dendrologic Simeria

Unii oameni au harul de a lăsa în urma lor o dâră a cunoașterii vizibilă peste secole și peste vremuri, adevărata valoare a trecerii lor în ființă și-n neființă fiind dată de voluptatea cu care-și hrăneau curiozitatea și perseverența cu care au depășit obstacolele pe care societatea și vremurile le-au pus în calea cunoașterii lor.

Dezvoltat începând cu secolul al XVIII-lea, arboretum-ul a fost transmis pe linie feminină în familiile nobiliare maghiare Gyulay, Kún, Fáy (Fáy Bela, titrat, naturalist, membru al Academiei de Stiinte Maghiare) si Ocska.

Sub patronajul generos al lui Fáy Bela, Ocskay Istvan – un artist de origine nobiliara, cu mult simt artistic, care ameliorează mult parcul sub aspect peisagistic – parcul cunoaște o îmbunătățire peisagistică semnificativă (sursa), astfel încât, după doar câțiva ani de la preluare, în 1923, însuși regele Ferdinand I al României vine să vadă opera de artă naturală cunoscută astăzi sub denumirea de ICAS (Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice) Simeria.

Din estimările mele, Parcul Dendrologic Simeria se merită vizitat între începutul lunii Martie și începutul lunii Decembrie, dacă nu a căzut zăpadă, iar perioada cea mai plăcută pentru vizitare este vara.

Conform cu ceea ce știu despre arboretum și conform cu experiențele precedente de acolo, recomandarea mea este să mergeți la Rezervația Dendrologică Simeria (o denumire alternativă a parcului) când afară este cald, foarte cald sau chiar caniculă, eventual cu o pătură și ceva tratație (apă și sandvișuri, grătarul la iarbă verde fiind – evident – interzis în incinta rezervației), întrucât zona este deosebit de plăcută când restul lumii se coace la foc mare.

Asta pentru că umbra este deasă, pentru că zona este liniștită și, ca bonus, păsărelele ciripesc vesele și puternic, o desfătare pentru toți cei care au trecut pe acolo.

De exemplu, la #vizitainhd , oamenii au fost extrem de plăcut impresionați de diversitatea de coruri păsărești și de tihna pe care Parcul Dendrologic ICAS Simeria ți-o induce.

Spray repelent de țânțari și insecte de la Farmec

Spray repelent de țânțari și insecte de la Farmec

De asemenea, când am fost la #vizitainhd , vremea a fost cam urâțică așa că nu am făcut poze cu DSLR-ul ci doar cu telefonul, preferând să folosesc niște poze un pic mai vechi, din August 2012, când vremea era cu mult mai bună, pentru a nu vă priva de niciun pic din frumusețea mușcătoare a parcului.

După cum spuneam, am trecut de multe ori prin zona respectivă, însă doar recent am intrat în Parc. Și m-aș mai duce. Și voi mai merge, mai ales că de-acum s-au terminat ploile și vin caniculele.

Doar că, de data asta, o să fiu mai precaut și-mi voi lua și un spray repelent pentru țânțari, că-n bălțile de la ICAS Simeria se află și pește, dar și țânțari.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=fveq_L6UwJI]

Și, până nu uit, când mergeți acolo, puteți lua masa la restaurantul Taverna. Este în drum, la stația de autobuz de pe dreapta, cum ieșiți de pe drumul european spre Parc. Și tot acolo este și piața, dacă aveți nevoie de câte ceva (castraveți, de exemplu, că n-are rost să-i cărați cine știe de unde).

În încheiere, cred că trebuiesc precizate și alte câteva lucruri:

  1. Mult din ceea ce s-a făcut în ultimii ani la Arboretum-ul Simeria s-a făcut și cu voluntari și cu foarte mult sprijin de la primărie.
  2. Dacă locuiți la casă, de la ICAS Simeria – exclusiv în timpul programului de lucru – puteți cumpăra puieți de arbori ornamentali de exterior sau chiar plante de interior cu care să vă îmbogățiți casa și curtea. Sunt surprinzător de ieftini, comparativ cu florile din comerț, de import.
  3. Dacă nu locuiți la casă, dar vreți să faceți niște cadouri deosebite unor oameni care locuiesc la casă, la fel, puteți cumpăra puieți de la ICAS Simeria. Petuniile sunt frumoase, nu zic nu, dar parcă mai frumoși sunt nucii brazilieni sau ce știu eu ce soi de copac sau arbust vă face cu ochiul.
  4. La Rezervația Dendrologică Simeria se ajunge ușor. Din orice parte ați veni, Deva sau Orăștie, la un moment dat veți ajunge la o intersecție în „T”, singura care are refugiu pentru mașinile care vor să iasă de pe drumul național/ european spre stânga sensului lor de mers. Hartă. Acolo ieșiți de pe drum în singura direcție posibilă și mergeți drept înainte până unde drumul face dreapta mult. Ați ajuns.

Vizită în HD 2013 a fost un eveniment organizat de Denisa şi Sebastian Bârgău şi HD Travel. Proiectul este susţinut de Primăria Oraşului SimeriaAgenţia de turism TOC InternaţionalBest Hotel HunedoaraCred ONGCastelulCorvinilorHD.roWebbusiness.ro. Partener media: săptămânalul REPLICA.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.