D-Link DI-524

Mi-am luat router. Pentru cititorii mai vechi ţin să precizerz că am luat exact ce am scris aici şi anume un, după cum spune şi titlul, router D-Link DI-524. Şi merge bine. Doar că sunt nişte şmecherii la el, dintre care una este bestială.

Iniţial reţeaua de acasă era aşa: din cable modem mergea un fir la computerul lui frate-mio Rolly. De acolo, cu Internet Connection Sharing, venea la mine, printr-o placă de reţea secundară. Adică aveam două cabluri: unul crosover (RX inversat cu TX pentru PC – PC) şi unul straight (modem – PC).

Aşa că mă gândeam să stric cablul crossover şi să-l fac straight, pentru că router-ul venise cu un cablu straight (pentru ruta modem – router). Numai că citisem nişte cursuri de CISCO (altfel nu ştiam să fac reţele, logic) şi mi-am adus aminte că routerele inversează cablul. Aşa că iau cablul straight de la router şi-l bag în modem. Resetez modemul. Routerul se conectează la net.

Bun, era logic că se conectează, dar am zis că e bine să testez. Bun. După aceea iau cablul crosover (care este pentru PC – PC, nu modem – router) şi-l bag în router. Resetez echipamentele. Se conectează. Să le dea Dumnezeu sănătate la ăia de la D-Link. Router-ul a văzut că e cablul invers şi s-a setat să-l folosească pe ăla. Ceea ce este mişto de tot, fiindcă n-a trebuit să tai cablul şi să-l reînndăsec (am cleşte insertizor pe acasă, împrumutat de la un prieten, dar nu ştiu pe unde am pus mufele RJ45).

Cablul scurt (patch cord) îl folosesc pentru conexiunea router – PC. Ceea ce este OK. Deci reţeaua merge. Evident că mi-am băgat nasul la setările de DHCP. Şi mergea ca dreq. Am resetat la setările de fabrică, am reconfigurat LAN şi WiFi şi acum merge OK. Deci nu, nu setaţi nimic la DHCP. Deh, simţeam nevoia să îmi bag nasul. Oricum, am impresia că router-ul este un pic mai inteligent decât mine.

Şi da, am oprit WiFi-ul. De fapt când am resetat configuraţia deja cineva încerca să se conecteze. Suspect de repede. În fine. Îl recomand cu căldură. Dacă şi tu ai modem de-ăsta sau asemănător, poţi să-mi spui câteva chestii despre el. Că manualul lipseşte cu desăvârşire. Sau nu-l găsesc eu. În fine, aşa arată jucăria:

4 Comentarii

 1. ice4you 01 iulie 2009 la 05:38 - Raspunde

  De unde l\’ai luat? 😛

  Am si eu unul acasa indentic … si este chiar ok. Il folosesc de vreo cateva luni deja, am scris si la mine pe blog. Cartea o iei de pe siteul lor, dar nu prea vad la ce ai nevoie ca le face el singur pe toate 😀

  Bafta si sa il folosesti sanatos! 😉

  • Robin Molnar 01 iulie 2009 la 07:18 - Raspunde

   😆 L-am luat d la un prieten de unde am luat şi [url=http://www.robintel.ro/index.php/blog/tech/e-normal.html]stick-ul[/url]. 😉

 2. mihaela 08 ianuarie 2010 la 08:41 - Raspunde

  Doresc sa stiu exact care sunt passi de parcurs pentru a pute accesa internetul prin acest router DI 524 pe care l\’a0m cumparat.

  Astept raspuns de la dvs. strict la obiect.

  Si multumesc

  Mihaela Radu

  • Robin Molnar 15 ianuarie 2010 la 18:16 - Raspunde

   😆 Sigur. Se face. Uite, chiar astăzi încerc să scriu articolul. Pe bune. 😉

   [b][url=http://www.robintel.ro/index.php/blog/tech/cum-se-configureaz-routerul-dlink-di-524-video.html]Adăugire ulterioară. Am făcut un video despre cum se configurează acest router.[/url][/b]

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.