Securitatea online
Când vine vorba despre securitatea online eu sunt un tip foarte pretenţios. Paranoic chiar. Şi pe bună dreptate, spun eu. Pentru că nu vreau ca informaţii vitale pentru activitatea mea sau pentru mine ca persoană, să ajungă pe mâini nepotrivite. Mai ales după ce mi-a fost furat un cont de e-mail de care eram foarte ataşat.
Pentru securitatea online eu am două opţiuni favorite: McAfee sau BitDefender. Fiind român prefer să folosesc pe cât posibil BitDefender-ul, că e de pe plaiurile noastre. În cadrul concursului SuperBlog 2008 ni s-a cerut să încercăm BitDefender Total internet Security 2009.
Am dezinstalat BitDefender-ul 2008 pe care îl aveam şi l-am instalat pe cel nou pentru 2009. Pentru o informare corectă am făcut o captură de ecran la Task Manager înainte să-l instalez, ca să puteţi compara. Momentele de captură a ecranului au fost alese la întâmplare, cum mi-a venit la mână. De asemenea mai precizez care este configuraţia calculatorului, pentru a vă face o idee despre cum ar putea funcţiona pe alte calculatoare.
Calculatorul meu are un procesor AMD 64X2 4000+, cu 4 GB DDR2 la 800MHz şi un HDD pe SATA de 160 GB iar sistemul de operare este Windows XP SP3 English cu update-urile la zi. De fapt toate softurile mele sunt cu update-urile la zi. O practică pe care v-o recomand şi Dvs.
Aşadar, acestea fiind spuse, este momentul să începem.
În timp ce installer-ul downloada kit-ul, screenshot-ul de la Task Manager indica acestea:
Menţionez faptul că în momentul capturii niciun antivirus nu mai era instalat.
După instalare am repornit calculatorul. Logic şi firesc. BitDefender-ul fiind versiune trial mi-a apărut următorul splash screen.
Se pare că iniţial aveam o problemă cu firewall-ul. Nu ştiu cum de n-am fost atent şi n-am configurat bine ceva la reţea şi mi-a tăiat netul la computerul de internet banking. Adică eu am o singură conexiune la net. Asta pe care o folosesc. Şi ocazional la cealaltă placă de reţea din calculator, cu un cablu potrivit, conectez şi laptopul meu. Pentru că acela este configurat pentru internet banking. Şi nu ştiu cum de am uitat să-i spun şi lui BitDefender că folosesc Internet Connection Sharing. Şi mă tot râcâia că dacă vreau să trimit date de pe un port de pe laptop pe un alt port de la mine, spre internet.
Credeţi-mă că m-am enervat rău. 3 secunde trebuia să fiu şi eu atent şi n-am fost în stare. My bad!
Firewall-ul este dezactivat.
A trebuit să-l dezactivez măcar până făceam cele ce aveam de făcut pe la bancă. Şi tot de asta firewall-ul este indicat de BD ca fiind oprit. Iniţial interfaţa de administrare pentru BitDefender apare în modul de lucru simplificat. Nu, n-am lăsat aşa decât iniţial, vreo 30 de secunde. Că doar trebuie să mă joc cu el, nu?
A se observa că antivirusul scanează pentru că-i dădusem eu între timp sarcina asta, dar sincer nu mai ştiu când. Cer este că i-am zis să-mi facă un scan. Aşa, de probă. Veţi vedea imediat de ce. Acum scanează.
Iar Task Manager indică:
În alt moment al scanării indica:
Revenind la firewall am văzut că, deşi am comis-o din neatenţie, am posibilitatea să o dreg bifând opţiunea de activare a Internet Connection Sharing. Şi, ce-i interesant pe aici este:
- aşa arată interfaţa în modul de lucru avansat
- BitDefender Total Scurity 2009 are şi IDS (Intrusion Detection System) adică un sistem de detecţie a intruziunilor neautorizate în reţea. Cei ce lucrează pe la bănci sau ISP-uri serioase ştiu despre ce este vorba. Un astfel de software este destul de scump de achiziţionat iar producătorii de la Softwin au inclus unul moca în suita de securitate.
O altă componentă a suitei de securitate este protecţia anti-spam. Ce mi-a plăcut mie aici este că motorul anti-spam avansat foloseşte un mecansim de învăţare automată a tipului de conţinut al mesajelor astfel încât să-şi crească eficienţa. Şi învaţă să discearnă ce înseamnă sau nu spam folosind mesajele trimise de Dvs. Nu trebuie să vă faceţi griji. Softul vă respectă intimitatea şi, ca atare, mesajele rămân private. Softul doar analizează matematic conţinutul obţinând un fel de formulă matematică pe care o aplică pentru a vedea dacă mesajul este spam sau nu. Adică se obţine o protecţie personalizată, pentru fiecare utilizator. Mai mult am văzut că au mai implementat şi un filtru NeuNet adică, după cunoştinţa mea, un filtru cu o reţea neuronală artificială cu învăţare. Ăsta este capătul tehnologiei software în acest moment: învăţarea automată.
Ceea ce pentru unii e spam pentru alţii ar putea fi biznis. Cred că acesta este şi motivul pentru care spammerii nu au dispărut. Pentru că se găsesc cu nemiluita proşti care cumpără pastile minune sau deăia care câştigă la loterii la care nici măcar nu au participat, sau mai ştiu eu ce alte afaceri s-or mai fi gândit unii. Nu tolerez spammerii. Tot pe baricade am rămas.
Aici am şi o nelămurire, totuşi. De unde ştie BD că am 112 prieteni? Pentru că nu sunt ferm convins că ştie să lucreze bine cu Mozilla Thunderbird, clientul de e-mail. Şi spun asta deoarece, după cum puteţi observa în System Tray, Thunderbird îmi indică faptul că am mail, dar BD-ul nu pare a-l fi văzut. Lucru care mă pune pe gânduri. Iată captura:
Pentru împătimiţii de jocuri este şi un mod de lucru special pentru perioadele când vă jucaţi. Tot de aici se activează şi modul de lucru pentru laptop-uri, permiţându-vă să economisişi energia bateriei atunci când nu sunteţi conectat la o sursă de curent. Lista de jocuri recunoscute automat este momentan mică însă este foarte uşor de adăugat o aplicaţie în lista de jocuri astfel încât BD să nu se apuce de scanat atunci când este măcelul din joc mai interesant. Porcăria aia de AVG numai de-astea îmi făcea. Plus că îl apuca scanatul noaptea, aşa de aiurea, deşi eu îi dezactivasem toate pe acolo. Din experienţa mea cu BD pot spune că el nu face de astea. Jocurile recunoscute sunt:
Îmi mai place că se configurează automat. De exemplu la Mozilla FireFox 3.0.3 şi-a adăugat singur regula de a permite accesul la net, ceea ce este foarte bine. Ţin să precizez că mai sunt programe de securitate care încă nu au auzit de aşa ceva şi te întreabă dacă permiţi accesul! Trist, nu?
Şi tot la Mozilla am observat că BD şi-a pus o bară anti-phishing. Pe de-o parte este bine, fiindcă este un mecanism de protecţie necesar deoarece numărul de atacuri de acest fel a crescut în ultima vreme. Mai multe informaţii despre phishing găsiţi aici. Ce nu-mi pace mie la bara asta este că nu o pot muta iar aşa singură să ocupe atâta spaţiu pe ecran mi se pare cam aiurea. Eu mă gândesc că poate ar fi fost totuşi mai bine ca în loc de bara aceea cu un singur buton să pună un buton pe bara standard. În fine, este doar o părere personală.
Din păcate se pare că aveam şi ceva nasol pe râşniţă, lucru pe care mi l-a evidenţiat BD după scanare.
Per ansamblu consider că este o suită bună. Nu este perfectă, că nu există perfecţiune în informatică, dar este bună. Eu aş cumpăra-o. Desigur, dacă primesc cadou o licenţă legală la el nu mă supăr. Dar să revin la subiect.
Am spus că nu sete perfectă deoarece are mici bug-uri destul de enervante:
- primul ar fi cel cu bara aia cu un singur buton;
- un altul ar fi legat de poziţai textului pe splash screen. Mă refer la cuvântul "virusilor" care mi-a făcut ochii să fugă. Bine, eu îs aragaz cu patru ochi, dar noh. Bine, ştiu şi io o boabă de programare şi ştiu că asta se reolvă în 3 secunde, mutând label-ul sau textul sau ce-o fi ăla un pic mai jos. I am just saying;
- după ce şi-a făcut primul update a început să-mi fure mouse-ul, iar Window Security Center-ul mă agasa spunându-mi că firewall-ul şi antivirusul sunt oprite. Deşi BD nu raportează probleme. Cert este că o dată la 30 de minute sau aşa ceva îmi fură mouse-ul şi vreo 30 de secunde nu pot să fac nimic. Ceea ce mi se pare ciudat, pentru că nu am un calculator chiar slab.
Am mai observat ceva ce BD nu are: un slider ceva de unde să îi indic cât din resursele sistemului să consume atunci când scanează. Poate are şi nu am văzut eu, dar mă îndoiesc. Eu aş vrea această facilitate pentru că atunci când merg să mă uit la ştiri să-i dau drumul să scaneze. Şi aici este prblema. BD consumă destul de puţine resurse. Pe de-o parte este bine, că nu mă încurcă la treabă. Pe de altă parte când vreau să scanez vreau să îi dau prioritate foarte mare la resursele sistemului pentru că vreau să îmi termine repede scanarea. Ori, fără această opţiune, eu trebuie să-l las să scaneze în fundal vreo 45 – 60 de minute. Sincer, mie mi se apre că BD consumă frustrant de puţin atunci când scanează.
Eu îi spun:
– Ia, frate, de aici resurse, şi bagă la greu, că am de unde.
La care el, foarte elegant dealtfel:
– Nu, mersi. Eu ştiu mai bine.
Eu:
– Bine, dar…
El:
– Bă, mă mai seci mult? Eu am treabă.
Parcă poţi să-i mai spui ceva. Desigur avantajul este că şi sistemele mai vechi pot să-l ruleze obţinând performanţe bune, ceea ce este bine. Aşa, dacă aveam slider-ul, era toată lumea mulţumită. Adică eu.
Domnilor de la Sotfwin, pe viitor aş dori, dacă se poate, şi următoarele servicii încorporate în suita Dvs.:
- protecţie împotriva atacurilor de tip pharming, că şi astea au început să se înmulţească în ultima vreme (ştiu, deja am dat pe SF-uri, dar s-ar putea face);
- slider-ul de care vă povesteam mai sus;
- protecţie împotriva atacurilor de tip DoS (dacă firewall-ul nu are deja inclus aşa ceva);
- optimizarea rulării aplicaţiilor din suită pe sisteme cu mai multe nuclee (2, 3,4) pentru că nu sunt sigur că aţi introdus această facilitate;
- scanarea automată a fişierelor trimise sau primite prin serviciile de mesagerie instant şi afişarea în fereastra corespunzătoare de mesagerie instant a rezultatului scanării. Vreau să fiu absolut sigur că orice fişier străin ajunge pe calculatorul meu este scanat automat;
- scanarea automată a fişierelor downloadate.
Trebuie să mai precizez că BitDefender:
- permite criptarea mesajelor instant pentru Yahoo Messenger şi MSN Messenger;
- permite managementul de la distanţă a soluţiilor Softwin instalate pe mai multe calculatoare ;
- are un seif pentru fişiere private, de unde nu le scoate nici Mama Omida;
- permite scanarea după vulnerabilităţi cunoscute ale aplicaţiilor instalate, de exemplu vulnerabilităţi de Windows, Office, etc;
- de modul pentru laptop v-am spus;
- v-am spus şi de modul pentru jocuri.
Puteţi downloada această versiune de încercare pentru 30 de zile de la adresa: http://www.bitdefender.ro/2009
Cam atât.
Sincer sa fiu nu-mi plac \”suitele\”.
Fac de toate … dar nu fac nimic foarte bine :whistle: .
Prefer separat firewall(dedicat, numai firewall), antivirus(la fel), anti-spyware(idem), anti-troian(idem).
Fiecare e realizat sa faca mult mai detailat exact ceeea ce trebuie sa faca.
E drept ca tre sa fii atent la conflicte de softuri, dar in momentul cand realizezi o configuratie buna, (fara conflicte) mi se pare mult mai reusita decat o suita.
:woohoo: Eu fac altfel. Îmi ţin o suită instalată. dar dacă mi se pare mie ceva dubios imediat mai pun un anti-spyware sau ce-o fi nevoie, doar să fiu sigur. 😉 Oricum, dn ce am văzut eu, şi folosesc computere din 1995, doar 2 suite sunt de încredere: asta şi McAfee. Dar la McAfee mi-a expirat licenţa şi a trebuit să-l dezinstalez. Noroc cu BD că e şi el bun. 😉
Cate una buna, pentru fiecare job in parte.E mai ok
😛 Pot să te întreb ce combinaţie anume foloseşti? 😉