Suntem în pragul revoluției cibernetice

Suntem în pragul revoluției cibernetice, mult mai devreme decât aș fi estimat. Pur și simplu, sunt un pic stupefiat, mai ales că revoluția asta are niște implicații pe care nu știu cum putem să le depășim.

Mă refer la implicațiile juridice, în primul rând, cele tehnice sau sociale fiind oarecum adiacente ca importanță, să vedeți de ce.

În primul rând, robotica se bazează pe trei legi mari și late enunțate de Isaac Asimov:

  1. Un robot nu are voie să pricinuiască vreun rău unei ființe umane, sau, prin neintervenție, să permită ca unei ființe omenești să i se facă un rău.
  2. Un robot trebuie să se supună ordinelor date de către o ființă umană, atât timp cât ele nu intră în contradicție cu Legea 1.
  3. Un robot trebuie să-și protejeze propria existență, atât timp cât acest lucru nu intră în contradicție cu Legea 1 sau Legea 2.

Pornind de la aceste legi și coroborat cu informația conform căreia o mașină automată (robotizată) a circulat bine-mersi prin Berlin,  îmi pun problema responsabilității juridice în caz de accident. Sigur, robotul ar fi încercat să evite să omoare o victimă, dar s-a întâmplat. Să nu credeți că este ușor să implementezi acele legi într-un robot…

Astfel, revenind la chestiunea filozofică, dacă s-ar i întâmplat ceva unui om, așa cum s-au întrebat și nemții, se pune problema cine ar fi fost de vină:

  • Proprietarul mașinii?
  • Șoferul/ pasagerul uman?
  • Robotul?
  • Producătorul?

Mai mult, încă nu există nimeni care s fie de acord să asigure așa ceva cu măcar un banal RCA. Și, pe final, este o vorbă în popor: inteligența artificială nu-i poate face față prostiei naturale. Dar, oare, chiar așa să fie? În fond, avem ABS și ESP și toate alea…

Voi ce părere aveți?

14 Comentarii

  1. Vali 21 septembrie 2011 la 16:05 - Raspunde

    E putin cam dificil cu tehnologia actuala sa programezi un robot sa respecte cele 3 legi. Nu putem noi ca oameni sa o respectam pe prima :)) daramite niste roboti.

  2. Mircea C. 21 septembrie 2011 la 22:19 - Raspunde

    Ca sa parafrazez putin o vorba a lui E. Dijkstra, intrebarea daca robotii pot gandi e similara cu intrebarea daca submarinele pot innota. Cu asta cred ca mi-am spus parerea despre acest subiect destul de anost.

    • Robin Molnar 22 septembrie 2011 la 09:30 - Raspunde

      Bună asta!

      • Mircea C. 22 septembrie 2011 la 12:55 - Raspunde

        Citatul exact ar fi „The question of whether a computer can think is no more interesting than the question of whether a submarine can swim” 🙂

  3. Tania 21 septembrie 2011 la 22:26 - Raspunde

    Ai dreptate, Vali. Plus ca mie mi s-ar parea de-a dreptul freeeeaky sa ajungem ca in filmul ala cu Will Smith, I Robot… brrrrr….

  4. Joita lucian 21 septembrie 2011 la 23:01 - Raspunde

    RObotzi astia or fi ei avansati dar nici chiar asa!

  5. Mihai Todor 22 septembrie 2011 la 01:19 - Raspunde

    Singura problemă e că la noi roboții vor arăta așa: http://creativemonkeyz.com/category/roboti/ =))

  6. TNH 25 septembrie 2011 la 20:23 - Raspunde

    Îmi aduc aminte că în povestirile lui Asimov roboții care pricinuiau rău unor ființe umane, chiar dacă accidental, se defectau sau nu mai funcționau corespunzător. Mai degrabă mi-aș pune întrebarea dacă în cazul unui accident (exemplu: robotul încearcă să evite o coliziune cu un șofer iresponsabil, iar în schimb lovește un pieton care sare în fața mașinii pentru a traversa strada prin loc nepermis), robotul va mai fi în stare de funcționare în primele minute de după, pentru a acorda primul ajutor sau ceva.

    Bine, asta nu înseamnă că legile imaginate de Asimov vor fi folosite întocmai la programarea roboților sau că de atunci tehnica n-a mai evoluat.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.