Cetățenia globală

OVERVIEW from Planetary Collective on Vimeo.

După cum știți, sunt un adept al cetățeniei globale, întrucât nu cred în justețea naționalismului și mai cred că, la nivel primar, oamenii sunt cu toții la fel, pentru că diferențele dintre ei sunt mai de grabă de natură politică, adică răul sau binele care divide oamenii este doar rodul politicii, nu neapărat al vreunui merit moștenit genetic.

Nu cred, deci, în justețea țărilor sau a războaielor pe criterii naționale sau religioase. Nu cred în justețea războaielor punct.

Dar nu despre asta doream să vorbesc, ci despre cetățenia globală:

Acceptând că aparținem cu toții diversificatei culturi umane, am putea începe să acceptăm cetățenia pământeană ca formă superioară de apartenență individuală.

Ei bine, eu asta cred se întâmplă cu astronauții care ajung în spațiu, li se activează instinctul de apartenență la umanitate, nu la gloata temporală numită patrie. Și, mai cred, cu cât mai multă lume ajunge în spațiu, cu atât mai multă își asumă cetățenia globală.

Ceea ce este minunat!

Desigur, ar fi și mai minunat ar di dacă n-ar trebui să ajungem în spațiu pentru a ne conștientiza condiția de maimuțe plutitoare prin univers.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.