Primele zile cu Nokia Lumia 520

După articolul meu despre Windows 8, decizia mea de a trece la Windows Phone 8 ar părea cumva neașteptată. De fapt, am decis să trec pe acest sistem de operare înainte de a afla despre mizeriile din Windows 8 și Windows Phone 8.

Or, cum nici alte sisteme de operare pentru mobil nu prezintă nicio garanție a confidențialității datelor, măcar să mă aleg cu o experiență plăcută de utilizare. De aceea, n-am renunțat la foarte plăcutul Nokia 520 pe care, dealtfel, îl ador.

No, cam de o săptămână îl folosesc și:

Nokia Lumia 520 Negru

Nokia Lumia 520 Negru

  1. Îmi lipsesc aplicațiile native pentru Flickr și Google+. Mi-ar prinde bine niște recomandări.
  2. Windows Phone 8 se mișcă extraordinar de bine. Un terminal de 120 USD se mișcă precum unul de 500 sau chiar mai mult. Contează.
  3. Am Instagr.am, mă rog, un client extern, pe nume 6Tag. Se mișcă mai bine decât aplicația de Android și decât cea de iOS.
  4. Foursquare are o versiune mai veche, nu vede 1% din locații (sau unele locații pe care le știam au fost șterse), dar se mișcă super bine.
  5. Terminalul nu are episoade în care să nu răspundă la comenzi, decât dacă-i dai prea multe procese să ruleze în fundal, la actualizare ecranului principal sau a aceluia de blocare. Astfel, o dată n-am reușit să răspund la telefon, că nu era activă opțiunea. În schimb, pe Android n-am putut suna, ceea ce aici n-a fost cazul.
  6. YouTube merge extraordinar. Am dat play pe un video, într-o secundă – poate sub o secundă – a și început. Am rămas mișcat.
  7. Nokia Creative Studio + camera foto de pe telefon + 6Tag (client de Instagr.am) = love.
  8. Fiecare aplicație este încapsulată. Adică, nu iei viruși. M-am mirat și eu.
  9. O dată n-am reușit să fac o poză, că am actualizat aplicația de Twitter și ceva nu-i mai plăcea telefonului. Reboot, OK, merge. Țin minte că am pățit și pe Android.
  10. Îmi place integrarea dintre notificările de sistem și Twitter, respectiv Facebook. Pe de altă parte, pentru funcționalități extinse, ai nevoie de aplicațiile separate.
  11. Atât aplicația pentru Twitter cât și cea pentru Facebook se mișcă bine, de am rămas surprins, că eu eram obișnuit cu bloatware-ul obosit de pe iOS și Android!
  12. Localizarea este super-rapidă, că are atât GPS cât și Glonass, iar aplicațiile par să folosească driverul intern, din Windows Phone 8, care este incredibil de rapid, mai ales dacă are și un pic de internet.
  13. Navigarea pe internet, ca și restul sarcinilor, se face rapid, și nu apare fenomenul de cluttering care se observă mai pregnant pe Android, când terminalele par că o iau razna și nu mai răspund la comenzi.
  14. Nu știu să spun dacă efectele din Windows Phone 8 sunt, sau nu, 3D. Nici nu-mi pasă, se mișcă bine.
  15. Dar cel mai mult și cel mai mult îmi place că pe ecranul blocat apar evenimentele care-mi parvin prin Facebook astfel încât, în orice moment, știu ce aș putea face diseară, textul fiind pe fundalul unora dintre fotografiile făcute de mine.
  16. Și încă o chestie care-mi place, telefonul nu este configurat să folosească datele mobile (4G) pentru toate mizeriile care se pot face prin WiFi și nici nu pare să folosească date mobile, dacă are WiFi, ca la alte telefoane, unde justificarea este că „datele mobile sunt mai rapide”, deși testele spun altceva… În fine, îmi place respectul față de banii mei.

Vă recomand, deci, terminalele cu Windows Phone 8. Se mișcă bine. Cu câteva rezerve ale unor lucruri pe care nu le-am încercat:

  1. Tethering. Am văzut că există opțiunea de hotspot, dar n-am încercat-o.
  2. Jocuri. Nu m-am jucat nimic, nici n-am de gând. Poate, totuși, o să bag un Bejeweled.
  3. Live streaming video de pe câmp. Pe Android a fost OK, că aveam Google Hangouts. Pe WP 8 n-am.
  4. N-am mai legat contul de XBox Live de nimic, să nu mă trezesc, iarăși, bun de plată. L-am lăsat așa, cât s-a legat el, fără nimic altceva.

Desigur, rămâne ne-recomandarea mea vizavi de cheia NSA construită în sistemul de operare…

Cam atât, momentan.

P.S. Fotografia este de pe Instagram, de pe vremea cât încă nu era deblocat terminalul.

26 Comentarii

  1. Mihai Todor 10 octombrie 2013 la 11:49 - Raspunde

    8. „Fiecare aplicație este încapsulată. Adică, nu iei viruși. M-am mirat și eu.” – Hai să nu le creăm oamenilor speranțe false. Nimic nu e invincibil 😉

    În rest, eu zic să încerci un telefon decent cu o versiune recentă de Android ca să poți face o comparație corectă. Nu prea pot să mă plâng de HTC One X-ul meu, care tocmai a primit update pentru Android 4.2.2.

    • Robin Molnar 14 octombrie 2013 la 10:49 - Raspunde

      Corect. Dar nici nu e deschis ca o curvă de pe centură, cum e cazul la Android.

      • Mihai Todor 14 octombrie 2013 la 11:01 - Raspunde

        Stai liniștit că și Android are protecții decente 🙂

  2. laure 10 octombrie 2013 la 23:46 - Raspunde

    L-am testat insa nu mi-a suras deloc ideea achizitiei lui…e un Windows Phone si cu asta am spus tot, probabil ca subiectivismul e evident insa indragesc prea mult Android-ul ca sa trec la altceva.

  3. Daniela 20 noiembrie 2013 la 16:11 - Raspunde

    Buna ziua!Am si eu tot un nokia lumia 520 dar am o problema.Nu apar pe facebook la prietenii mei ca as fi pe mobil si nici cei care sunt pe mobil pe facebook nu apar la mine.Ce pot sa fac?Va multumesc!

    • Robin Molnar 21 noiembrie 2013 la 07:25 - Raspunde

      Interesantă problemă. Folosiți aplicația de Facebook, o aplicație de chat pe Facebook sau sistemul nativ din Windows Phone 8?

    • Mona 09 decembrie 2013 la 13:00 - Raspunde

      Aceeasi problema o am si eu cu Lumia 520, cred ca e specifica telefonului.

  4. silvia 24 ianuarie 2014 la 22:45 - Raspunde

    Am achizitionat de curând un Nokia lumia 520 si nu stiu cum sa pun melodii din card ca ton de apel si nici cum sa pun o poza ca fundal?mă puteri ajuta?

    • Robin Molnar 26 ianuarie 2014 la 18:28 - Raspunde

      Din păcate nu, că nu m-a preocupat acest aspect.

    • Alina M 26 ianuarie 2014 la 18:41 - Raspunde

      Nu știu cum se pun melodii de pe card, dar poți de pe card să le copiezi în calculator. Apoi conectezi telefonul la computer folosind un cablu de date și de acolo le copiezi cu copy/paste în folderul Ringtones din telefon.

  5. veronika 07 iunie 2014 la 10:28 - Raspunde

    am si eu acest telefon,si cred ca mii virusat..ce pot face in cazul asta? 🙁

    • Robin Molnar 09 iunie 2014 la 22:52 - Raspunde

      De ce crezi că este virusat? În mod normal, nu există viruși pentru Windows Phone 8.

      • veronika 09 iulie 2014 la 17:19 - Raspunde

        mi se blokeaza senzorii uneori nu funktioneaza…:(

  6. Mimi 06 iulie 2014 la 13:46 - Raspunde

    Buna ziua, am si eu un Lumia 520, si cred ca am prins cumva un virus, probabil de pe internet. Ideea e ca eu am obiceiul sa vizionez seriale si filme pe telefon, însă un ultimele luni am observat ca videoclipurile se blochează destul de des. Am realizat ca asta se întâmplă din cauza lipsei de memorie pe telefon, si cu cat este mai putina, cu atât mai des se blochează videoclipurile. Nu intelegeam cum de nu mai am aproape de loc spatiu liber, dar am sters ceva aplicatii, memoria s-a eliberat si videoclipurile au mers. Dar, in mod constant, memoria telefonului se umple singura, fără sa instalez eu vreo ceva.. Pentru telefoanele de Android am inteles ca asta e un semn de virus, dar acum nu stiu ce sa cred. Mă gândeam sa ii dau un hard reset, fiindca îmi apare ca se ocupa 2Gb de sistem si 5Gb de media si fisiere, fisiere ce nu stiu de unde apar, pentru ca atunci când îl conectez la calculator, tot ce îmi apare sunt vreo trei poze si o melodie.. Deci un hard reset ar sterge fisierele astea fantoma.. Ce părere aveţi?

    • Robin Molnar 06 iulie 2014 la 13:54 - Raspunde

      Cred că aveți multe aplicații care rulează în fundal (Facebook, chat etc).

  7. mimi 06 iulie 2014 la 14:02 - Raspunde

    Nu e asta problema. Am sters atât de multe aplicații, încât tot ce mai am e Facebook si ce mai avea telefonul când l-am cumpărat(Office etc.). Iar Facebook-ul îl închid mereu când nu îl folosesc. De obicei închid toate aplicatiile din fundal. Chestia e cu acei 5Gb ocupati de ceva ce nu îmi apare pe calculator. Speram ca printr-un hard reset sa se elibereze, dar îmi era teama sa nu pierd ceva important..

    • Robin Molnar 06 iulie 2014 la 14:06 - Raspunde

      Înseamnă că aveți niște fișiere reminiscente care ocupă mult spațiu (sincronizarea cu OneDrive, cache-ul de FB, alte aplicații).

      Și eu mă gândesc tot la un factory reset, dar dacă acum nu sunteți autentificată pe telefon cu contul de Live/ Microsoft, o să se șteargă tot.

  8. Mimi 06 iulie 2014 la 14:10 - Raspunde

    Actualizările sistemului se vor păstra, sau voi fi nevoita sa le fac din nou?

    • Robin Molnar 06 iulie 2014 la 14:11 - Raspunde

      Din câte îmi amintesc, se pierd. De fapt, nu este exclus ca ele să și ocupe atâta spațiu.

      Din câte știu eu, Windows 8 GDR3 (update disponibil și pentru Lumia 520) ocupă ceva…

      • mimi 06 iulie 2014 la 14:14 - Raspunde

        Am înțeles, va mulțumesc mult

  9. remus 18 august 2014 la 16:27 - Raspunde

    cum naiba pot juca jocurile de pe facebook de pe nokia lumia 520?

    • Robin Molnar 18 august 2014 la 23:22 - Raspunde

      Habar n-am.

  10. Catalina 02 ianuarie 2016 la 09:05 - Raspunde

    Cum pot scoate diacriticele sa pot vedea un film ? Nu am instalat alta aplicatie fata de cea originala din tel.

  11. Ioana 10 august 2016 la 21:20 - Raspunde

    Cum opresc datele mobile de pe telehonul Nokia 520?

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vreau să fiu părtaș la faptă. Poți, de asemenea, să fii părtaș și fără martori.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Robintel
Despre Politica de Confidențialitate

Acest website are nevoie să folosească cookies, care sunt niște fișiere text de mici dimensiuni ce conțin referințe specifice, dar nu explicite, stocate pe computerul voastru, astfel încât, de exemplu, atunci când lăsați un comentariu, datele din formular să se salveze, dar nu numai.

Fără acces la cookies, aceste date nu se vor salva.

Pentru a afla mai multe despre cum folosim informațiile și despre dreptul vostru asupra datelor voastre, vă rugăm să consultați pagina Politica de Confidențialitate.

Puteți modifica accesul la aceste cookies accesând taburile din stânga.