Comunitatea Comunităților

Poate că trebuie enunțat principiul comunității comunităților pentru că, se pare, nu toată lumea-l percepe și de aceea se întâmplă atentate teroriste în Franța.

Europa, inclusiv România, este un loc foarte complex. Poate nu atât de complex, din punct de vedere etnic, precum Franța dar , totuși. Și vin c-un exemplu, gen Cluj.

Clujul este o comunitate de comunități: avem comunitatea străinilor din Cluj, comunitatea francezilor din Cluj, comunitatea românilor, comunitatea germanilor, comunitatea maghiarilor, comunitatea românilor și maghiarilor, comunitatea maghiarilor și germanilor, comunitatea africanilor, comunitatea francofonă, comunitatea anglofonă, comunitatea americană, comunitatea aromână, comunitatea protestantă, comunitatea ortodoxă, comunitatea atee…

De ce nu se întâmplă atentate la Cluj? Pentru că la Cluj încă funcționează comunitatea comunităților, adică toate aceste comunități funcționează împreună, în ciuda conflictelor artificiale hrănite sau născute de politicieni, gen: deși în Cluj trăiesc 50,000 de unguri, aceștia nu au dreptul să-și vadă denumirea orașului în maghiară, la intrarea în oraș.

Capete seci, politicienii ăștia. Ungurii din Cluj nu s-au mutat din Kolosvar, aici s-au născut, aici au trăit, nu vor schimba asta cu o denumire impusă, pentru că așa le cere cineva…

Revenind, atentate cred că se întâmplă acolo unde avem indivizi care ies din sfera comunităților, se dezrădăcinează și se apucă de mizerii, în încercarea de a-și face propria loc comunitate, gen: comunitatea fanilor ISIS din Paris sau comunitatea martirilor decapitărilor purificatoare, sau ceva de genul acesta. Să nu credeți că ISIS/ Peshmega n-are fani și-n România, printre anti-americani…

Politicieni precum LePen (la ei) sau Vadim (la noi) nu fac decât să strângă aceste pungi sociale numite comunități, astfel că unii membri ajung în afara lor, ieșind din comunitate precum apa care iese din celulă, prin porii membranei. Iar acei pori se numesc sărăcie.

Vizavi de ceea ce s-ar putea face pe viitor, pentru a evita atentatele comise de cetățeni, nu de imigranți sau de turiști, este fix aceasta, o mai bună aplicare a principiului comunității comunităților, adică liderilor comunităților trebuie să li se explice acest principiu și cum funcționează el.

În fond, omul este pentru comunitate ceea ce comunitatea este pentru societate (iar nu cum spunea Mihail Neamțu: omul trebuie să-i aparțină unei patrii), deci crimele împotriva societății – precum terorismul – pot fi prevenite doar de către comunitate și doar când aceasta acționează ca un mediator între societate, în ansamblul eu, și oameni.

Iar unii lideri par a nu înțelege sau a nu accepta asta, ceea ce ar putea face ca unii membri ai comunităților conduse de ei s-o apuce pe drumuri rele, provocatoare de profunde răni sociale.

De asta zic, comunitățile trebuie să trăiască frumos împreună, fără piedici și impuneri artificiale și fără naționalismul secolului XX, fără “ești în România, vorbești română” (oamenii ăia nu s-au mutat nicăieri, vremurile au venit peste ei, dar ei n-au nicio vină, deci n-ar trebui să aibă o obligație), fără “trebuie să trăiești așa, pentru că așa am citit eu într-o carte scrisă-n limba mea că trebuie să trăiești” și fără “dacă nu-ți convine, poți să pleci” (de parcă am fi eterni pe acest pământ!, de parcă ar fi al nostru pentru vecie și de parcă l-am lua cu noi în groapă, la propriu).

În fine, comunitățile trebuie să trăiască frumos împreună, într-o comunitate mai mare numită țară, iar țările acestea trebuie să trăiască frumos împreună într-o comunitate și mai mare, numită Spațiul European. Deci hai să ne frecăm mai puțin și să ne iubim mai mult!, ce ziceți?

L.E. Despre asta a vorbit și David Cameron, premierul Regatului Unit:

Trebuie să fim și mai intoleranți cu intoleranța – să respingem orice apologet al Islamismului extrem și să creăm condițiile iertării (în sens de toleranță).

În engleză

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.