Noul Cod Civil al României

După paisprezece ani de analiză, sinteză și concepere, începută de Dr. Valeriu Stoica în 1997, de la 1 Octombrie 2011 s-ar putea să intre în vigoare noul și revoluționarul Cod Civil al României, dacă nu se tâmpesc ăștia din Parlament și încep să-l schimbe.

Astfel, ținând cont de halul fără de hal în care se află societatea românească actuală, noul Cod Civil este de-a dreptul revoluționar și reparatoriu, câteva dintre prevederi fiind:

 • Posibilitatea ca soții să aleagă, înainte de căsătorie, tipul comuniunii materiale: bunuri comune (implicit), bunuri cu proprietate individuală, sau comuniune materială mixtă, adică formată atât din bunuri comune cât și din bunuri aparținând individual soților. No, mie treaba asta mi se pare bună, deși știu că doar foarte puține dintre cupluri vor apela la alte forme de protecție a posesiunii, alta decât posesiunea comună. Pentru că așa este cultura noastră. Însă mie mi se pare o treabă bună, pentru că protejează ambii soți de eventualele abuzuri ale partenerilor, o viață de om fiind o perioadă destul de lungă. La fel cum ai pretenția să nu iei o boală venerică de la partener(ă) și să fii protejat de violența domestică sau de alte abuzuri casnice, cred că este la fel de important să fii protejat și să protejezi la rândul tău împotriva abuzurilor sau constrângerilor materiale.
 • Posibilitatea ca soții să se despartă amiabil în fața notarului, chiar și când aceștia au copii minori, dacă ajung la un consens cu privire la bunuri și minori.
 • Dacă divorțul apare din vina unuia dintre soți, partenerul prejudiciat are dreptul la o compensație materială, dacă durata căsniciei a depășit douăzeci de ani. Astfel, dacă pe bărbat îl apucă zburdălnicica celei de a doua tinereți, riscă să plătească. Și, la fel, treaba asta este valabilă și pentru femei, dacă le apucă menopauza și le ia de cap lipsa de estrogen.

Mă rog, sunt mai multe astfel de noutăți introduse în lege, precum recunoașterea legală a instituției logodnei, privită ca o promisiune bilaterală de căsătorie și multe astfel de asemenea lucruri care, până la urmă, vor face omenii să trebuiască să fie responsabili pentru acțiunile lor.

Desigur, s-ar putea să mă înșel și oamenii să funcționeze în continuare la fel ca și până acum, dacă nu cumva chiar mai iresponsabili. Voi ce părere aveți? Se va schimba ceva? Va rămâne așa?

12 Comentarii

 1. joita lucian 01 iulie 2011 la 21:57 - Raspunde

  Sa vezi ce controverese ….pe codul penal…..dupa parerea mea ambele sunt pline de lacune!

  • Robin Molnar 02 iulie 2011 la 10:17 - Raspunde

   Da, nici eu n-am fost de acord cu unele prevederi de acolo.

   • joita lucian 05 iulie 2011 la 13:29 - Raspunde

    Ideea este ca societatea evoluaeaza destul de repeede si sunt necesare schimbari destul de dese …ca na ……orice schimbare necesita schmbari….apropo …ne-am cam impacat:)

 2. Yamasha 03 iulie 2011 la 08:05 - Raspunde

  lucian fotograf, era vorba de cod civil, nu de cel penal…ala se schimba mai mereu.

  • Robin Molnar 03 iulie 2011 la 20:02 - Raspunde

   Nici ăla penal n-ar trebui să se schimbe prea des.

 3. Gabriel 05 iulie 2011 la 17:31 - Raspunde

  ar fi bine daca s-ar aplica codul acesta. Mi se pare OK.

  • Robin Molnar 05 iulie 2011 la 22:14 - Raspunde

   Păi să vedem, momentan suntem pe ăla din 1960 toamna, modificat.

 4. TNH 05 iulie 2011 la 22:11 - Raspunde

  Cu primele puncte pe care le-ai subliniat sunt de acord pentru că mi se par utile și de bun-simț, dar nu cu ultimul. Adică dacă după douăzeci de ani vreau să mă despart de Făt Frumos pentru că nu îl mai iubesc, trebuie să plătesc despăgubiri? De ce? Rândul ăla din Drepturile Omului cu fiecare are dreptul la fericire a fost șters sau cum?

  • Robin Molnar 05 iulie 2011 la 22:30 - Raspunde

   Depinde de definiția fericirii.

   • TNH 05 iulie 2011 la 22:59 - Raspunde

    Depinde de la om la om. Eu nu pot fi fericită lângă un om pe care nu îl iubesc doar pentru că mai demult l-am iubit.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.