Dovada științifică a faptului că ne prostim
În timp, de la o generație la alta:
Crețan susține în acest volum că omul modern se confruntă cu cea mai profundă dramă posibilă, dramă ce îl va face să piardă bătălia cu civilizaţia: involuţia creierului. Astfel, potrivit acestei teorii, cea mai inteligentă persoană a trăit în pre-istorie: este vorba de omul de Cro-Magnon. De atunci şi până acum creierul uman s-a micşorat simţitor, ca urmare a scăderii presiunii de selecție. În aceste condiţii, inteligenţa medie a omului modern a ajuns doar o rămăşiţă a celei a omului paleolitic.
La doi ani după ce românul a făcut publică teoria sa, cei de la Stanford publică și ei un studiu „propriu” care spune fix aceeași chestie.
În situația dată, cred că ar fi cazul să scoatem toate afișele și panourile de avertizare din toate locurile publice, să lăsăm natura să-și urmeze cursul firesc: dacă ești suficient de prost încât să umbli în cutia cu siguranțe electrice a blocului, poate că…
Aseară, căci aseară am citit știrea, mă și întrebam:
– Bine, bine, dar cu câte situații cu potențial periculos mă întâlnesc zilnic?
Și am început să număr: trei treceri de pietoni, un ascensor, câteva străzi principale… Nu prea multe, deci, nu în cazul meu.
Deci, ce e de făcut? Cum putem proteja civilizația? Dacă n-am proteja indivizii, selecția naturală ar putea fi cu mult mai acerbă – împingând umanitatea mai sus pe scara evoluției. Pe de altă parte, la ce este bună o umanitate în care indivizii nu sunt protejați? Poate oamenii cro-magnon ar fi putut răspunde la așa o întrebare, fiindcă eu nu pot.
Voi ce părere aveți despre situația curentă și despre cum se poate îndrepta?
Zi de zi utilizam parti ale creierului pentru activitati avansate. Activitatea de productie, creativitatea, fac ca creierul nostru sa nu involueze, ci dimpotriva. Generatie dupa generatie, inteligenta devine tot mai sofisticata. Nu compara un om cu inteligenta medie de acum cu un altul din Neanderthal. asa ca nu te speria, oamenii vor deveni din ce in ce mai inteligenti. Si nu instinctul de spupravietuire a dus la evolutia inteligentei ci nevoia de a gasi solutii. Iar noi asta facem zi de zi, cautam solutii.
Poate că inteligența sofisticată ne crește, dar cea brută?
Bullshit. Degeaba ai de 10 ori mai mulți neuroni, dacă aceștia sunt întrebuințați doar pentru a face rost de mâncare și adăpost. E vorba de eficiență aici, nu de cantitate.
Crezi că acum e mai eficient?
Păi, acum despicăm particule subatomice și ne dăm cu părerea despre ele. Acu’ 100 de ani, încă se întrebau cum să dea gaura la macaroană și acu’ 4000 de ani se întrebau cum să alinieze niște bolovani în formă de piramidă. Do the math 🙂
Acum 100 de ani și ei despicau materia și lumea. 😉
Mda :))