14 Comentarii

  1. Xtall 27 noiembrie 2013 la 07:48 - Raspunde

    Ai scăpat din vedere faptul ca se folosesc repetoare și papagali 🙂
    Papagali nu știu dacă mai sunt, dar repetoare e imposibil sa nu existe, și dacă iți intra ceva pe frecventa sa ți-l pornească, iți blochează repetorul.

    • Robin Molnar 27 noiembrie 2013 la 08:35 - Raspunde

      Repetoare pe CB? Cine? De ce?

      • Xtall 27 noiembrie 2013 la 08:54 - Raspunde

        Pe CB n-am auzit de repetoare, dar sunt frecvente la liber și sus, destul de aproape de frecventele armatei, politiei, etc., care pot interfera dacă nu-s programate bine sau se defectează. Eu ascultam într-un timp penitenciarul, apărarea civila si alte chestii 😛 , si alții intrau pe repetor, nu-ți trebuie putere mare de emisie ca sa blochezi niște comunicații, nu trebuie sa le acoperi cu puterea de emisie e destul sa le blochezi repetorul si sa-l ții ocupat.

        • Robin Molnar 27 noiembrie 2013 la 14:42 - Raspunde

          Ce fel de repetoare sunt acelea care pot fi blocate atât de ușor, doar prin armonici ale CB? Plus de asta, ca fel de frecvențe sunt la liber sus? Că nu-mi amintesc să fi auzit și de alte frecvențe precum CB în alte benzi/ lungimi de undă.

          • Xtall 27 noiembrie 2013 la 20:14 -

            Acum nu mai știu cum o fi poate sunt module compacte, dar când am desfăcut primul repetor erau de fapt doua stații clasice de putere, una din ele era numai pe emisie (programata pe o frecventa) cealaltă era programata numai pe recepție (programata pe alta frecventa).
            Daca stația care sta mereu pe recepție primește un semnal ea declanșează automat cealaltă stație pentru emisie. Pot sa se declanșeze și de la energie statica sau alți factori perturbatori, de la stații radio defecte sau deprogramate (se mai deprogramează si stațiile, fug in banda de la ce nici nu te aștepți) cu atât mai mult pot sa se duca cu emisia pe recepția altui repetor
            La statie cu toate ca sunt de scurta durata trebuind sa se audă ceva de genul pocniturilor, datorita programărilor stației de emisie (li se mai da din programare un plus de timp de stat in emisie în secunde sa nu se închidă imediat, sa se audă si ultima vocala 🙂 ) când se aud, de ai se aud mai mult timp parând ca fenomenul e de mai mare durata, dar nu e. E destul un click de microsecunda si se aude un fasss lung de vreo 2-3 secunde, depinde cum sunt programate.
            Din cauza modul de funcționare ca sa blochezi tot repetorul numai recepția trebuie sa o declanșezi. Emisia este declanșată automat de recepție.
            Nu știu exact frecventele libere dar sunt sigur, parca e ceva pe la 433-433.700, și 446MHz e la liber, și cred ca mai sunt.

          • Robin Molnar 27 noiembrie 2013 la 21:58 -

            Mă rog, astea or fi repetoarele pe unde scurte sau cele de o generație cu Vodă cel Răy.

            Pe ultra-scurte, 144 și 432 MHz, repetoarele se fac mecanic, cu un cilindru în care intră semnalul din antenă, cilindru cu o geometrie calculată astfel încât emisia și recepția să se facă simultan, cu o singură stație, decalajul fiind determinat de cilindru. Și merg pe aceeași frecvență și la RX și la TX.

            Mai mult nu-mi amintesc, n-am construit niciodată unul. 🙁

          • Xtall 27 noiembrie 2013 la 20:46 -

            Stațiile de recepție din repetor fiind programate sa fie cât mai sensibile chiar ma gândeam atunci ca ar trebui o chestie de genul, numai în momentul când primesc un anumit cod la recepție sa se declanșeze cealaltă stație, pe emisie, la modul cum sunt e cam naspa, oricine lejer poate sa blocheze repetoarele.
            Nu e prea bine sa se declanșeze emisia doar dacă recepția a primit un semnal (pe care oricine poate sa-l dea), e altceva dacă se declanșează doar dacă primește un cod înainte, și pe baza lui sa se declanșeze emisia, ca un fel de logare/autentificare. Dar poate s-a făcut de atunci pana acum 🙂 simpla criptare a vocii nu elimina posibilitatea blocării repetoarelor.

          • Robin Molnar 27 noiembrie 2013 la 22:01 -

            Dacă stația de la recepție ar avea un DSP (Digital Signal Processor) decent, ar filtra instant orice parazit peste un prag peste care da, n-ai ce să-i faci. Dar nici măcar minimul acesta nu pot spune că se face, că dacă bruiezi pe 600 de MHz de la 27,12 MHz, clar nu e numai de la stația de emisie.

          • Xtall 27 noiembrie 2013 la 23:07 -

            Pe ultra-scurte, 144 și 432 MHz, repetoarele se fac mecanic, cu un cilindru în care intră semnalul din antenă, cilindru cu o geometrie calculată astfel încât emisia și recepția să se facă simultan, cu o singură stație, decalajul fiind determinat de cilindru. Și merg pe aceeași frecvență și la RX și la TX.

            Cred ca te referi la amatori 🙂 ca n-am văzut asa ceva.
            Pe aceiași frecventa nici nu se folosesc repetoare, poți sa programezi direct stațiile sa meargă intre ele, majoritatea repetoarelor sunt duplex. Numai la papagali se folosește aceiași frecventa.

            Nu e greu de făcut un repetor din moment ce stațiile fixe se pot programa la modul cum sa funcționeze. Au ieșiri în spate de trigger si preluare semnal ptr cealaltă stație.
            Din doua stații fixe legate intre ele faci la urgenta un repetor.
            La una iți trebuie emisie puternica și la cealaltă recepție cât mai buna.

            Acum poate o fi mai performante, de vreo 9-10 ani n-am mai umblat cu asa ceva, sila imbunatatiri ma gandesc numai la criptare si la ce spuneam înainte, cod de acces, transmis automat de catre stație către repetor, si numai cu ala sa se deschidă comunicația, dacă nu e, înseamnă ca tot asa au rămas, si pot sa-i bușească oricine si cu o jucărie walkie-talkie chinezeasca dacă e pe aproape si se mai joaca pe la jucarie.
            Ca se pot transmite si coduri, se știe ce stație emite, i se poate da un cod de identificare si numai cu asta tot ai putea sa limitezi accesul pe repetor numai cu stațiile care se identifica, (cred) ca s-ar putea face ca un fel de rețea gen wireless cu acces numai pe baza de MAC (pe radio Mac-ul fiind codul de identificare)

          • Robin Molnar 27 noiembrie 2013 la 23:24 -

            Amatori, amatori, dar au echipamente mai bune decât armata, asta mă înfurie. Adică nu mă înfurie cu unii au, ci că armata nici n-are, nici nu-și face.

            Păi dacă la spui maiștrilor militari că folosești rezonatoare sau cutii de rezonanță la repetoare, nici nu-și pot imagina cum arată. Desigur, ei sunt mari meșteri iar securitatea noastră depinde și de ei, dar dacă zboară vreun avion teleghidat pe acolo, cu radiocomandă tot pe 27,12 MHz, e bai, le cade toată infrastructura în cap, mai ales dacă bate un pic și vântul și le mișcă antena.

            Păi dacă-ți faci singr un RX/TX pe 12GHz, c-o diodă Gunn de 100 de lei, te leagă ăștia, deși legal ai avea voie să-ți faci. Dar na, cine știe ce tehnologie extraterestră folosești, de-ți faci singur propria stație de emisie-recepție spre satelit, cu mai puțin de 100 de piese.

            Dacă e după ei, unul care emite EME (Earth-Moon-Earth) în Zimbabwe perturbează toate comunicațiile din Africa, că la 1KW pe antenă pâlpâie neoanele pe o rază de două sute de metri…

            Sunt jenanți, îmi pare rău s-o spun. Au băgat o gârlă de bani în stații de mică putere și dacă vezi vreun Yaesu sau Kenwood de 50W este un miracol.

            Normal că orice pocnitoare interferează cu ei.

          • Xtall 27 noiembrie 2013 la 23:52 -

            Daca tot s-a desființat, ce a rămas din armata s-ar putea sa fie mai dotata 🙂
            Repetoare sunt foarte multe acum și se folosesc la greu cel mai mult de către instituțiile publice, toate direcțiile administrative au, începând de la primărie și terminând cu cele care se ocupa de gunoi, pana și firmele particulare au, spitalele, smurd-ul, apele, electrica, gazul, etc, sunt o groaza. E mult mai mare treaba decât ai crede.

          • Robin Molnar 28 noiembrie 2013 la 08:06 -

            Ah, deci ar putea fi interferențe mai de grabă cu echipamentele civile? Păi și atunci la ce bagă lumea în sperieți?

  2. Ioan Mircea Radutiu 10 decembrie 2015 la 15:33 - Raspunde

    Cel care pretinde ca a fost radioamator de categoria a 2-a cred ca “exagereaza”-hi!,ca sa nu spun/scriu altfel.Spun/scriu acest lucru fiindca la examenul respectiv ar fi fost trintit cu brio-hi! daca sustinea ca frecventele radio au sub-armonici,adica fractiuni din frecventa fundamentala-de baza.Ele nu au decit armonici,adica mutipli pari-2-4-8 etc. si impari 3-5-7 etc. ai frecventei fundamentale-de baza.Sub-armonice au numai difuzoarele,deci exista doar-si exclusiv!-in domeniul audio.

    • Robin Molnar 10 decembrie 2015 la 15:38 - Raspunde

      Este probabil să aveți dreptate, au trecut mulți ani și am avut doar categoria a 3-a.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.