Exemplu de jurnalism de tarabă – Metroul din paleolitic

Să începem cu un citat dintr-un articol premium, notat cu nota 4 din 5 cu 5 voturi:

Oamenii din Epoca de Piatră au realizat o reţea de tuneluri subterane care traversa întreaga Europă, din Scoţia până în Turcia, potrivit arheologului german dr. Heinrich Kusch. Acesta susţine într-o carte publicată recent că a găsit dovezi ale acestor subterane în sute de aşezări neolitice de pe întregul continent, informează Mediafax.

Sursa

Cu alte cuvinte, conform logicii lui Heinrich Kusch descrise în România Liberă de Andra Dumitru, o cantitate de elemente disparate, în acest caz peșteri, formează o rețea în care toate elementele sunt interconectate. Ceea ce este de o imbecilitate de nedescris.

Fix pe același principiu:

  • Toate computerele din lume, chiar și fără internet, sunt conectate laolaltă și formează un supercomputer.
  • Toate mașinile sunt conectate între ele și formează o mașină imensă.

Și așa mai departe, cred că s-a înțeles. Oricum, rămâne întrebarea:

– Oare îi era așa de greu să spună că omul a găsit tunele săpate de oameni în epoca de piatră, tunele care le serveau oamenilor drept adăposturi?

Doar se știe că:

În paleoliticul superior, Homo sapiens fosilis produce cuțite, străpungătoare, răzuitoare și dălți lucrate prin tehnica așchierii, având ambele margini ascuțite. Apare tehnica prelucrării osului, fildeșului și cornului. Vânătoarea se realiza și cu ajutorul arcului. La început, se locuia în așezările în aer liber, dar căutau să se adăpostească și în peșteri, pentru ca, în paleoliticul mijlociu, Neanderthalienii să-și construiască colibe prevăzute chiar și cu vetre, spațiu pentru dormit, activități domestice sau de evacuare.

Sursa

Adică dacă oamenii epocii de piatră nu găseau peșteri, dar găseau resurse consistente de hrană, este chiar exclus să își fi săpat singuri tunelele din pământ? Eu nu cred. Mai ales că nu săpau în granit sau alte stânci dure.

Oricum, după părerea mea și acesta este un exemplu în care omul rațional urmărește resursa (banul sau hrana), un  principiu care a apărut odată cu umanitatea și care se păstrează până în prezent.

Via Zoso.

2 Comentarii

  1. Trodat 08 august 2011 la 11:35 - Raspunde

    O buna parte din articole sunt treaduse cu google translate, usor adaptate si cam atat, articolul fiind aberant, nu pierde nimeni timpul sa traduca stirea sa o inteleaga apoi sa faca un rezumat…

    • Robin Molnar 08 august 2011 la 19:44 - Raspunde

      Păi decât să facă treaba de-a-mpulea, mai bine să nu o facă deloc.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.