Fundația Culturală Roșia Montană

Când am fost la Roșia Montană, am vorbit cu oamenii. Prinstre alții, am vorbit și cu domnul Sorin Javră Curcă Jurcă, directorul ONG-ului intitulat pompos Fundația Culturală Roșia Montană.

Despre Sorin Jurcă am mai vorbit și cu altă ocazie, mai pe scurt, însă acum țin neapărat să extind cele spuse atunci. Astfel, Sorin Jurcă este inginer minier de profesie, a lucrat la Roșia Montană și, din câte am înțeles, dumnealui era dintre cei care au stabilit care pământuri vor fi expropriate pentru a fi exploatate, în anii 1970 – 1980.

Poate din motive de conștiință, dumnealui se opune acum proiectului minier. Însă se opune din motivele greșite, după părerea mea, dacă mă întrebați pe mine.

Astfel, Zicu s-a pus lângă dumnealui și până să ajung eu, fiind reținut cu fotografierea locurilor și conversații cu oamenii, în biroul fundației culturale Roșia Montană s-a iscat o discuție enervată, ce a scos din pepeni pe multă lume, inclusiv pe mine.

No, discuția era cam așa:

– Eu mă opun proiectului minier pentru că am trei proprietăți iar eu nu vreau să vând.

– Bine, dar societatea civilă?

– Ce-i cu ea?

– Păi oamenii locului?

– Păi ce îmi pasă mie ce fac ei? Fiecare este liber să facă ce vrea, iar eu am un loc de muncă și nu vreau să vând.

– OK, dar cine finanțează acest ONG?

– Societatea civilă.

– Păi și ce oferiți societății civile în schimbul finanțării?

Sau:

– Eu am vorbit șapte ore cu directorul general al RMGC. Și mi-a spus că nu vor angaja oameni, pentru că nu au calificarea necesară. (Asta în ciuda celor 600 de angajari conexe la RMGC din zonă, din ce am auzit eu).

– Păi și aurul?

– Ce aur, știți care este aurul de la Roșia Montană?

– Care?

– Patrimoniul.

– Adică?

– Avem șapte kilometri de galerii romane. (Da, însumat pe segmente, din care cel mai lung are șaizeci și unu de metri).

– Să fim serioși.

– Dumneavoastră să fiți serioși. Oamenii nu vor vedea nimic, niciun ban. (Proprietățile au fost cumpărate și n-am auzit pe nimeni să se plângă că a luat o cocoașă de bani, casele au fost renovate, oameni au fost angajați – asta este ceea ce am văzut eu).

–  OK, să zicem că patrimoniul ar fi aurul, cu ce se întrețin casele care altfel stau să se dărâme?

– ???

No, deci s-a bătut apa în piuă fără sens, pe cuvânt. Omul și-a tras ONG cu nume pompos (apropo de fundații culturale, singurul artist din zonă este unchiul lui Sorin, dar n-are nevoie să fie protejat) și a spus că nimic nu-i oprește pe restul oamenilor din Roșia Montană să-și tragă și ei ONG-uri, să fie directori și salariați ai societății civile.

Cam absurd, deși pot înțelege și accepta faptul că omul își urmărește interesul și folosește un ONG fantomă pe post de unealtă de negociere.

În schimb, nu pot accepta și înțelege cum presa tradițională bagă în seamă un om care n-are argumentele necesare opunerii proiectului minier.

Nu, ceea ce ai vorbit în particular nu este un argument, la fel cum faptul că ai trei proprietăți (a uitat să precizeze dacă sunt în zona exploatabilă, sau nu) nu se constituie ca și argument valid. Un argument ar fi fost, de exemplu, faptul că celor de la RMGC le-ar lipsi coerența necesară dezvoltării de alternative fiabile la minerit. Evident, speculez, însă doar pentru exemplificare.

Îmi pare rău, dar încă n-am văzut pe nimeni care să aibă gradul de deschidere și logica discursului care să contracareze bunul simț și buna credință a celor de la RMGC care ne-au răspuns tuturor întrebărilor.

Evident, adevărul este undeva la mijloc, dar eu înclin să cred că trage spre cei de la RMGC.

14 Comentarii

 1. Silviu 28 iulie 2011 la 10:16 - Raspunde

  Eu ma intreb ce mai cauta in functie domnul Jurca, daca ong-ul e finantat tot de societatea civila de care el nu pare absolut deloc interesat. Ong-ul respectiv se pare ca o duce destul de bine dupa averea cu,care se lauda

  • Robin Molnar 28 iulie 2011 la 12:22 - Raspunde

   Proști care să dea banul la ONG-uri care au denumiri ce sună bine se găsesc cu duiumul.

 2. Bucuresti - Rosia Montana 28 iulie 2011 la 10:18 - Raspunde

  [Sorin Jurcă este inginer minier de profesie, a lucrat la Roșia Montană și, din câte am înțeles, dumnealui era dintre cei care au stabilit care pământuri vor fi expropriate pentru a fi exploatate, în anii 1970 – 1980.]

  HA HA HA! Asta e cea mai gogonata chestie pe care am citit-o despre Sorin Jurca. Omul avea 10 ani in 1980. 10 ani… ha ha ha!

  • Robin Molnar 28 iulie 2011 la 12:24 - Raspunde

   Chiar dumnealui a spus că a lucrat la mină și că este inginer minier, deci nu înțeleg ce fel de intoxicare faci aici. Dânsul așa a spus, deci what the fuck?

   • Mihai Papuc 01 octombrie 2013 la 02:49 - Raspunde

    Exploatarea minieră a funcționat până în 2006 – din ’80 și până în 2006, a avut timp Sorin să crească, să-și ia diploma de inginer și să lucreze în mină.

    Ceea ce te faci că nu înțelegi: din ce pălărie ai scos-o pe aia cu „dumnealui era dintre cei care au stabilit care pământuri vor fi expropriate pentru a fi exploatate, în anii 1970 – 1980”?

    • Robin Molnar 01 octombrie 2013 la 08:44 - Raspunde

     Nu înțeleg întrebarea. Sau era doar acuzație?

     • Mihai Papuc 01 octombrie 2013 la 10:10 -

      Ți-a spus Sorin că el stabilea pământurile pentru a fi expropriate în anii ’70 – ’80? Sau de unde ai înțeles asta?

 3. sandra 28 iulie 2011 la 17:07 - Raspunde

  iata inca un exemplu de ONG care lucreaza impotriva comunitatii pe care trebuie s-o ajute. Normal ca lui nu-i pasa, de aia si-a facut ONG. El sta, strange fonduri, da cate un comunicat si cate o declaratie si nu face nimic util cu banii aia, ceva care sa ii ajute pe oamenii de acolo. Macar sa restaureze o casa sau 1 metru de galerie, dar nu! atata timp cat inca mai sunt oameni din astia se va alege praful de Rosia Montana

  • Robin Molnar 29 iulie 2011 la 10:55 - Raspunde

   Papagali care să pună botul se găsesc întotdeauna.

 4. Bucuresti - Rosia Montana 29 iulie 2011 la 10:26 - Raspunde

  [dumnealui era dintre cei care au stabilit care pământuri vor fi expropriate pentru a fi exploatate, în anii 1970 – 1980]
  Avea 10 ani in 1980. Nu vezi nimic in neregula? Intoxicarea nu vine de la mine 😉

  • Robin Molnar 29 iulie 2011 la 11:04 - Raspunde

   Io am văzut mult mai multe lucruri în neregulă cu ce a spus Sorin Jurcă. =))

 5. Bucuresti - Rosia Montana 29 iulie 2011 la 13:03 - Raspunde

  @Robin Molnar
  Un raspunsul decent putea fi de genul “Da, am scris gresit si am dezinformat cititorii in aceasta privinta. Insa consider ca celelalte idei sunt corecte”. Si as fi trecut la urmatorul neadevar pe care l-ai scris.
  Dar asa nu are sens. Tu vrei sa o tii una si buna. Sorin Jurca, Batman-Batman.
  Asa ca iti spun numai bine.

  • Robin Molnar 29 iulie 2011 la 13:20 - Raspunde

   Nu, răspunsul adevărat este: Domnul Jurcă s-a prezentat ca inginer minier și tot dumnealui a spus ce și cum.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.