Ne apropiem de un web anonim și descentralizat?

Cei de la Anonymous anunță pentru iarna acestui an lansarea unui fel de sistem descentralizat de distribuție și recepție a conținutului, sistem care este fundamental pentru un web anonim și descentralizat, dincolo de cenzură și control, dincolo de ceea ce știm și avem acum.

Rețeta sistemului acesta revoluționar are o serie de ingrediente interesante, dintre care îmi permit să enumăr numai câteva:

  1. Freenet, un fel de web criptat, anonimizat și cu distribuție de conținut sub formă de freesites, format din noduri (utilziatori) care donează o parte din conexiunea de net și un pic de spațiu pe hard disk pentru bunăstarea rețelei.
  2. TOR, o rețea de web-surfing și alte servicii de internet (chat, e-mail, torrenți) ce creează infrastructura unui internet criptat și anonim peste infrastructura ne-criptată și deloc anonimă a internetului actual.
  3. GNUnet, o soluție de infrastructură securizată pentru comunicația criptată directă între utilizatori (peers).
  4. eMule, un serviciu de distribuție a fișierelor odinioară faimos printre internauți. Întrucât tehnologia este încă bună și încă funcțională, deși este sabotată de ISPiștii din mai multe state, combinată cu infrastructura criptată și anonimă de mai sus, este formidabilă pentru distribuția rapidă de fișiere.
  5. BitTorrent I2P, o tehnologie compozită, după cum urmează:
    1. BitTorrent, o thenologie care a înlocuit parțial eMule (vezi punctul 4), folosită pentru distribuția foarte eficientă de fișiere între utilizatori.
    2. I2P, o rețea virtuală ce anonimizează traficul pe internet pentru a crea un internet liber de restricții, rețea concepută special pentru a rezista oricăror atacuri venite din partea ogranizațiilor cu resurse financiare semnificative (guverne, companii). Dacă vreți, I2P este ca un fel de lepră care, odată instalată într-un sistem de combatere a cenzurii, este imposibil de combătut. Cred și eu, după unsprezece ani de muncă.
  6. Tribler, un sistem descentralizat de distribuție și transfer al fișierelor, ultimul răcnet în materie de partajare a sistemelor, ce va înlocui e-Mule și BitTorrent în urătoarea decadă, finanțat de Uniunea Europeană printr-un grant de cercetare la Universitatea din Delft. Cât de tare este chestia asta? Nu doar că nu semnă ACTA, dar dăm și bani pentru o astfel de unealtă…

Noul sistem se va chema, după toate aparențele, TYLER și cred că va deschide calea către noul internet pe care, dacă nu ne prostim între timp, l-am putea avea peste douăzeci sau treizeci de ani, un internet unde conținutul este distribuit, descentralizat, și anonimizat, în timp ce accesul utilizatorilor la conținut se va face tot anonim, tot descentralizat și, desigur, în mod paranoic.

Marele Zid Informatic Chinezesc se va putea părbuși, marile alte ziduri pe care americanii și europenii le construiesc se vor prăbuși și ele, iar internetul va putea fi din nou ceea ce astăzi, iată, este din ce în ce mai puțin: o biblioteacă universală a umanității.

Chiar mă întreb: oare cum va arăta blogul meu peste treizeci de ani? Cum va fi atunci hostingul? Voi mai avea un server sau, pur și simplu, voi accesa doar niște resurse din marele „nor” (cloud) numit internet? Și oare cum va afecta asta libertatea de exprimare, cenzura, lupta pentru dreptate și pace?

L.E. (Reclamă) Eu folosesc BitDefender Antivirus.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.