Până la urmă bunul simț a prevalat

Avem un comunicat de presă de la Alianța Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA), din care extragem pasajul de un interes deosebit pentru mine, după ce am văzut la știri:

Alianta T.A.T.A. l-a ajutat pe domnul prof.dr. Gheorghe Burnei, Seful Clinicii de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica din cadrul Spitalului Clinic de Urgente pentru Copii “M.S. Curie” sa solutioneze problema creata de refuzul tatalui minorului Razvan Ionut Radulescu de a-si exprima acordul cu privire la amputarea membrului inferior stang al fiului sau. T.A.T.A. a indicat textul de lege, care permite echipei medicale sa intervina chiar si in lipsa acordului parental. Astfel, art. 43 din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului stipuleaza ca “in situatia exceptionala in care viata copilului se afla in pericol iminent ori exista riscul producerii unor consecinte grave cu privire la sanatatea sau integritatea acestuia, medicul are dreptul de a efectua acele acte medicale de stricta necesitate pentru a salva viata copilului, chiar fara a avea acordul parintilor sau al altui reprezentant legal al acestuia”.

Mi se pare foarte important! Înseamnă că mai avem o șansă ca popor. Bine, m-aș fi așteptat ca medicul să cunoască acest text de lege întrucât interferează cu practica dumnealui, dar să nu divaghez.

Nu pot spune decât că sunt plăcut surprins că în acest caz bunul simț a prevalat! În fine, urmează comunicatul de presă întreg:

Comunicat de presa

Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A. a organizat joi, 10 martie, la Bucuresti, o conferinta de presa in care au fost prezentate cateva cazuri grave monitorizate de T.A.T.A. si au fost abordate subiecte din sfera de activitate a organizatiei, care promoveaza imaginea tatalui in societatea romaneasca, bunele practici educationale si modelele parentale pozitive.

Cazul  RADULESCU: Un tata nu poate decide amputarea piciorului fiului sau bolnav de cancer, iar T.A.T.A. l-a convins sa lase decizia in seama medicilor

Alianta T.A.T.A. l-a ajutat pe domnul prof.dr. Gheorghe Burnei, Seful Clinicii de Chirurgie si Ortopedie Pediatrica din cadrul Spitalului Clinic de Urgente pentru Copii “M.S. Curie” sa solutioneze problema creata de refuzul tatalui minorului Razvan Ionut Radulescu de a-si exprima acordul cu privire la amputarea membrului inferior stang al fiului sau.

T.A.T.A. a indicat textul de lege, care permite echipei medicale sa intervina chiar si in lipsa acordului parental. Astfel, art. 43 din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului stipuleaza ca “in situatia exceptionala in care viata copilului se afla in pericol iminent ori exista riscul producerii unor consecinte grave cu privire la sanatatea sau integritatea acestuia, medicul are dreptul de a efectua acele acte medicale de stricta necesitate pentru a salva viata copilului, chiar fara a avea acordul parintilor sau al altui reprezentant legal al acestuia”.

Presedintele organizatiei s-a deplasat miercuri, 9 martie, la spital, pentru a discuta atat cu prof. Gheorghe Burnei cat si cu micul pacient si cu mama acestuia. Drept urmare, echipa medicala a decis sa faca operatia in cursul zilei de vineri, 11 martie 2011, iar minorul si mama si-au exprimat in scris dorinta ca interventia sa fie realizata de urgenta.

T.A.T.A. l-a contactat si pe tatal baiatului, care a fost de acord sa trimita spitalului o declaratie notariala, cu urmatorul continut: “Din cauza starii emotionale provocata de starea grava de sanatate a fiului meu Radulescu Ionut Razvan, nascut la 13 septembrie 1995, nu imi pot exprima acordul expres in vederea amputarii membrului inferior stang al fiului meu si prin urmare las la aprecierea echipei de medici condusa de Prof. Dr. Gh. Burnei, din cadrul Spitalului Clinic de Urgente pentru Copii “M.S.Curie” Bucuresti, precum si a mamei fiului meu, Vladulescu Mariana, daca interventia chirurgicala este oportuna sau nu. Mentionez ca am luat la cunostinta de gravitatea diagnosticului pus fiului meu si de consecintele lipsei tratamentului recomandat.”

Toate aceste eforturi ar fi fost sortite esecului, daca T.A.T.A. nu ar fi beneficiat de interventia prompta si competenta a notarului public Ionut Razvan Budiana din Calafat, care l-a primit pe tatal Gheorghe Radulescu, domiciliat in localitate, si care a eliberat rapid actul notarial in forma dorita de parintele copilului. Anterior, notarul Florea Stoenescu din Calafat refuzase categoric sa dea curs cererii tatalui si sa contribuie la solutionarea cazului.

La solicitarea tatalui, Alianta T.A.T.A. face lumina in acest caz dramatic. Acuzat pe nedrept ca este un parinte iresponsabil, domnul Gheorghe Radulescu a fost socat de virulenta actiunii de discreditare a unui tata care nu are decat o singura vina: ISI IUBESTE COPILUL SI SUFERA ENORM DIN CAUZA BOLII ACESTUIA!

Cei doi parinti au divortat in 1998, atunci cand fiul lor avea varsta de doi ani. Copilul a fost incredintat mamei, iar tatal a fost tinut de aceasta departe de baiatul sau timp de cca 10 ani, desi fosta sa sotie nu-i oferea copilului conditii bune de crestere si de educare. Dupa 10 ani de excludere abuziva si ilegala a tatalui din viata minorului, doamna Vladulescu si-a contactat telefonic fostul sot, spunandu-i: “Ia-ti baiatul si spala-te cu el pe cap, pentru ca mi-a mancat sufletul!” Copilul ajunsese un elev cu mari probleme (400 de absente la scoala), ocupandu-se cu spalarea parbrizelor in intersectiile din Craiova.

Tatal a fost de acord sa-l primeasca la Calafat, acolo unde domicilia impreuna cu actuala sotie, impreuna cu care o crescuse si educase admirabil pe fiica acesteia inca de la varsta de 8 ani, fiind considerat de copila un adevarat tatic. Fiul sau a fost trimis pe post de colet de mama biologica cu autobuzul, cu un rucsac in spate sic ca 50 de lei in buzunar, cu 2-3 zile inainte sa inceapa clasa a 7-a.

Din acel moment, minorul a avut in sfarsit conditii exceptionale de crestere si de educare, un mediu familial impecabil, fiind iubit de intreaga familie paterna. Sotia tatalui sau a fost mereu alaturi de el, oferindu-i atentia si afectiunea necesare pentru ca baiatul sa se simta un membru al familiei. Dupa cca un an de viata in sfarsit normala si fericita, copilul a dorit ca justitia sa-l incredinteze tatalui sau. Astfel, la data de 4 noiembrie 2009, Judecatoria Bailesti din jud. Dolj, in Dosarul nr. 2636/183/2009, a hotarat sa-l reincredinteze pe minor parintelui sau, cu acordul mamei copilului, pentru ca aceasta “nu-i mai poate acorda intretinere, nu-l mai poate ingriji si nu-i mai poate asigura conditii necesare pentru crestere si educare”. Era de fapt confirmarea unei realitati care caracterizase cei zece de ani petrecuti in familia maternal, in conditii improprii, si care afectase grav dezvoltarea copilului.

Perioada fericita atat pentru tata cat si pentru copil s-a sfarsit brusc in urma cu cca 6 luni, atunci cand baiatul a fost diagnosticat cu cancer. Copilul s-a mutat practic in spital, fiind internat cca o luna la Calafat, apoi mai bine de doua luni la Craiova si in cele din urma adus la Bucuresti, la Spitalul de Copii “M.S.Curie”, unde se afla de cca doua luni si jumatate. In primele doua perioade de spitalizare, din jud. Dolj, copilul a beneficiat si de prezenta familiei paterne in spital, fiind insotit periodic si de sotia actuala a tatalui sau. Doar la Bucuresti a fost insotit in spital doar de mama biologica, fiind insa vizitat de tata. Permanent, acesta a acordat suport financiar, trimitand pachete cu alimente si cu cele necesare fiului sau. Inclusiv scaunul rulant pe care-l utilizeaza fiul sau a fost achizitionat de familia paterna, care-si doreste ca minorul sa aiba conditii optime pentru a fi cat mai putin traumatizat de situatia-limita in care se afla de cca 6 luni. Tatal copilului este mester zidar, construind case si fiind foarte apreciat si pe plan professional, avand asadar venituri bune, pe care le-a folosit mereu pentru a oferi conditii optime familiei sale si mai ales fiului sau adorat.

Un tata care a suferit enorm timp de 10 ani, fiind tinut cu forta departe de baiatul sau, in conditiile in care stia ca acesta traieste intr-un mediu nociv pentru dezvoltarea sa, a fost chemat de medici sa aprobe amputarea unui picior al preaiubitului sau fiu. Cumplita decizie! Din dragoste pentru baiatul sau, domnul Radulescu nu a putut sa-si asume singur o hotarare care insemna o trauma uriasa pentru copil si provoca o transformare ireversibila a trupului unui adolescent energic si plin de viata. A fost de acord insa ca medicii sa ia o decizie optima pentru fiul sau, sperand totusi ca un miracol va permite salvarea vietii unui copil pe care si l-a dorit, de care i-a fost dor timp de 10 ani si caruia nu i-a putut oferi decat cca 2 ani de fericire deplina! Poate ca medicina va furniza remediul miraculor, iar cancerul va fi invins, astfel incat feciorul sau – cu sau fara acel picior – sa-si poata trai viata alaturi de cei dragi.

Tatal nu va renunta la custodia fiului sau, fiind hotarat sa-l ingrijeasca si dupa efectuarea teribilei interventii chirurgicale de amputare a piciorului. Deja i se amenajeaza acasa la Calafat o camera speciala, pentru ca acesta sa aiba tot confortul necesar, iar sotia actuala a tatalui este dornica sa-I fie mereu aproape, fiind dispusa sa se dedice ingrijirii minorului. Tatal este de acord ca mama biologica sa beneficieze de un program de legaturi personale parinte-copil, conform caruia sa ia baiatul periodic la domiciliul ei din com. Afumati din jud. Dolj. Tatal considera ca este singurul parinte apt sa-i ofere fiului conditii optime de crestere si de educare precum si asistenta medicala necesara pentru ca gravele probleme de santate ale copilului sa fie tratate cu succes.

Ministrul Educatiei a invitat Alianta T.A.T.A. sa participe la modificarea manualelor scolare care discrimineaza tatal.

Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A. considera ca abecedarele (manualele pentru cls. I) autorizate de Ministerul Educatiei discrimineaza tatal, prezentandu-l drept un parinte de rang inferior. Asociatia tatilor a solicitat ministrului educatiei sa determine modificarea continutului abecedarelor, pentru a pune in evidenta complementaritatea celor doi parinti si pentru a sublinia importanta egala a mamei si a tatalui in cresterea si educarea copilului.

Manualul de capatai al invataturii – ABECEDARUL – le spune copiilor nostri ca MAMA este parintele care conteaza, care merita sarbatorit si onorat, care se ocupa de cresterea si educarea lor, conservandu-se astfel o mentalitate retrograda, ce s-a perpetuat de pe vremea cand tatal era cel care castiga painea si era mai putin prezent in familie, cu efect nociv asupra modernizarii societatii si promovarii familiei armonioase. Zeci de mii de tatici se afla in prezent in concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului cu varsta de pana la doi ani, sute de mii de tati se manifesta responsabil, fiind implicati in viata de familie,  prezenti cantitativ si calitativ in universul copiilor lor. Acesti parinti de calitate, care-si iubesc copiii, sunt ignorati de sistemul de invatamant romanesc, care continua sa discrimineze tatal si sa-l jigneasca grav.

Ministrul Daniel Funeriu a raspuns prompt apelului lansat de T.A.T.A., recunoscand ca programa scolara este depasita si invitand societatea civila sa contribuie la optimizarea ei. Ministerul Educatiei combate si condamna discriminarea de orice gen, dorind sa implice si organizatiile de parinti in elaborarea unor noi programe scolare, in conformitate cu Legea Educatiei adoptata recent si publicata in Monitorul Oficial.

Saptamana viitoare, o delegatie a Aliantei T.A.T.A. va solicita sa se intalneasca chiar cu ministrul educatiei pentru a pune bazele unui protocol de colaborare, care sa promoveze bunele practici in sistemul de invatamant si sa contribuie la optimizarea cadrului normativ si a programelor scolare, cu implicarea societatii civile in luarea deciziei si cu asigurarea unei transparente depline a actului de guvernare in domeniul educatiei.

Curtea Constitutionala a Romaniei a lamurit art. 1 alin. 2 din Codul familiei: “”Statul apără interesele mamei şi copilului”.

Curtea Constitutionala a soluţionat excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art.1 alin.2, excepţie ridicată de doi membri ai Aliantei T.A.T.A. (Alexandru Tudorache în Dosarul nr.419/1.748/2008 al Tribunalului Bucureşti – Secţia a III-a civilă, Bogdan Gheorghe Drăghici în Dosarul nr. 2.814/303/2008 al Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a III-a civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie).

In fata judecatorilor, presedintele T.A.T.A. a susţinut că art.1 alin.2 din Codul familiei („STATUL APARA INTERESELE MAMEI SI COPILULUI.”) este neconstituţional, textul de lege fiind discriminatoriu la adresa tatălui, întrucât permite, mai ales, magistraţilor să discrimineze tatăl, să îl trateze ca pe un părinte de rang inferior şi să ignore drepturile parentale ale taţilor care îşi iubesc copiii şi care doresc să se implice în creşterea şi educarea lor.

Totodată, acest articol permite justiţiei să pună semnul egal între interesele mamei şi interesul superior al copilului, ignorând astfel importanţa relaţiei tată-copil şi oferta parentală superioară a multor taţi. Aceştia arată că justiţia română dă câştig de cauză mamei sau familiei extinse materne în peste 95% din litigiile aflate pe rolul instanţelor, ignorând tatăl şi rolul acestuia în creşterea şi educarea copilului. Mai grav, în opinia autorilor excepţiei, este faptul că, deşi custodia unică este acordată de regulă mamei, programul de vizitare rezervat tatălui este unul simbolic, constând de cele mai multe ori în două finaluri de săptămână în fiecare lună, indiferent de vârsta copilului. În acest context, susţin că taţii, socotiţi suficient de buni până la pronunţarea divorţului de mama copilului, sunt reduşi de magistraţi doar la statutul de plătitori de pensie alimentară, fiind brusc consideraţi nedemni să se mai implice în creşterea şi educarea propriilor copii, fiind deposedaţi brutal de toate drepturile parentale.

În final, liderul T.A.T.A. a învederat Curţii faptul că discriminarea tatălui în unele spitale sau secţii pentru copii este încă un fenomen prezent şi foarte nociv, iar justiţia şi autorităţile publice ignoră faptul că, în prezent, circa 35.000 de taţi se află în concediul pentru creşterea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la doi ani, că aceştia sunt părinţi care îşi iubesc copiii şi care ştiu să îi ocrotească, iar cei 2 părinţi au drepturi şi obligaţii egale, fiind complementari şi la fel de importanţi pentru copiii lor.

Curtea a constatat că art. 1 alin.2) conţine dispoziţii cu valoare de principiu. Astfel, textul de lege criticat “reglementează preocuparea statului de a apăra interesele mamei şi ale copilului, care se realizează şi prin acţiunea de stabilire a paternităţii copilului din afara căsătoriei. (…) Curtea a constatat că preocuparea statului de a ocroti copilul nu aduce atingere valorilor apărate de Constituţie, ci, dimpotrivă, dă expresie respectării şi garantării drepturilor lui, în acord cu interesul superior al acestuia ”.

De altfel, Curtea reţine că art.396 şi art.397 din Legea nr.287/2009Codul civil, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.511 din 24 iulie 2009, care va intra în vigoare la data care va fi stabilită în legea pentru punerea în aplicare a acestuia, reglementează raporturile dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori, în sensul că, după divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel. În art.398 din acelaşi act normativ se stipulează faptul că, atunci când există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi, celălalt părinte păstrând dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia sau la căsătoria acestuia.

Drept  urmare, Curtea Constitutionala a respins exceptia de neconstitutionalitate (Decizia nr. 1638/2010), considerand ca art. 1 alin. 2) se refera DOAR la actiunea de stabilire a paternitatii si ca NOUUL COD CIVIL, adoptat recent de Parlamentul Romaniei si publicat in Monitorul Oficial, reglementeaza asa-numita CUSTODIE COMUNA, garantand asadar egalitatea de drepturi si de tratament pentru ambii parinti.

Cazul MANOLE: Punctul de vedere al T.A.T.A. cu privire la solutionarea disputei dintre tatal Mircea Petru si bunicii materni ai copilului artistei Madalina Manole

Tatal Petru Mircea, sotul regretatei artiste Madalina Manole, a fost deja consiliat de Alianta T.A.T.A. sa se concentreze asupra cresterii si educarii propriului copil si sa renunte la a replica acuzelor lansate la adresa domniei sale de socrii sai. Este vital pentru fiul sau sa-l aiba pe tata alaturi cat mai mult in aceasta perioada, pentru a trece peste trauma pierderii mamei sale.

T.A.T.A. l-a sfatuit deja pe domnul Mircea sa opteze pentru concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani, pentru a se bucura de statutul de parinte si pentru a-l ferici pe copil cu prezenta sa. T.A.TA. a facut apel la bunicii minorului sa renunte la acuzatiile lansate pe banda rulanta in ultimele luni si sa permita astfel Aliantei sa medieze intre ginere si socri, pentru a se stabili un program de legaturi personale nepot-bunici.

Din fericire, bunicii copilului au ales sa se concentreze pe implicarea lor in cresterea si educarea nepotului, acceptand sa-si modereze discursul si sa renunte la agresarea familiei paterne a minorului. T.A.T.A. saluta hotararea judecatorului de a incuviinta un program de legaturi personale bunici-nepot si-i cere tatalui Petru Mircea sa nu ignore interesul superior al copilului si sa respecte programul stabilit de instanta.

Decizia tatalui de a-si abandona fiul in grija bunicilor paterni, aflati la mare distanta de domiciliul sau, este o eroare parentala majora, pentru ca baiatul are nevoie de implicarea consistenta atat cantitativ cat si calitativ a parintelui sau in cresterea si educarea sa. T.A.T..A. il sfatuieste pe taticul greu incercat de destin sa il aduca pe baiatul sau acasa si sa le permita bunicilor paterni si materni sa fie prezenti in universul copilului, pentru ca acesta sa beneficieze de un climat familial benefic.

Informatii suplimentare se pot obtine la tel. 0723.568.280, 0744.148.965, tel./fax 021.345.0123, asociatiatata@gmail.com, de pe pagina web a T.A.T.A. http://www.t-a-t-a.ro/ .

PRESEDINTE,

Bogdan Draghici

Bogdan DRAGHICI
Presedinte – Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor – T.A.T.A.
Tel. 0744148965; 0723568280
Web: http://www.t-a-t-a.ro/
E-mail: draghicib@gmail.com, asociatiatata@gmail.com

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.