O știre prost înțeleasă

De la Gândul, avem un articol cu un titlu senzațional: IBM a inventat un cip care imită creierul uman. Pfuai, să înnebunești cât de tare e știrea. De-acum se vor putea face tot felul de implanturi și de proteze cibernetice, orbii și muții și surzii vor fi vindecați, iar bolnavii de boli cronice degenerative ale sistemului nervos vor fi ajutați să ducă o viață normală!

Când colo,  știrea este un mare fâs: IBM a inventat un CIP cu 256 de neuroni artificiali. Mare rahat! Neuronii artificiali, electronici, există în tehnică cel puțin de 30 de ani. Sigur, n-au fost băgați câte 256 într-un cip pentru că logica rețelei neuronale artificiale este dificil de înțeles la nivele mari de adâncime (în funcție de tipul constructiv, pentru așa o rețea neuronală artificială am putea avea o adâncime cam de 8 nivele), respectiv este dificil de programat software-ul de învățare artificială, deci la nivel funcțional n-a fost de interes să se facă asta.

Cred că este evident faptul că cei 256 de neuroni artificiali dintr-un cip funcționează mai puțin eficient decât 256 de neuroni naturali, din simplul motiv că până acum n-am învățat să facem legăturile între neuroni mai eficient decât o face natura.

Așadar, să spui că IBM a lansat un CIP care imită creierul uman care are 100 de miliarde de neuroni este o porcărie. Asta ar fi însemnat că IBM ar fi trebuit să lanseze un cip cu 1000 de miliarde de neuroni. De dragul simplificării calculului, să zicem că ar fi nevoie de 1099511627776 (2 la puterea 40) neuroni artificiali pentru a putea echivala un creier uman), poate chiar mai mult.

Ceea ce nu e cazul vizavi de știrea respectivă. Că de la 256 la 1099511627776 este o cale lungă de tot. Cam de 256 la puterea a cincea de lungă.

Deci fâs.

Mă și mir cum de nu le este rușine să publice așa ceva. Oare ce facultate a terminat cel care a scris articolul?

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.